Heerlijk Brosse Taartbodem
Na mijn laatste recept, Citroen Schuimtaart met Mooie Herinneringen heb ik heel wat complimenten gekregen van familie en vrienden. Er was alleen één kleine MAAR, (oké, misschien een grote). Dat was ‘Maar wat voor taartbodem moet ik gebruiken?’.
In principe kan je elke taartbodem gebruiken die je wilt. De taartbodem die ik zelf gebruik voor de Citroen Schuimtaart is eigenlijk een iets aangepaste versie van een recept dat ik bij een van mijn favoriete blogs ben tegen gekomen, ‘The Pioneer Woman‘. Zij schrijft over heel wat dingen, waaronder eten. Haar ‘Perfect Pie Crust‘ recept is vrijwel gelijk aan een van mijn eigen recepten op het invriezen en de Crisco na. Maar ik moet zeggen, ze heeft gelijk als het gaat om de Crisco, het maakt het deeg toch anders.
Maar nu dan toch echt, het recept, mijn iets aangepaste versie van Pioneer Woman’s Perfect Pie Crust:
Als eerste neem je al je benodigdheden, bloem, ijskoud water, azijn, zout, Crisco en optioneel, maar erg lekker voor een zoete taart, een citroen voor citroenrasp en een beetje poedersuiker. (Ja, ik weet, ik ben vergeten om de boter op de foto te zetten, beeld je maar gewoon in dat het verscholen is achter de Crisco…)
Doe vervolgens de bloem in een kom.
Voeg boter en Crisco toe. Als je geen Crisco hebt kan je ook alleen boter gebruiken of vervang de Crisco met margarine. Het wordt dan alleen niet zo bros.
Neem twee messen en mix het allemaal een beetje.
Voeg vervolgens de citroenrasp toe.
En de poedersuiker. Om heel eerlijk te zijn kan je de citroenrasp en de poedersuiker ook gelijk met de boter toevoegen, maar ik was een beetje vergeten om ze toe te voegen toen ik was begonnen… En het is ook wel fijn om de boter alvast een beetje gesneden te hebben voordat je meer dingen gaat toevoegen!
Neem vervolgens weer je messen en meng alles tot het op een mooi kruimelig deeg mengsel begint te lijken.
Klop dan, in een aparte kom, een eitje los.
Voeg het eimengsel toe aan het kruimelige deeg mengsel.
Voeg azijn en het ijskoude water toe aan het eimengsel. Zorg er echt voor dat het water ijskoud is. Ik heb altijd een glas water met ijsklontjes erin klaar staan om ervoor te zorgen dat het water goed koud blijft terwijl ik mijn andere ingrediënten aan het mengen ben.
Nu voeg je zout toe, je ziet de zout alleen nauwelijks op deze foto…
Deze foto is veel beter! Zoals ik zei, voeg nu zout toe.
Neem vervolgens een lepel en meng voorzichtig alle ingrediënten totdat ze volledig zijn opgenomen.
Neem nu het deeg en maak er drie gelijke ballen van. Plaats elke bal in een aparte hersluitbare plastic zak.
Rol met een deegroller elke bal voorzichtig plat.
Maak het ongeveer net zo plat als dit. Door het op deze manier uit te rollen neemt het wat minder ruimte in in de vriezer en is het later makkelijker om uit te rollen.
Neem nu de drie uitgerolde stukken deeg en stop ze op zijn minst 15 tot 20 minuten in de vriezer. Je kan het deeg enkele weken in de vriezer bewaren.
Als je zover bent om van het deeg een korst te maken haal één van de stukken deeg uit de vriezer en laat het ongeveer 15 minuten ontdooien (korter als je het deeg voor slechts 15-20 minuten in vriezer hebt gezet).
Nu ben ik een beetje vergeten om foto’s te maken van de volgende stappen, je zal het je dus zelf moeten inbeelden.
Strooi een beetje bloem op het aanrecht en plaats daar het deeg uit de zak op. Werk van het midden uit naar buiten toe en rol het deeg uit tot het ongeveer 1.5cm groter in diameter is dan je taart blik of schaal.
Als het deeg blijft plakken aan het aanrecht gebruik dan een spatel om voorzichtig het deeg van het aanrecht los te schrapen. Strooi vervolgens weer een beetje bloem op het aanrecht en draai het deeg daarop om.
Als je klaar bent met uitrollen til het deeg voorzichtig van het aanrecht en leg het in taartblik. Druk zachtjes op het deeg tegen de randen van het blik. Ga het taartblik rond en knijp en druk het deeg om de randen netjes af te maken.
