Appelbeignets / Appelflappen met beslag
Dit bericht kan partnerlinks (affiliate links) bevatten. Bekijk de Disclaimer.
Appelbeignets of Appelflappen hoe je ze ook noemen wilt (en daar is heel vaak discussie over, bekijk hiervoor mijn bericht over het verschil tussen Appelflappen en Appelbeignets), ze zijn super lekker en eigenlijk heel makkelijk om te maken. Ben je op zoek naar een recept voor Appelflappen van bladerdeeg uit de oven bekijk dan mijn recept voor Appelflappen. Ben je op zoek naar het recept voor Appelbeignets van bladerdeeg, bekijk dan mijn recept voor Appelbeignets van bladerdeeg en amandelspijs.
In dit recept richt ik mij op de Appelflappen die waarbij je een appel door het beslag haalt. Ik noem deze zelf Appelbeignets, zo ben ik ermee opgegroeid, maar als je ze Appelflappen wilt noemen is dat wat mij betreft ook prima 🙂
Hoe Maak je Appelbeignets / Appelflappen met beslag
Op de website van Coquinaria kwam ik een oud recept tegen voor Appelbeignets dat dateert uit 1905. Dit oude recept is een wat luxere versie waarbij over de appels nog een scheutje alcohol wordt geschonken. In mijn recept laat ik de alcohol achterwege, maar als je wel wat alcohol wilt gebruiken dan kan dat uiteraard. Ik heb het recept verder nog iets aangepast zodat het perfect voor mij werkt. Maar de basis ligt bij het oude recept uit 1905 waardoor ik ben geïnspireerd.
Voor de appelbeignets heb je bloem, maïzena, gesmolten boter, lauwe melk, kaneelsuiker, appels, ei, droge gist, suiker en zout nodig. (een volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina).
Begin met het toevoegen van bloem, maïzena, gist en suiker aan een kom
Meng de droge ingrediënten die je zojuist hebt toegevoegd en voeg een ei toe. Voeg tijdens het mengen langzaam de melk toe tot een beslag ontstaat en voeg de gesmolten boter toe.
Voeg ook olie en zout toe en meng tot alles volledig is opgenomen.
Bedek de kom met het beslag met een vochtige doek en laat het minstens een uur op een warme plaats rusten. Terwijl het beslag rust, kun je je kaneelsuiker en appelschijfjes voorbereiden. Schil en snijd je appels ongeveer 1 cm dik. Meestal doe ik dit ongeveer 20 minuten voordat het beslag klaar is met rusten. Bedek je plakjes appel met de kaneelsuiker.
Als je beslag klaar is, dompel je een appelplak in het beslag. Tik op de zijkant van de kom om overtollig beslag af te tikken, je zou het gat in de plak appel moeten zien. Laat je gecoate appelplak langzaam in de hete olie vallen. De olie moet 180°C zijn. Gebruik altijd zonnebloemolie of arachideolie voor de beignets.
Maak je friteuse of pan niet te vol, het beslag zet namelijk iets uit rond de appelschijfjes. Het duurt ongeveer 5 minuten om de appelbeignets te bakken, zorg ervoor dat je ze halverwege omdraait. Als ze helemaal rondom goudbruin zijn, zijn de appelbeignets / appelflappen klaar.
Recept gebaseerd op en geïnspireerd door: Coquinaria
Prep Tijd | 20 minuten |
Kook Tijd | 30 minuten |
Passieve Tijd | 1 uur |
Porties |
appelbeignets |
- 125 gram patentbloem
- 50 gram maizena
- 1 ei
- 175 milliliter handwarme melk
- 1/8 theelepel zout snufje zout
- 2 gram droge gist 1/2 theelepel
- 5 gram suiker 1 theelepel
- 20 gram boter
- 1 theelepel zonnebloemolie
- 2-3 appels stevige zure of zoetzure appels
- 3 eetlepels kaneelsuiker 3 eetlepels suiker gemengd met 1/2 theelepel kaneel
- zonnebloemolie voldoende voor je frituurpan of pan
Ingrediënten
Beslag
Voor de appels
Voor het bakken
|
- Meng bloem, maïzena, gist en suiker in een kom.
- Voeg het ei toe en voeg al roerende warme melk toe. Mix tot alle melk is opgenomen.
- Voeg gesmolten boter, olie en zout toe en meng tot het volledig is opgenomen. Bedek de kom met het beslag met een warme vochtige doek en laat het minstens een uur op een warme plaats rusten.
- Terwijl het beslag rust (ongeveer 20 minuten voordat het beslag klaar is), kun je je kaneelsuiker en appelschijfjes voorbereiden. Schil en snijd je appels ongeveer 1 cm dik. Bedek je plakjes appel met de kaneelsuiker.
- Verwarm de olie tot 180 ° C.
- Als je beslag klaar is, dompel je met een vork een appelplak in het beslag. Zorg dat de appel helemaal rondom beslag heeft. Tik op de zijkant van de kom om overtollig beslag af te tikken, je zou het gat in de plak appel moeten zien. Laat je gecoate appelplak langzaam in de hete olie glijden.
- Maak je friteuse of pan niet te vol, het beslag zet namelijk iets uit rond de appelschijfjes. Het duurt ongeveer 5 minuten om de appelbeignets te bakken, zorg ervoor dat je ze halverwege omdraait. Als ze helemaal goudbruin zijn, zijn ze klaar.
- Serveer de appelbeignets/appelflappen warm of koud eventueel bestrooid met een beetje poedersuiker.
- Gebruik stevige zure of zoetzure appels. Goudreinet appels werken goed met dit recept.
- Afhankelijk van de grootte van je appels heb je voor dit recept 2 of 3 appels nodig.
- Als je geen warme plek hebt om je beslag te laten rusten, kun je je oven gebruiken. Verwarm de oven voor op 35°C - 40°C. Schakel de oven uit wanneer deze op 40°C komt. De oven fungeert als een warme plek voor het beslag om te rusten en te helpen rijzen. Als je denkt dat het beslag meer warmte nodig heeft, kan je de oven weer even aandoen en verhogen tot max. 50°C. Zorg ervoor dat je de oven niet warmer laat worden. Doe de oven ook altijd UIT zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Laat de oven niet aan terwijl het beslag erin staat. Houdt de kom met het beslag ook bedekt met een vochtige doek.
- Gebruik altijd zonnebloemolie of arachideolie om in te bakken.
- Houd de temperatuur van de olie consistent, als je geen friteuse hebt, gebruik dan een thermometer die veilig is voor gebruik met hete olie om de temperatuur regelmatig te controleren.
- Maak je friteuse of pan niet te vol, het beslag zet namelijk iets uit rond de appelschijfjes.