Oliebollen
Oliebollen maak je zelf met dit makkelijke recept. Maak met oud & nieuw zelf lekkere oliebollen, naturel of met een vulling van bijvoorbeeld rozijen.
Porties Prep Tijd
15oliebollen 20minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 1uur
Porties Prep Tijd
15oliebollen 20minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 1uur
Ingrediënten
Beslag
Voor het bakken
Instructies
 1. Als je geen warme plek hebt om je beslag te bewaren, verwarm de oven dan voor op 35°C – 40°C. Zet de oven uit wanneer deze 40°C is. Je oven kan nu als warme plek fungeren voor het beslag om te rusten en te helpen rijzen.
 2. Meng in een grote kom 3/4 van de lauwe melk met de gist en suiker. (Zorg ervoor dat je een kom gebruikt die groot genoeg is om het beslag erin te laten rijzen zonder dat het gaat over lopen)
 3. Voeg ei en bloem toe en gebruik een mixer met een deeghaak om het beslag te mengen. Wanneer het beslag / deeg begint te vormen, voeg je de citroenschil toe en beetje bij beetje de lauwe melk terwijl je het beslag blijft mengen. Blijf mixen tot je een glad beslag hebt.
 4. Voeg de gesmolten boter en het zout toe en meng nog een paar minuten tot alles volledig is opgenomen.
 5. Voeg rozijnen, krenten en appel toe aan het beslag en meng met een spatel tot het is opgenomen.
 6. Bedek de kom met een warme, vochtige doek en leg deze op een warme plaats (of in de voorverwarmde oven). Laat minstens een uur rusten.
 7. Zodra het beslag heeft gerust en is gerezen haal je de doek eraf en meng je met een spatel nog een keer door een beslag.
 8. Als het beslag bijna klaar is om te bakken, zet je je friteuse aan op 180°C. Je kan de Oliebollen ook bakken in een diepe pan op het fornuis, zorg er gewoon voor dat je de temperatuur regelmatig controleert met een thermometer om consistentie te garanderen tijdens het bakken van de oliebollen.
 9. Dip met een metalen ijslepel in de hete olie, schep vervolgens wat van het beslag met de ijslepel en laat het beslag rustig ‘los’ in de hete olie. Het beslag zal direct vormen en naar boven drijven. Afhankelijk van de grootte van je pan kan je meerdere oliebollen tegelijk bakken. Let er alleen op dat je de pan niet te vol doet. De oliebollen worden in de olie iets groter en ze hebben ruimte nodig om goed te bakken.
 10. Bak de oliebollen in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar, draai ze halverwege even om. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken in een schaal bedekt met keukenpapier of in een vergiet bedekt met keukenpapier.
 11. Serveer de oliebollen lauwwarm met wat poedersuiker.
Notities
 • Als je denkt dat het beslag wat meer tijd nodig heeft om te rijzen, laat het dan langer op een warme plaats staan. Als je het beslag in de oven hebt staan zorg ervoor dat de oven nog warm genoeg is voor het beslag. Indien nodig kan je de warmen verhogen tot max 50 ° C. Zorg ervoor dat je oven niet warmer wordt. Zet je oven altijd UIT zodra de juiste warmte bereikt is.
 • Gebruik altijd zonnebloemolie of arachideolie om te bakken voor het beste resultaat, gebruik niet het soort olie dat je voor friet gebruikt, want dat laat een witte vetlaag achter op de Oliebol zodra deze is afgekoeld. Ik gebruik altijd zonnebloemolie. Als je geen zonnebloem of arachideolie kunt gebruiken, kun je een ander soort neutrale plantaardige olie gebruiken.
 • Oliebollen zijn ook goed in te vriezen. Je kan ze gewoon in een diepvrieszak doen en invriezen. Als je ze wilt gebruiken laat je ze in de zak ontdooien, eenmaal ontdooit kan je ze opwarmen in de oven of de magnetron. Verwarm ze niet te veel, oliebollen kunnen het beste lauw worden gegeten.

Opmerking

 • De voedingswaarden in dit recept zijn gebaseerd op de ingrediënten en kookinstructies zoals beschreven in het recept en zijn gebaseerd op statistische gemiddelden. De exacte voedingswaarden kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten etc.