Engadiner Nusstorte – Zwitserse Notentaart
Een recept voor Engadiner Nusstorte, een Zwitserse notentaart. zanddeeg gevuld met walnoten in een dikke karamel saus. Een echte traktatie.
Engadiner Nusstorte – Zwitserse Notentaart
Een recept voor Engadiner Nusstorte, een Zwitserse notentaart. zanddeeg gevuld met walnoten in een dikke karamel saus. Een echte traktatie.
Porties Prep Tijd
1taart 60minuten
Kook Tijd
50minuten
Porties Prep Tijd
1taart 60minuten
Kook Tijd
50minuten
Ingredi├źnten
Deeg
Vulling
Overig
  • 1 eilosgeklopt
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 175 ┬░C. Vet een springvorm in van 24 cm of bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Doe de bloem, suiker, boter, citroenrasp en ei in een kom. Gebruik twee messen om dit tot een kruimelig deeg te snijden. Als het kruimelig is, gebruik je handen om dit tot een deeg te kneden. Vorm een bal, bedek deze met huishoudfolie en plaats ongeveer een half uur in de koelkast.
  3. Breng de suiker, water en honing al roerende aan de kook in een steelpan tot de suiker een mooie licht, goudbruine kleur krijgt.
  4. Voeg de gehakte walnoten toe, roer deze kort door de karamel en voeg vervolgens de slagroom toe en roer dit er ook doorheen. Je zal zien dat de walnoten erg plakken aan de suiker en de slagroom vrij waterig lijkt. Je denkt misschien dat het nu gaat mislukken, maar wees niet bang. De suiker en de slagroom zullen zich mengen en een karamel vormen. Geef het wat tijd. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op een zacht vuur nog door borrelen tot je een donkerbruine karamel krijgt (15-20 minuten). Blijf goed opletten tijdens het koken en roer het af en toe door. Je wilt voorkomen dat de karamel gaat aanbranden. Als de karamel een mooie dikke, donkerbruine substantie is haal de pan van het vuur af en laat het afkoelen.
  5. Neem 2/3 van je deeg uit de koelkast en spreid dit uit in je springvorm. Zorg dat je de bodem volledig bedekt en de zijkanten zo’n 2-3 cm hoog zijn.
  6. Schenk je afgekoelde, dikke walnoot karamel mengsel in de springvorm en verdeel het gelijkmatig over de gehele vorm.
  7. Neem de rest van het deeg en rol deze uit tot de grootte van je springvorm. Plaats je uitgerolde deeg op je vulling en sla de randen van de zijkanten om en druk dit zachtjes aan met een vork zodat je een netjes aangedrukt randje krijgt. Prik met de vork gaatjes in het deeg.
  8. Klop het ei los en bestrijk de taart met ei. Plaats de taart vervolgens in de oven voor ongeveer 35-50 minuten, tot de taart mooi goudbruin is.