Appelbeignets / Appelflappen met beslag

Direct naar het recept


Dit bericht kan partnerlinks (affiliate links) bevatten. Bekijk de Disclaimer.

Appelbeignets of Appelflappen hoe je ze ook noemen wilt (en daar is heel vaak discussie over, bekijk hiervoor mijn bericht over het verschil tussen Appelflappen en Appelbeignets), ze zijn super lekker en eigenlijk heel makkelijk om te maken. Ben je op zoek naar een recept voor Appelflappen van bladerdeeg uit de oven bekijk dan mijn recept voor Appelflappen. Ben je op zoek naar het recept voor Appelbeignets van bladerdeeg, bekijk dan mijn recept voor Appelbeignets van bladerdeeg en amandelspijs.

In dit recept richt ik mij op de Appelflappen die waarbij je een appel door het beslag haalt. Ik noem deze zelf Appelbeignets, zo ben ik ermee opgegroeid, maar als je ze Appelflappen wilt noemen is dat wat mij betreft ook prima ­čÖé

Hoe Maak je Appelbeignets / Appelflappen met beslag

Op de website van Coquinaria kwam ik een oud recept tegen voor Appelbeignets dat dateert uit 1905. Dit oude recept is een wat luxere versie waarbij over de appels nog een scheutje alcohol wordt geschonken. In mijn recept laat ik de alcohol achterwege, maar als je wel wat alcohol wilt gebruiken dan kan dat uiteraard. Ik heb het recept verder nog iets aangepast zodat het perfect voor mij werkt. Maar de basis ligt bij het oude recept uit 1905 waardoor ik ben ge├»nspireerd. 

 Ingredients for Dutch apple fritters on a wooden surface.

Voor de appelbeignets heb je bloem, ma├»zena, gesmolten boter, lauwe melk, kaneelsuiker, appels, ei, droge gist, suiker en zout nodig. (een volledige lijst van ingredi├źnten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina).

 

Collage of 4 photos. 1. Flour in a bowl. 2. Cornstarch being added to the bowl. 3. dry yeast being added to the bowl. 4. sugar being added to the bowl.

Begin met het toevoegen van bloem, maïzena, gist en suiker aan een kom

 

Collage of 4 photos. 1. flour, cornstarch, yeast and sugar being whisked in a bowl. 2. egg is added to the bowl. 3. milk is being added to the bowl while whisking. 4. butter is being added to the bowl.

Meng de droge ingredi├źnten die je zojuist hebt toegevoegd en voeg een ei toe. Voeg tijdens het mengen langzaam de melk toe tot een beslag ontstaat en voeg de gesmolten boter toe.

 

Collage of 4 photos. 1. oil is being added to the bowl. 2. salt is being added to the bowl. 3. batter is being whisked. 4. photo of batter in bowl.

Voeg ook olie en zout toe en meng tot alles volledig is opgenomen.

 

Collage of 4 photos. 1. bowl with batter is being covered with a damp cloth. 2. Apple slices on wooden surface. 3. Cinnamon sugar on a plate. 4. one slice of apple coated with cinnamon on the plate with cinnamon and sugar.

Bedek de kom met het beslag met een vochtige doek en laat het minstens een uur op een warme plaats rusten. Terwijl het beslag rust, kun je je kaneelsuiker en appelschijfjes voorbereiden. Schil en snijd je appels ongeveer 1 cm dik. Meestal doe ik dit ongeveer 20 minuten voordat het beslag klaar is met rusten. Bedek je plakjes appel met de kaneelsuiker.

 

Collage of 4 photos. 1. Several apple slices coated with cinnamon and sugar on a plate. 2. one apple slice dipped half in batter. 3. one apple slice fully coated in batter. 4. one apple slice in batter being dipped into hot oil.

Als je beslag klaar is, dompel je een appelplak in het beslag. Tik op de zijkant van de kom om overtollig beslag af te tikken, je zou het gat in de plak appel moeten zien. Laat je gecoate appelplak langzaam in de hete olie vallen. De olie moet 180┬░C zijn. Gebruik altijd zonnebloemolie of arachideolie voor de beignets.

 

Collage of 3 photos. 1. three apple fritters being cooked in hot oil. 2. three apple fritters being turned over in hot oil. 3. three finished golden brown apple fritters.

