Oliebollen

Direct naar het recept


Dit bericht kan partnerlinks (affiliate links) bevatten. Bekijk de Disclaimer.

Oud & Nieuw in Nederland kan wat mij betreft niet zonder een schaal Oliebollen. Deze traditie van oliebollen eten op Oudjaarsavond is er eentje die ik graag in ere hou. Door de jaren heen heb ik vaak oliebollen gebakken, maar ik was nooit echt tevreden, tot ik het recept van Cees Holtkamp tegen kwam, dat recept werkte perfect en heb ik met wat kleine aanpassingen helemaal eigen gemaakt. Nu is het dan eindelijk zover dat ik het recept hier ga delen. 

Een Korte Geschiedenis

Volgens de website isgeschiedenis.nl werden de eerste Oliebollen aan het begin van dit tijdperk gegeten door de Bataven en de Friezen. Wat begon als een platte ‘Oliekoek’ evolueerde naar de oliebollen zoals we deze vandaag kennen. Sinds de 19e eeuw werd de oliebol een traditionele traktatie op oudejaarsavond. Naast het feit dat de Oliebol een voedzaam voedingsmiddel is in koude tijden, werd de traktatie onderdeel van een gewoonte in de late middeleeuwen, waar rond oudejaarsavond de armen werden getrakteerd op een speciale platte wafel genaamd “Kniepertje” of een oliekoek.

Hoe Maak Je Oliebollen

De originele Oliebollen zijn zonder vulling. De meeste mensen in Nederland eten echter Oliebollen gevuld met krenten en rozijnen. Als je ze bij de Oliebollenkraam koopt worden ze dan krentenbollen genoemd. Ik voeg ook graag wat appel toe. Mijn recept bevat rozijnen, appels en krenten, maar als je liever een oliebol zonder vulling wilt dan kan je dit gewoon weglaten en hou je een ‘gewone’ oliebol over. Ik heb veel recepten geprobeerd op zoek naar de beste Oliebol en mijn favoriet is er een van de meester banketbakker van Nederland, Cees Holtkamp. Ik heb zijn recept slechts licht aangepast voor mijn eigen oliebollen recept.

Ingredients for Oliebollen on a wooden surface.

Je hebt bloem, melk, ei, boter, suiker, zout, gist, rozijnen, krenten en appel nodig. (een volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina).

 

Collage of 4 photos. 1. yeast being added to a bowl. 2. sugar being added to the bowl. 3. milk being added to the bowl. 4. yeast, sugar and milk being mixed in a bowl with a spatula.

Begin met het toevoegen van gist, suiker en 3/4 van de melk in een kom en meng dit een beetje.

 

Collage of 4 photos. 1. egg being added to the bowl. 2. flour being added to the bowl. 3. a electric whisk is hovering over the bowl. 4. lemon zest being added to the bowl on top of the dough that's in the bowl.

Voeg vervolgens ei en bloem toe en gebruik een handmixer met een deeghaak om het beslag te mengen. Wanneer een beslag of deeg begint te vormen, voeg je de citroenschil toe.

 

Collage of 4 photos. 1. milk is being added to the bowl that has the dough and lemon zest in it. 2. electric whisk is whisking in the bowl while more milk is being added. 3. melted butter is being added to the bowl. 4. salt is being added to the bowl.

Blijf het beslag mengen terwijl je beetje bij beetje meer melk toevoegt. Als alle melk in het beslag is opgenomen voeg je de gesmolten boter en zout toe.

 

Collage of 4 photos. 1. batter is being mixed with an electric hand mixer. 2. finished batter in bowl. 3. currants and raisins on top of batter in bowl. 4. diced apples on top of currants, raisins and batter in bowl.

Mix nog een paar minuten totdat de boter en het zout volledig zijn opgenomen, je moet nu een mooi glad beslag hebben. Neem de handmixer en voeg rozijnen, krenten en appels toe aan het beslag.

 

Collage of 4 photos. 1. batter, raisins, currants and apples being mixed with a spatula in a bowl. 2. finished, mixed batter in a bowl. 3. bowl covered with damp cloth. 4. batter after rising in a bowl.

