Bregovska Pita is een Kroatische laagjestaart dat van generatie op generatie is doorgegeven. Gemaakt met laagjes filodeeg, appels, rozijnen en walnoten.
Bregovska Pita
Bregovska Pita is een Kroatische laagjestaart dat van generatie op generatie is doorgegeven. Gemaakt met laagjes filodeeg, appels, rozijnen en walnoten.
Bregovska Pita is een Kroatische laagjestaart dat van generatie op generatie is doorgegeven. Gemaakt met laagjes filodeeg, appels, rozijnen en walnoten.
Bregovska Pita
Bregovska Pita is een Kroatische laagjestaart dat van generatie op generatie is doorgegeven. Gemaakt met laagjes filodeeg, appels, rozijnen en walnoten.
Porties Prep Tijd
24stukjes 30minuten
Kook Tijd
60minuten
Porties Prep Tijd
24stukjes 30minuten
Kook Tijd
60minuten
Ingrediënten
Instructies
Vulling voorbereiden
  1. Bereid eerst al je vulling voor. Als je droge rozijnen hebt, zorg dan dat je ze eerst een nachtje laat weken in rum. Als je geen alcohol wilt gebruiken kun je ze ook in water laten weken.
  2. Vermaal de walnoten en meng de helft van de suiker met de gemalen walnoten.
  3. Meng de zure room met de eieren tot het geheel is opgenomen.
  4. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne schijfjes. De makkelijkste manier om dunne schijfjes te krijgen is om een mandoline te gebruiken.
  5. Verwarm de oven voor tot 175°C.
Laagjes maken
  1. Vet een bakblik van 22 cm x 30 cm in en bedek de bodem met een laagje filodeeg. Bestrijk het filodeeg met gesmolten boter.
  2. LAAG 1: Leg ongeveer 1/3 van de appels op het filodeeg. Bedek de appels volledig met filodeeg en bestrijk met boter.
  3. LAAG 2: Besprenkel het filodeeg met ongeveer de helft van het walnoten mengsel. Zorg dat je het goed verdeelt. Besprenkel de walnoten met ongeveer 3-4 eetlepels van het zure room mengsel. Bedek de walnoten weer met filodeeg en bestrijk het filodeeg met gesmolten boter.
  4. LAAG 3: Verdeel ongeveer de helft van de rozijnen over het filodeeg. Besprenkel de rozijnen met 3-4 eetlepels van het zure room mengsel. Bedek de rozijnen weer met filodeeg en bestrijk met boter.
  5. LAAG 4: Voeg weer 1/3 van het appelmengsel aan het filodeeg toe, verspreid het regelmatig. Bedek de appels met filodeeg en bestrijk met boter.
  6. LAAG 5: Verspreid de rest van het walnoten mengsel op het filodeeg en besprenkel met ongeveer 3 eetlepels van het zure room mengsel. Bedek de walnoten weer met filodeeg en bestrijk met boter.
  7. LAAG 6: Verdeel de rest van de rozijnen over het filodeeg en besprenkel weer met een paar eetlepels van het zure room mengsel. Bedek het geheel weer met filodeeg en bestrijk met gesmolten boter.
  8. LAAG 7: Bedek het filodeeg met de rest van de appels en verspreid het regelmatig. Bedek de appels met filodeeg en bestrijk met gesmolten boter.
  9. Verspreid de rest van de zure room over het filodeeg. Besprenkel de bovenkant van het filodeeg met suiker. Neem een lange saté stok en prik wat gaten in de taart voordat je ‘m in de oven doet.
  10. Bak de taart voor ongeveer 50 – 60 minuten, tot de taart goudbruin is.
Notities
  • Ik heb 16 vellen filodeeg gebruikt voor de taart. Ik had ongeveer 2 velletjes per laag nodig. Afhankelijk van hoe groot jouw filodeeg vellen zijn zal je meer/minder nodig hebben.
  • Je kan een extra laag toevoegen door ongeveer 125 gram maanzaad te vermalen en als laag toe te voegen.