Engadiner Nusstorte – Zwitserse Notentaart

Direct naar het recept


Ik heb deze Engadiner Nusstorte laatst meegenomen naar een feestje en iedereen die een stukje proefde kwam terug voor meer (serieus, ik zit hier niet te liegen). Deze Zwitserse notentaart is gevuld met walnoten in een dikke karamel saus. Dit recept heb ik gemaakt in het kader van mijn ‘Bak de Wereld Rond‘ uitdaging.

Een klein beetje geschiedenis van de Engadiner Nusstorte

Volgens Wikipedia komt Engadiner Nusstorte (ook wel Büdner Nusstorte genoemd) oorspronkelijk uit Graubünden, Zwitserland. Het is een traditionele taart met een karamel en notenvulling. Voor de vulling worden voornamelijk walnoten gebruikt, maar soms, niet vaak, worden ook wel andere noten gebruikt. De taart is rond 1920 bedacht. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van het originele recept voor deze Nusstore, maar ik stel voor dat je hiervoor Wikipedia bekijkt voor meer informatie. Ik heb echt geen zin om hier dieper in te duiken. Ik wil met het recept aan de slag!

Laten we aan de slag gaan met het Engadiner Nusstorte recept

engadiner-nusstorte-recipe-01

We gaan eerst aan de slag met het deeg. Daar heb je het volgende voor nodig: bloem, suiker, boter een ei een snufje zout en wat citroenrasp.

 

engadiner-nusstorte-recipe-02

Doe de bloem in een kom.

 

engadiner-nusstorte-recipe-03

Gevolgd door de suiker en een snufje zout.

 

engadiner-nusstorte-recipe-04

Boter.

 

engadiner-nusstorte-recipe-05

Citroenrasp.

 

engadiner-nusstorte-recipe-06

En het ei.

 

engadiner-nusstorte-recipe-07

Gebruik twee messen om dit tot een kruimelig deeg te snijden.

 

engadiner-nusstorte-recipe-08

Als het deeg kruimelig is, gebruik je handen om alles tot een deeg te kneden en een bal te vormen. Bekleed de bal met huishoudfolie en plaats in de koelkast.

 

engadiner-nusstorte-recipe-09

Neem nu je ingrediënten voor de vulling. Slagroom, walnoten, suiker, honing en water. Het ei ziet er leuk uit op de foto, maar wordt niet gebruikt in de vulling. Het is er een beetje tussen geslopen toen ik even niet keek… Je hebt het later wel weer nodig hoor, dus hou het even aan de kant.

 

engadiner-nusstorte-recipe-10

Doe de suiker in een steelpan.

 

engadiner-nusstorte-recipe-11

Voeg hier het water aan toe.

 

engadiner-nusstorte-recipe-12

En de honing.

 

engadiner-nusstorte-recipe-13

Breng het geheel aan de kook terwijl je af en toe roert, tot de suiker een mooie lichtbruine kleur heeft.

 

engadiner-nusstorte-recipe-14

Voeg de walnoten toe als het mengsel goudbruin is en roer het even snel door.

 

engadiner-nusstorte-recipe-15

Voeg vervolgens de slagroom toe en roer dit er ook doorheen. Je zal zien dat de walnoten erg plakken aan de suiker en de slagroom vrij waterig lijkt. Je denkt misschien dat het nu gaat mislukken, maar wees niet bang. De suiker en de slagroom zullen zich mengen en een karamel vormen. Geef het wat tijd. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op een zacht vuur nog doorborrelen tot je een donkerbruine karamel krijgt. Roer het af en toe even door.

 

engadiner-nusstorte-recipe-16

Je hebt uiteindelijk een mooie dikke donkere karamel. Let goed op dat je de karamel niet laat branden. Blijf goed opletten tijdens het koken. Als de karamel een mooie dikke, donkerbruine substantie is, haal het van het vuur af en laat het afkoelen.

 

engadiner-nusstorte-recipe-17

Neem 2/3 van je deeg uit de koelkast en spreid dit uit in je springvorm. Zorg dat je de bodem volledig bedekt en de zijkanten zo’n 2-3 cm hoog zijn.

 

engadiner-nusstorte-recipe-18

Schenk je afgekoelde, dikke walnoot karamel mengsel in de springvorm.

 

engadiner-nusstorte-recipe-19

Verdeel gelijkmatig over de gehele vorm.

 

engadiner-nusstorte-recipe-20

Neem de rest van het deeg en rol deze uit tot de grootte van je springvorm.

 

engadiner-nusstorte-recipe-21

Nu moet je voorzichtig zijn en je deeg netjes overbrengen naar je taart. Zorg dat je de hele vulling bedekt. Of, als je net zoals ik bent, laat je het deeg wegglippen en vallen op het verkeerde moment en ben je de sjaak. Het is namelijk niet echt mogelijk om het deeg weer op te tillen van de karamel en te verschuiven (geloof me, ik heb het geprobeerd…). Het goede nieuws is dat je de boel weer kan oplappen met wat deeg.