Meng met een spatel de krenten, rozijnen en appels in het beslag tot ze volledig zijn opgenomen. Bedek de kom met een warme, vochtige doek en laat een uur op een warme plaats staan zodat de gist zijn werk kan doen en het beslag kan helpen rijzen. Het beslag zal in volume toe nemen en je zal kleine bubbels in het beslag zien.

Als je geen warme plek hebt om het beslag te laten rusten, verwarm je oven dan voor op 35°C – 40°C, doe je oven uit en zet je de kom bedekt met de vochtige doek in de oven. Zorg ervoor dat je oven is uitgeschakeld nadat je deze hebt verwarmd. Het beslag mag niet bakken, je oven moet net warm genoeg zijn om het beslag te laten rijzen.

 

Collage of 4 photos. 1. ice cream scoop being dipped in hot oil. 2. scoop of oliebol batter on top of hot oil. 3. ice cream scoop lowering batter into hot oil. 4. batter sizzling in hot oil.

Als het beslag klaar is om te frituren, zet je je friteuse aan op 180°C of je kunt de Oliebollen bakken in een diepe pan op het fornuis, zorg er gewoon voor dat je de temperatuur regelmatig controleert met een thermometer om consistentie te garanderen tijdens het bakken van de Oliebollen . Gebruik altijd zonnebloemolie of arachideolie om te bakken voor het beste resultaat. Gebruik niet hetzelfde soort olie dat je ook voor friet gebruikt, want dat laat een witte vetrest achter op de Oliebol als deze is afgekoeld. Ik gebruik altijd zonnebloemolie. Als je geen zonnebloem of pindaolie kunt gebruiken, kun je een ander type neutrale plantaardige olie gebruiken.

 

Collage of 4 photos. 1. 4 half fried oliebollen in hot oil that haven't been turned over yet. 2. 4 oliebollen in hot oil that are being turned over. 3. serving bowl filled with golden brown oliebollen. 4. serving bowl filled with oliebollen that are being dusted with confectioners' sugar with a glass champagne on the side.

Het duurt ongeveer 5 minuten per batch om alle oliebollen te bakken, zorg ervoor dat je de oliebollen halverwege omdraait om ervoor te zorgen dat ze volledig gaar zijn. Sommigen kunnen zelf omdraaien en anderen hebben misschien een beetje hulp nodig. Wanneer de Oliebollen volledig gaar en goudbruin zijn laat ze dan uitlekken op wat keukenpapier.

Oliebollen kunnen lauw of koud worden gegeten. Ze zijn het lekkerst wanneer ze bestrooid zijn met wat poedersuiker. Als ze nog steeds heel warm zijn, is het misschien niet zo handig om meteen een hele serveerschaal met oliebollen te bestrooien met poedersuiker, omdat de suiker smelt. Het beste is om ze met poedersuiker te bestrooien als ze wat koeler zijn. Ik doe meestal pas poedersuiker op de oliebollen vlak voordat ik ze ga serveren.

Dit recept maakt ongeveer 15 Oliebollen, afhankelijk van hoe je je Oliebollen opschept, krijg je er een paar meer of een paar minder.

Oliebollen kunnen zeker een paar dagen goed blijven, zorg er wel voor dat je ze goed afdekt met huishoudfolie. Als je ze een beetje taai of te koud vindt, kun je ze opwarmen in de magnetron of oven en ze zullen weer lekker zacht zijn, zorg ervoor dat je ze lauwwarm opeet.

Oliebollen zijn ook goed in te vriezen. Je kan ze gewoon in een diepvrieszak doen en invriezen. Als je ze wilt gebruiken laat je ze in de zak ontdooien, eenmaal ontdooit kan je ze opwarmen in de oven of de magnetron. Verwarm ze niet te veel, oliebollen kunnen het beste lauw worden gegeten.

