Kaasvlinders
Ik ben echt gek op kaasvlinders. Het is een van die hartige snacks waar je van kan blijven eten. Ze zijn echt super makkelijk om te maken en de perfecte snack voor feestjes. Omdat deze vlinders alleen kaas hebben is het belangrijk dat je een smaakvolle kaas uit kiest. Ik gebruik graag een oude kaas, ik hou namelijk wel van het zoutige van een oude kaas.
Vlinderkoekjes worden ook wel palmiers genoemd. Palmier is frans voor “palmboom”. Dit Franse koekje wordt zo genoemd omdat de vorm van het koekje op een blad van een palm lijkt. In Nederland vinden wij de vorm van dit hartige koekje op een vlinder lijken, vandaar de naam kaasvlinder.
Kaasvlinders zien er door hun vorm best chic uit, maar zijn echt super makkelijk om zelf te maken. Het valt of staat allemaal met de vouwtechniek om de unieke vorm van de kaasvlinders te krijgen. Tijdens m’n patisserie opleiding heb ik de basis geleerd hoe ik makkelijk zelf vlinders kan maken.
Hoe Maak Je Kaasvlinders
Het enige dat je nodig hebt is kaas, een ei en bladerdeeg. Ik had nog wat van die vierkante plakjes bladerdeeg in de vriezer dus ik heb die gebruikt. Je kan tegenwoordig ook lange vellen bladerdeeg kopen, die zijn voor dit recept misschien zelfs handiger. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Bestuif eerst je werkblad lichtjes met wat bloem. Oké, dit ziet er inderdaad niet echt licht bestoven uit, maar dit is de enige foto die ik heb dus die gebruiken we maar..
Leg je bladerdeeg vierkantjes op je werkblad en zorg ervoor dat je ze in de lengte aan elkaar vast drukt. Je ziet nu waarom één groot vel waarschijnlijk iets handiger zou zijn, dan zou je gewoon één lang stuk uit kunnen snijden. Maar dit werkt ook prima hoor, maak je geen zorgen als het er niet allemaal perfect uit ziet. Het hoeft er niet perfect uit te zien, als het maar perfect smaakt 😉
Ik heb 4 bladerdeeg plakjes gebruikt van 10 cm x 10 cm. (Ik had dus 1 lang vel van 40 cm x 10 cm)
Klop je eitje los en bestrijk het bladerdeeg met ei.
Besprenkel voldoende geraspte kaas op het bladerdeeg.
Neem nu een stuk bakpapier en plaats het op het bladerdeeg. Je vraag je nu zeker af, waarom?
Nou, dat is omdat je nu lichtjes met een roller over het bakpapier kan rollen om ervoor te zorgen dat de kaas wat meer gaat plakken aan het bladerdeeg.
Zie je, de kaas is goed aangedrukt in het bladerdeeg.
Nu vind ik het zelf altijd handig om de onderkant van het bladerdeeg even los te maken van het werkblad met een platte spatel. Alhoewel, gezien de grote hoeveelheid bloem die ik eerder heb gebruikt is deze foto meer voor de show…
Nu gaan we de vlinders vormen. Vouw de helft van het bladerdeeg in de lengte naar het midden van het bladerdeeg.
Doe hetzelfde met de andere helft. Je krijgt dan een lang bladerdeeg vel waarvan beide helften naar het midden zijn gevouwen (duh…)
Druk lichtjes het bladerdeeg aan.
Vouw vervolgens nogmaals het bladerdeeg in de lengte zodat je één lange rol bladerdeeg hebt. (Je vouwt dus beide eerder gevouwen helften op elkaar).
Je kan eventueel ook het bladerdeeg vanaf de lange kanten naar het midden rollen ipv vouwen, je krijgt dan vlinders met wat rondere vormen. Ik vind de klassieke vlinder vorm zoals we ‘m nu hebben gevouwen zelf leuker.
Je bladerdeegrol zou er nu ongeveer zo uit moeten zien.
Het is nu tijd om je mes erbij te pakken, of in mijn geval, een pizzasnijder. Ik gebruik graag een pizzasnijder hiervoor. Snijd nu de rol in stukjes van ongeveer 1 cm dik.
Als je nu de gesneden stukjes met de gesneden kant naar boven plaatst zie je al een beetje de vlinder vorm verschijnen.
Plaats alle kaasvlinders met de gesneden kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met wat ei.
Bak in de oven tot ze goudbruin zijn.
Je kan deze kaasvlinders het beste meteen eten. Je kan ze eventueel ook van tevoren maken, maar ik vind dat het bladerdeeg dan een beetje zacht wordt. Als je ze dus van tevoren maakt, zorg er dan voor dat je ze voor het serveren weer even in de oven doet (5-8 minuten), dan worden ze weer lekker knapperig.
Ik vind mijn kaasvlinders zelfs lekkerder nadat ze een tweede keer in de oven zijn geweest.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
kaasvlinders |
- 4 plakjes bladerdeeg of 1 rol van +/- 40 cm x 10 cm
- 1 ei
- 60 g kaas een smaakvolle kaas, bijv oude kaas of parmezaanse kaas (gebruik meer/minder als nodig)
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor tot 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Plak de vier plakjes bladerdeeg in de lengte aan elkaar vast. (Of rol je bladerdeeg rol uit,)
- Klop een eitje los en bestrijk het bladerdeeg met ei. Sprenkel vervolgens de geraspte kaas over het bladerdeeg.
- Neem een stuk bakpapier en plaats het op het bladerdeeg. Rol vervolgens lichtjes met een deegroller over het bakpapier om de kaas in het bladerdeeg te drukken.
- Gebruik, als het nodig, is een spatel om de onderkant van het bladerdeeg los te maken van het werkblad.
- Vouw de helft van het bladerdeeg in de lengte naar het midden van het bladerdeeg. Doe hetzelfde met de andere helft. Je krijgt dan een lang bladerdeegvel waarvan beide helften naar het midden zijn gevouwen.Vouw vervolgens nogmaals het bladerdeeg in de lengte zodat je één lange rol bladerdeeg hebt. (Je vouwt dus beide eerder gevouwen helften op elkaar).
- Snijd nu met een mes of pizzasnijder de rol in stukjes van ongeveer 1 cm dik.
- Plaats de kaasvlinders met de gesneden kant naar boven op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met ei. Bak ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
- In plaats van de vierkante stukjes bladerdeeg aan elkaar vast te plakken kan je ook elk vierkantje apart klaar maken en snijden.
- Je kan eventueel ook het bladerdeeg vanaf de lange kanten naar het midden rollen i.p.v. vouwen, je krijgt dan vlinders met wat rondere vormen.
- Je kan de kaasvlinders het beste meteen eten.
- Je kan de kaasvlinders eventueel ook van tevoren maken, het bladerdeeg wordt dan wel een beetje zacht. Zorg er dan voor dat je ze voor het serveren weer even in de oven doet (5-8 minuten), dan worden ze weer lekker knapperig.