Dat is het eigenlijk zo’n een beetje. Je hebt nu twee opties:
1. Doe wat fruit in het taartblik en plaats het geheel in de oven. Je kan het zelfs nog bedekken met nog een stuk deeg.
2. De taartbodem blind bakken << Dit moet je doen voor de Citroen Schuimtaart.
Het blind bakken van de taartbodem:
Om de taartbodem blind te bakken leg je bakpapier op het deeg en vul je deze met droge bonen of rijst. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, verwijder het bakpapier en bonen en bak nog 5-8 minuten tot het deeg een mooie licht gouden kleur heeft en gaar is. Zet het aan de kant voor later gebruik.
En dan heb je een mooie, blind gebakken Taartbodem, klaar om te gebruiken voor taarten zoals de Citroen Schuimtaart.
Ik hoop dat je deze korst net zo lekker vindt als ik en dat je het gaat gebruiken voor je eigen taarten!
Porties |
- 225 g Crisco vegetable Shortening
- 115 g boter
- 385 g patent bloem
- 1 ei
- 5 el koud water
- 1 el witte azijn
- 1 tl zout
- 1 el poedersuiker
- 1/2 citroen citroenrasp van een ½ citroen
- 1 taartblik of schaal 24cm
Ingrediënten
|
- Doe de Crisco, boter en bloem in een grote kom en met behulp van twee messen snijd het ongeveer 1 minuut. Voeg citroenrasp en poedersuiker toe en snijd nog zo'n 2 of 3 minuten tot een kruimelig geheel.
- Klop de eieren In een andere kom en giet het bij het kruimelig deeg. Voeg 5 el koud water, 1 el witte azijn en 1 tl zout toe. Meng dit rustig tot alle ingrediënten zijn verwerkt.
- Neem het deeg en vorm 3 gelijkmatig grote ballen. Plaats elke bal in een grote hersluitbare plastic zak. Met behulp van een deegroller, maak de bal enigszins plat (ongeveer 1,5cm dik), dit maakt het uiteindelijk uitrollen makkelijker en neemt minder ruimte in beslag in de vriezer. Sluit de zakken en plaats ze in de vriezer tot je ze nodig hebt. (Als je het direct wilt gebruiken is het nog steeds een goed idee om het deeg in de vriezer te zetten voor ongeveer 15 tot 20 minuten om te koelen.)
- Als je zover bent om van het deeg een korst te maken haal het deeg uit de vriezer en laat het ongeveer 15 minuten ontdooien. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak om het vervolgens uit te rollen, te beginnen in het midden en werk van daaruit naar buiten. (Als het deeg vochtig lijkt, strooi je er wat bloem over). Als het deeg blijft vastplakken aan het aanrecht schraap dan voorzichtig met een spatel het deeg los en draai het om. Rol het deeg uit totdat het ongeveer 1,5cm groter in diameter dan je taart blik of schaal is.
- Til het deeg voorzichtig van het aanrecht en leg het in taartblik. Druk zachtjes het deeg tegen de randen van het blik. Ga het taartblik rond en knijp en druk het deeg om de randen netjes af te maken.
- Controleer je recept om te zien of je de taartbodem moet bakken met een vulling (bijv. voor een appeltaart) of om deze blind te bakken (bijv. voor een lemon merengue taart).
- Als je een fruitmengsel aan de taart wilt toevoegen kan dat direct en plaats de taart in de oven (zie uw fruit taart recept voor de exacte tijden).
- Als je de taartbodem blind wilt bakken verwarm de oven voor op 180ºC. Leg bakpapier op het deeg en vul deze met droge bonen of rijst. Bak in de oven gedurende 15 minuten, verwijder het bakpapier en bonen en bak nog 5-8 minuten tot het deeg een mooie licht gouden kleur heeft en gaar is. Zet het aan de kant voor later gebruik (controleer je recept).
- Laat suiker en citroenrasp weg voor hartige recepten.
- Je kan de taartbodem eventueel ook een dag van tevoren bakken. Dek de gebakken taartbodem af met folie tot je het nodig hebt.
- Prik met een vork de gehele bodem van het deeg om te voorkomen dat het deeg gaat rijzen en de bodem bubbels krijgt in de oven.
- Dit recept maakt 3 taartbodems.
Ik heb de bodem die ik gisteren heb gebakken iets langer in de oven laten staan. Na het afkoelen heb ik m meteen stuk gemaakt om te voelen hoe hij was en om m te proeven. Hij was toch wel goed van structuur en overal gaar dus dat was goed gegaan! Ik vond de smaak alleen heel saai… Heel bloemig, of hoort dat zo?