Recipe adapted from: Cees Holtkamp on FoodTube

Print
Oliebollen
Oliebollen maak je zelf met dit makkelijke recept. Maak met oud & nieuw zelf lekkere oliebollen, naturel of met een vulling van bijvoorbeeld rozijen.
oliebollen bestrooid met poedersuiker in een kom
Stemmen: 10
Score: 4.9
Jij:
Stem op dit recept!
Type Overig
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
oliebollen
Ingrediënten
Beslag
Voor het bakken
Type Overig
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
oliebollen
Ingrediënten
Beslag
Voor het bakken
oliebollen bestrooid met poedersuiker in een kom
Stemmen: 10
Score: 4.9
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
 1. Als je geen warme plek hebt om je beslag te bewaren, verwarm de oven dan voor op 35°C - 40°C. Zet de oven uit wanneer deze 40°C is. Je oven kan nu als warme plek fungeren voor het beslag om te rusten en te helpen rijzen.
 2. Meng in een grote kom 3/4 van de lauwe melk met de gist en suiker. (Zorg ervoor dat je een kom gebruikt die groot genoeg is om het beslag erin te laten rijzen zonder dat het gaat over lopen)
 3. Voeg ei en bloem toe en gebruik een mixer met een deeghaak om het beslag te mengen. Wanneer het beslag / deeg begint te vormen, voeg je de citroenschil toe en beetje bij beetje de lauwe melk terwijl je het beslag blijft mengen. Blijf mixen tot je een glad beslag hebt.
 4. Voeg de gesmolten boter en het zout toe en meng nog een paar minuten tot alles volledig is opgenomen.
 5. Voeg rozijnen, krenten en appel toe aan het beslag en meng met een spatel tot het is opgenomen.
 6. Bedek de kom met een warme, vochtige doek en leg deze op een warme plaats (of in de voorverwarmde oven). Laat minstens een uur rusten.
 7. Zodra het beslag heeft gerust en is gerezen haal je de doek eraf en meng je met een spatel nog een keer door een beslag.
 8. Als het beslag bijna klaar is om te bakken, zet je je friteuse aan op 180°C. Je kan de Oliebollen ook bakken in een diepe pan op het fornuis, zorg er gewoon voor dat je de temperatuur regelmatig controleert met een thermometer om consistentie te garanderen tijdens het bakken van de oliebollen.
 9. Dip met een metalen ijslepel in de hete olie, schep vervolgens wat van het beslag met de ijslepel en laat het beslag rustig 'los' in de hete olie. Het beslag zal direct vormen en naar boven drijven. Afhankelijk van de grootte van je pan kan je meerdere oliebollen tegelijk bakken. Let er alleen op dat je de pan niet te vol doet. De oliebollen worden in de olie iets groter en ze hebben ruimte nodig om goed te bakken.
 10. Bak de oliebollen in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar, draai ze halverwege even om. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken in een schaal bedekt met keukenpapier of in een vergiet bedekt met keukenpapier.
 11. Serveer de oliebollen lauwwarm met wat poedersuiker.
Notities
 • Als je denkt dat het beslag wat meer tijd nodig heeft om te rijzen, laat het dan langer op een warme plaats staan. Als je het beslag in de oven hebt staan zorg ervoor dat de oven nog warm genoeg is voor het beslag. Indien nodig kan je de warmen verhogen tot max 50 ° C. Zorg ervoor dat je oven niet warmer wordt. Zet je oven altijd UIT zodra de juiste warmte bereikt is.
 • Gebruik altijd zonnebloemolie of arachideolie om te bakken voor het beste resultaat, gebruik niet het soort olie dat je voor friet gebruikt, want dat laat een witte vetlaag achter op de Oliebol zodra deze is afgekoeld. Ik gebruik altijd zonnebloemolie. Als je geen zonnebloem of arachideolie kunt gebruiken, kun je een ander soort neutrale plantaardige olie gebruiken.
 • Oliebollen zijn ook goed in te vriezen. Je kan ze gewoon in een diepvrieszak doen en invriezen. Als je ze wilt gebruiken laat je ze in de zak ontdooien, eenmaal ontdooit kan je ze opwarmen in de oven of de magnetron. Verwarm ze niet te veel, oliebollen kunnen het beste lauw worden gegeten.

Opmerking

 • De voedingswaarden in dit recept zijn gebaseerd op de ingrediënten en kookinstructies zoals beschreven in het recept en zijn gebaseerd op statistische gemiddelden. De exacte voedingswaarden kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten etc. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home