 

engadiner-nusstorte-recipe-22

Je kan zien dat ik de boel een beetje heb moeten oplappen. Maar goed, als je alles wel goed gedaan hebt, kan je nu de zijkanten van het deeg over je ‘deksel’ vouwen. Gebruik een vork om langs de randjes voorzichtig aan te drukken zodat alles mooi dicht is. Prik met je vork ook wat gaatjes aan de bovenkant van de taart. Klop het ei dat we niet voor de vulling hebben gebruikt even los en bestrijk de taart met het ei. Doe de taart in de oven.

 

engadiner-nusstorte-recipe-23

En dan ben je er en heb je een mooie, in mijn geval rustiek uitziende Engadiner Nusstorte.

 

engadiner-nusstorte-recipe-24

Snij een klein stukje en je ziet de heerlijke, smelt in je mond, karamel vulling.

Okay, ik ga niet liegen, je hebt gezien wat er allemaal in deze taart gaat. Dit is nou niet echt een dieetvriendelijk recept. Er zitten veel calorieën in, maar soms moet je gewoon jezelf een beetje verwennen en Engadinger Nusstorte kan dan net datgene zijn waar je zin in hebt. Eet het en geniet ervan, doe gewoon rustig aan met de grootte van de porties. De taart kan je bedekt in aluminiumfolie zeker een week goed houden. Genoeg tijd dus om elke dag een klein stukje van te snoepen.

Engadiner Nusstorte Recept - Een heerlijke Zwitserse Walnoot Karameltaart
Engadiner Nusstorte – Zwitserse Notentaart | Een recept voor Engadiner Nusstorte, een Zwitserse notentaart. Zanddeeg gevuld met walnoten in een dikke karamel saus. Een echte traktatie. | http://www.cakies.nl
Print
Engadiner Nusstorte - Zwitserse Notentaart
Een recept voor Engadiner Nusstorte, een Zwitserse notentaart. zanddeeg gevuld met walnoten in een dikke karamel saus. Een echte traktatie.
Stemmen: 10
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 60 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Porties
taart
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Overig
 • 1 ei losgeklopt
Prep Tijd 60 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Porties
taart
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Overig
 • 1 ei losgeklopt
Stemmen: 10
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
 1. Verwarm een oven voor op 175 °C. Vet een springvorm in van 24 cm of bekleed de bodem met bakpapier.
 2. Doe de bloem, suiker, boter, citroenrasp en ei in een kom. Gebruik twee messen om dit tot een kruimelig deeg te snijden. Als het kruimelig is, gebruik je handen om dit tot een deeg te kneden. Vorm een bal, bedek deze met huishoudfolie en plaats ongeveer een half uur in de koelkast.
 3. Breng de suiker, water en honing al roerende aan de kook in een steelpan tot de suiker een mooie licht, goudbruine kleur krijgt.
 4. Voeg de gehakte walnoten toe, roer deze kort door de karamel en voeg vervolgens de slagroom toe en roer dit er ook doorheen. Je zal zien dat de walnoten erg plakken aan de suiker en de slagroom vrij waterig lijkt. Je denkt misschien dat het nu gaat mislukken, maar wees niet bang. De suiker en de slagroom zullen zich mengen en een karamel vormen. Geef het wat tijd. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op een zacht vuur nog door borrelen tot je een donkerbruine karamel krijgt (15-20 minuten). Blijf goed opletten tijdens het koken en roer het af en toe door. Je wilt voorkomen dat de karamel gaat aanbranden. Als de karamel een mooie dikke, donkerbruine substantie is haal de pan van het vuur af en laat het afkoelen.
 5. Neem 2/3 van je deeg uit de koelkast en spreid dit uit in je springvorm. Zorg dat je de bodem volledig bedekt en de zijkanten zo'n 2-3 cm hoog zijn.
 6. Schenk je afgekoelde, dikke walnoot karamel mengsel in de springvorm en verdeel het gelijkmatig over de gehele vorm.
 7. Neem de rest van het deeg en rol deze uit tot de grootte van je springvorm. Plaats je uitgerolde deeg op je vulling en sla de randen van de zijkanten om en druk dit zachtjes aan met een vork zodat je een netjes aangedrukt randje krijgt. Prik met de vork gaatjes in het deeg.
 8. Klop het ei los en bestrijk de taart met ei. Plaats de taart vervolgens in de oven voor ongeveer 35-50 minuten, tot de taart mooi goudbruin is.