Vandaag van de tweede bol een bodem gemaakt en daar wat extra poedersuiker over gestrooid voordat ik m in de oven zette. Ziet er prima uit!
Heb ik toch jog een vraag over de citroen-schuimtaart die ik er van wil maken. Kan ik deze vandaag helemaal afmaken voor morgen? Of wordt het schuim dan zacht en kan ik m beter morgenvroeg maken?
Hoe bewaar ik de taart het beste? In of uit de koelkast?
Super bedankt voor je antwoorden!
Mooi dat het gelukt is!
Het kan dat de smaak wat “saai” is, meer omdat het in combinatie met de andere zoete dingen die erop komen bij de lemon merinue dit niet nodig is. Maar ik voeg ook wel eens wat extra suiker toe als ik dit recept gebruik voor een vulling die minder zoet is :).
Ik heb dit recept eigenlijk altijd op de dag zelf met de meringue afgemaakt. Ik heb nooit geprobeerd om het in z’n geheel in de koelkast te bewaren. Ik heb wel de taart met vulling in de koelkast bewaard en dat ging prima, maar met de meringue erop heb ik dat nog niet gedaan. Het schijnt wel te kunnen, maar ik kan je dus niet uit eigen ervaring vertellen of het ook echt kan.
Bedankt voor je reactie Rachel! Ik ga ‘m donderdag maken en dan vrijdag de citroen-schuimtaart!
Leuk 🙂 Success met het maken van de taart!
Hmm, de bodem staat in de oven maar ik heb mn twijfels…
Tijdens het bereiden was mijn deeg niet korrelig maar soepel en volgens mij is het nog erg nat (te nat…)
Had het echt een soort kruimeldeeg moeten zijn of maak ik me zorgen om niks? Hoe moet het deeg aanvoelen wanneer het uit de oven komt?
Hmmm, het deeg moet inderdaad niet te nat zijn. Je moet er wel een bol van kunnen vormen. Misschien wat meer bloem toevoegen als het te nat is. Is het toch nog goed gekomen?
Het deeg moet lichtbruin en gaar zijn. Eerst even bakken met gewicht erin en daarna “afbakken” zodat het deeg mooi gaar wordt.
Hallo,
Moet je echt meel gebruiken of kan gewoon bloem ook?
Hi Silvia,
Bloem is prima hoor! Ik zal het meteen ook even aanpassen op de site.
Succes met het maken van de bodem 🙂
Rachel
Wat voor bakblik gebruik je? hoeveel cm doorsnede? een laag blik zo te zien? jammer dat dat er niet bij staat en van Crisco heb ik ook nog noooooit gehoord 🙂
Hi Catharien,
Ik gebruik een lage aardewerk taartschaal. De doorsnede staat in de korte print versie onderaan, 24cm, maar inderdaad niet bij de foto uitleg :). Crisco hoor je inderdaad niet vaak, toen ik er enkele jaren geleden voor het eerst van hoorde moest ik ook even zoeken, tegenwoordig kan je het wat makkelijker vinden. Taartversier winkeltjes hebben het wel eens, ik koop het zelf bij de Surinaamse toko, maar volgens mij zag ik het laatst ook ergens in de supermarkt, heb alleen geen idee meer welke :(. Ik zal weer eens opletten als ik in de supermarkt ben :).
Maar je kan ook de Crisco vervangen met boter, de taartbodem is dan nog steeds lekker!
ik heb Crisco hier in Belgie nog nooit gezien en ken het dus uiteraard niet, ik kom wel regelmatig in Nederland waar kan ik het daar ergens vinden a.u.b.?
Hi ladybird,
Ik koop Crisco vaak bij de surinaamse toko. Maar tegenwoordig zijn er ook heel wat taartenwinkeltjes die het verkopen. Volgens mij heb ik het ook wel eens in de wat grotere supermarkten gezien, maar ik weet het niet zeker.
Je zou in België ook bij een taartdecoratiewinkel kunnen kijken. Wellicht dat ze het daar ook te koop hebben. Hier in Nederland in ieder geval wel steeds vaker. Online is het overigens ook te vinden.
Hi bedankt voor de uitleg, ik ga dit zeker een keer proberen. Vraagje, is dit recept nu voor 3 x want je zegt haar 1 bal uit de vriezer, is dat dan voldoende voor 1 bodem ?
Hi Danielle,
Klopt één bal is voldoende voor één taartbodem. Het recept is voor drie taartbodems. Je kan uiteraard voor één taart ook twee stukken gebruiken, één voor de bodem en één voor de bovenkant.