Heerlijk Brosse Taartbodem
Een basis recept voor een Heerlijk Brosse Taartbodem welke je kan gebruiken voor Citroen Schuimtaart of welke andere taart je dan ook zin in hebt om te maken. Inclusief blind bakken instructies.
Ingrediënten
Instructies
  1. Doe de Crisco, boter en bloem in een grote kom en met behulp van twee messen snijd het ongeveer 1 minuut. Voeg citroenrasp en poedersuiker toe en snijd nog zo’n 2 of 3 minuten tot een kruimelig geheel.
  2. Klop de eieren In een andere kom en giet het bij het kruimelig deeg. Voeg 5 el koud water, 1 el witte azijn en 1 tl zout toe. Meng dit rustig tot alle ingrediënten zijn verwerkt.
  3. Neem het deeg en vorm 3 gelijkmatig grote ballen. Plaats elke bal in een grote hersluitbare plastic zak. Met behulp van een deegroller, maak de bal enigszins plat (ongeveer 1,5cm dik), dit maakt het uiteindelijk uitrollen makkelijker en neemt minder ruimte in beslag in de vriezer. Sluit de zakken en plaats ze in de vriezer tot je ze nodig hebt. (Als je het direct wilt gebruiken is het nog steeds een goed idee om het deeg in de vriezer te zetten voor ongeveer 15 tot 20 minuten om te koelen.)
  4. Als je zover bent om van het deeg een korst te maken haal het deeg uit de vriezer en laat het ongeveer 15 minuten ontdooien. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak om het vervolgens uit te rollen, te beginnen in het midden en werk van daaruit naar buiten. (Als het deeg vochtig lijkt, strooi je er wat bloem over). Als het deeg blijft vastplakken aan het aanrecht schraap dan voorzichtig met een spatel het deeg los en draai het om. Rol het deeg uit totdat het ongeveer 1,5cm groter in diameter dan je taart blik of schaal is.
  5. Til het deeg voorzichtig van het aanrecht en leg het in taartblik. Druk zachtjes het deeg tegen de randen van het blik. Ga het taartblik rond en knijp en druk het deeg om de randen netjes af te maken.
Volgende Stappen
  1. Controleer je recept om te zien of je de taartbodem moet bakken met een vulling (bijv. voor een appeltaart) of om deze blind te bakken (bijv. voor een lemon merengue taart).
  2. Als je een fruitmengsel aan de taart wilt toevoegen kan dat direct en plaats de taart in de oven (zie uw fruit taart recept voor de exacte tijden).
  3. Als je de taartbodem blind wilt bakken verwarm de oven voor op 180ºC. Leg bakpapier op het deeg en vul deze met droge bonen of rijst. Bak in de oven gedurende 15 minuten, verwijder het bakpapier en bonen en bak nog 5-8 minuten tot het deeg een mooie licht gouden kleur heeft en gaar is. Zet het aan de kant voor later gebruik (controleer je recept).
Notities

– Laat suiker en citroenrasp weg voor hartige recepten.
– Je kan de taartbodem eventueel ook een dag van tevoren bakken. Dek de gebakken taartbodem af met folie tot je het nodig hebt.
– Prik met een vork de gehele bodem van het deeg om te voorkomen dat het deeg gaat rijzen en de bodem bubbels krijgt in de oven.
– Dit recept maakt 3 taartbodems.