17 comments

 1. Mella
  14 februari 2021

  Hoi Rachel,
  Ik heb de taart gemaakt maar hij is helaas veel te hard geworden… ik heb zelf het idee dat 50 minuten in de oven veel te lang is geweest! De karamel is erg donker geworden en bijna niet te eten (tanden zijn er niet blij mee). Op andere websites zie ik ook vaak een kortere baktijd. Die baktijd is het enige wat ik kan bedenken, want ik heb verder alles volgens recept gedaan. Misschien de karamel al te lang gekookt voordat het de oven in ging? Maar verbrand is ie niet, de smaak is goed. Heb jij enig idee wat er mis is gegaan?
  Groetjes

  1. 15 februari 2021

   Hi Mella,
   Vervelend om te horen dat het niet gelukt is. 50 minuten is ongeveer, het kan dus zijn dat het korter in de oven moet, elke oven is anders. Ik heb het in de tekst verduidelijkt dat het tussen de 35-50 minuten baktijd heeft. Dat de karamel donker is geworden hoort inderdaad niet. Dat klinkt alsof de karamel te ver door is gekookt, dan kan het hard worden. Zonder exact te zien wat je hebt gedaan is het lastig om te weten waar het precies fout is gegaan.

 2. Greet
  1 november 2018

  Super lekkere taart, ideaal om de vele noten uit eigen tuin te verwerken, en dan nog van m’n favoriete streek. Alleen vond ik het heel lastig om de deeg netjes in de vorm te krijgen. De karamel had zn tijd nodig maar lukte wonderwel. ?

  1. 6 november 2018

   Wat fijn om te horen dat de taart gelukt is en in de smaak is gevallen 😀

   1. Greet
    4 december 2018

    Hebt u tips om het deeg makkelijk en netjes in de vorm te krijgen?

    1. 7 december 2018

     Probeer het deeg koel te houden, dan is het makkelijker om te behandelen. Hoe warmer het deeg, hoe slapper het wordt en lastiger is om netjes in de vorm te krijgen.

 3. Lies
  26 september 2018

  Gebruikt u koude boter uit de koelkast of boter op kamertemperatuur?

  1. 28 september 2018

   Hi Lies,
   In dit geval maakt het niet uit, want het deeg gaat weer de koelkast in. Boter op kamertemperatuur is prima om te gebruiken.

 4. Suzanna
  7 april 2017

  Hij staat in de oven en ik denk dat hij zalig is.
  Dank voor je recept, ik zocht naar zoiets.

  1. 7 april 2017

   Leuk! Ik hoop dat hij smaakt! 😀

 5. Christel Bosman
  27 maart 2017

  Zo en nu dan maar 2 st. Maken en woensdag weer! Hahaha er zijn teveel mensen die dit lekker vinden! Maar je moet er echt de tijd voor nemen zeg! Pfff de vulling kost veel tijd! Maar zwaar de moeite waard dus

  1. 29 maart 2017

   Haha, ik ben blij dat iedereen het lekker vindt. Het is zeker de moeite waard en hoe vaker je het maakt, des te sneller je de vulling maakt. Je weet dan precies waar je naar zoekt qua consistentie 🙂

 6. Aly
  5 maart 2017

  Ik heb twee keer dit recept gemaakt maar de vulling blijft te vloeibaar.
  Als de walnoten erin moeten kleven deze niet aan de suiker.
  De smaak is heerlijk wat doe ik fout?

  1. 6 maart 2017

   Hi Aly,

   Leuk dat je het recept hebt gemaakt! Wel vreemd dat de vulling bij jou vloeibaar blijft. Je zou wellicht de caramel vulling met walnoten iets langer door kunnen laten koken. Hoe langer je het kookt, hoe dikker de massa wordt. Let wel goed op, het kan opeens snel gaan. Mocht het toch nog steeds vrij vloeibaar blijven zou je eventueel ook 1 theelepel maizena met 1 eetlepel water mengen en dit mengsel al roerende aan de vloeibare caramel toe kunnen voegen. Ik heb dit zelf nog niet zo in dit recept geprobeerd, maar de maizena zal de caramel moeten binden en dikker maken.

   1. Aly
    7 maart 2017

    Bedankt voor de tip de taart smaakt heerlijk en ik ga het zeker weer proberen.
    Groetjes Aly

    1. Christel Bosman
     18 maart 2017

     Taart gelukt! Waanzinnig lekker, uitprobeersel voor een project van mijn zoon op school! Voor artsen zonder grenzen spullen verkopen, eerst een land uitkiezen en hij heeft met een groepje Zwitserland gekozen!! Vandaar mijn keuze voor deze taart! Super goede uitleg! Voor het maken van de caramel met walnoten moet je inderdaad heel veel geduld hebben( zelfs dat is me gelukt, hihihi) stoel erbij pakken en blijven wachten kijken en af en toe roeren. Bedankt voor dit leuke en mega lekkere en goed op te volgen recept. Groet Christel

     1. 27 maart 2017

      Hi Christel,
      Leuk om te horen dat de taart is gelukt! Ik ben blij dat je het lekker vond 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home