Orechovnik is een notenrol of notenbrood. Een heerlijk zoet brood met een notenvulling. Orechovnik is een favoriet in menig Oost-Europees land.
Orechovnik
Orechovnik is een notenrol of notenbrood. Een heerlijk zoet brood met een notenvulling. Een favoriet in menig Oost-Europees land.
Orechovnik is een notenrol of notenbrood. Een heerlijk zoet brood met een notenvulling. Orechovnik is een favoriet in menig Oost-Europees land.
Orechovnik
Orechovnik is een notenrol of notenbrood. Een heerlijk zoet brood met een notenvulling. Een favoriet in menig Oost-Europees land.
Porties Prep Tijd
1-2broden 20minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 2 1/2uur
Porties Prep Tijd
1-2broden 20minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 2 1/2uur
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Instructies
  1. Doe de bloem, bakpoeder, suiker, gist, olie en melk in een kom. Meng alles goed door tot een deeg begint te vormen (dit kan je met een mixer met deeghaak doen of met de hand). Voeg een klein beetje water toe tot het deeg niet meer blijft plakken aan de kom (of aan je handen). Voeg niet meer dan een eetlepel per keer toe.
  2. Bestuif je kom met wat bloem en plaats het deeg in de kom. Bedek met plasticfolie en laat ongeveer 2 uur rijzen.
  3. Maal de walnoten fijn. Doe de gemalen walnoten in een kom en voeg hier de suiker aan toe en voldoende melk tot je een dikke, smeerbare consistentie hebt. Dek de kom af en zet het aan de kant.
  4. Neem het deeg na 2 uur uit de kom en plaats het op een met bloem bestoven werkblad. Maak het deeg plat met je handen. Bestrijk vervolgens het deeg in met wat olie.
  5. Vouw het deeg door de helft en maak het weer plat en bestrijk weer met wat olie.
  6. Vouw het deeg nogmaals om en kneed het vervolgens goed door tot alle olie in het deeg is opgenomen.
  7. Op dit punt kan je ervoor kiezen om het deeg in twee te gelijke delen te delen om twee kleine orechovnik’s te maken of één grote.
  8. Neem (een van de stukken) deeg en maak er een rechthoek van. Rol het vervolgens uit. Rol het uit tot en groot plat stuk deeg (zorg ervoor dat het qua breedte nog op je bakplaat past).
  9. Neem de walnoten vulling en smeer dit op het deeg. Zorg ervoor dat overal op het deeg wat vulling is tot ongeveer 1 cm van de rand van het deeg. Met de lange kant naar jou toe kan je vervolgens het deeg strak oprollen. Duw de zijkanten naar binnen.
  10. Plaats de orechovnik op met bakpapier beklede bakplaat, zorg dat de naad aan de onderkant is. Bestrijk met wat olie en laat nog 30 minuten rijzen.
  11. Verwarm ondertussen de oven voor tot 200°C.
  12. Als de 30 minuten voorbij zijn kan je de orechovnik in de oven plaatsen en in minder dan 30 minuten af bakken tot een diepe goudbruine kleur. Je kan eventueel de oven iets lager doen zodra het een lichte, goudbruine kleur heeft. Als de orechovnik klaar is kan je het uit de oven halen en nogmaals met olie bestrijken. Dit zorgt ervoor dat de korst wat zachter wordt. Laat het afkoelen. Snij in schuine stukken om te serveren.