Maak je friteuse of pan niet te vol, het beslag zet namelijk iets uit rond de appelschijfjes. Het duurt ongeveer 5 minuten om de appelbeignets te bakken, zorg ervoor dat je ze halverwege omdraait. Als ze helemaal rondom goudbruin zijn, zijn de appelbeignets / appelflappen klaar.

 

Recept gebaseerd op en geïnspireerd door: Coquinaria

Print
Appelbeignets / Appelflappen met beslag
Appelbeignets of Appelflappen met beslag ze zijn super lekker en eigenlijk heel makkelijk om te maken. Maak ze met oud & nieuw zelf.
Appelbeignets/Appelflappen op een schaal met lichtjes in de achtergrond.
Stemmen: 5
Score: 4.4
Jij:
Stem op dit recept!
Type Overig, Snacks
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
appelbeignets
Ingredi├źnten
Beslag
Voor de appels
 • 2-3 appels stevige zure of zoetzure appels
 • 3 eetlepels kaneelsuiker 3 eetlepels suiker gemengd met 1/2 theelepel kaneel
Voor het bakken
Type Overig, Snacks
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
appelbeignets
Ingredi├źnten
Beslag
Voor de appels
 • 2-3 appels stevige zure of zoetzure appels
 • 3 eetlepels kaneelsuiker 3 eetlepels suiker gemengd met 1/2 theelepel kaneel
Voor het bakken
Appelbeignets/Appelflappen op een schaal met lichtjes in de achtergrond.
Stemmen: 5
Score: 4.4
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
 1. Meng bloem, maïzena, gist en suiker in een kom.
 2. Voeg het ei toe en voeg al roerende warme melk toe. Mix tot alle melk is opgenomen.
 3. Voeg gesmolten boter, olie en zout toe en meng tot het volledig is opgenomen. Bedek de kom met het beslag met een warme vochtige doek en laat het minstens een uur op een warme plaats rusten.
 4. Terwijl het beslag rust (ongeveer 20 minuten voordat het beslag klaar is), kun je je kaneelsuiker en appelschijfjes voorbereiden. Schil en snijd je appels ongeveer 1 cm dik. Bedek je plakjes appel met de kaneelsuiker.
 5. Verwarm de olie tot 180 ┬░ C.
 6. Als je beslag klaar is, dompel je met een vork een appelplak in het beslag. Zorg dat de appel helemaal rondom beslag heeft. Tik op de zijkant van de kom om overtollig beslag af te tikken, je zou het gat in de plak appel moeten zien. Laat je gecoate appelplak langzaam in de hete olie glijden.
 7. Maak je friteuse of pan niet te vol, het beslag zet namelijk iets uit rond de appelschijfjes. Het duurt ongeveer 5 minuten om de appelbeignets te bakken, zorg ervoor dat je ze halverwege omdraait. Als ze helemaal goudbruin zijn, zijn ze klaar.
 8. Serveer de appelbeignets/appelflappen warm of koud eventueel bestrooid met een beetje poedersuiker.
Notities
 • Gebruik stevige zure of zoetzure appels. Goudreinet appels werken goed met dit recept.
 • Afhankelijk van de grootte van je appels heb je voor dit recept 2 of 3 appels nodig.
 • Als je geen warme plek hebt om je beslag te laten rusten, kun je je oven gebruiken. Verwarm de oven voor op 35┬░C - 40┬░C. Schakel de oven uit wanneer deze op┬á 40┬░C komt. De oven fungeert als een warme plek voor het beslag om te rusten en te helpen rijzen. Als je denkt dat het beslag meer warmte nodig heeft, kan je de oven weer even aandoen en verhogen tot max. 50┬░C. Zorg ervoor dat je de oven niet warmer laat worden. Doe de oven ook altijd UIT zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Laat de oven niet aan terwijl het beslag erin staat. Houdt de kom met het beslag ook bedekt met een vochtige doek.
 • Gebruik altijd zonnebloemolie of arachideolie om in te bakken.
 • Houd de temperatuur van de olie consistent, als je geen friteuse hebt, gebruik dan een thermometer die veilig is voor gebruik met hete olie om de temperatuur regelmatig te controleren.
 • Maak je friteuse of pan niet te vol, het beslag zet namelijk iets uit rond de appelschijfjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home