De Heerlijkste Pasteis De Nata (Portugese Custardtaartjes)
Deze ‘pasteis’ zijn GE-WEL-DIG. Ik ben er dol op! Ik begrijp waarom de portugezen er van houden. De custard, op smaak gebracht met citroen, kaneel en vanille in combinatie met het knapperige deeg is een heerlijke combinatie. Simpele smaken met maximale smaak. Zeker één van mijn favoriete recepten.
Porties Prep Tijd
50mini pasteis 40minuten
Kook Tijd
15minuten
Porties Prep Tijd
50mini pasteis 40minuten
Kook Tijd
15minuten
Ingrediënten
Custard
Suikersiroop
Overig
Instructies
Voorbereiding
 1. Neem 2 mini muffinblikken en vet deze goed in met boter. Plaats in de koelkast.
Custard
 1. Doe de melk in een pannetje met de citroenschil, kaneel en vanille. Verwarm de melk zachtjes en laat het afkoelen, verwijder de citroenschil, kaneel en vanille.
 2. Meng iets minder dan de helft van de melk met de bloem in een kleine schaal en roer goed door tot alles is opgenomen.
 3. Verhit de rest van de melk tot het kookt en haal van het vuur. Schenk het bloem/melk mengsel voortdurend roerend met een garde door de hete melk tot het dik is geworden. Zet aan de kant.
 4. Doe de suiker, het water, het kaneel stokje en de citroenschil in een pan en breng deze aan de kook. Kook ongeveer 5 minuten, tot de siroop 108 ºC bereikt. Gebruik een thermometer om dit te testen. Als je geen thermometer hebt, lepel dan een beetje van de suikersiroop op een bordje en laat dit afkoelen. Let op: suikersiroop is heet!! Eenmaal afgekoeld doe een beetje van de siroop tussen je duim en wijsvinger. Als er een draadjes vormen dan is de siroop klaar. Zo niet, kook nog een paar minuten door en doe de test opnieuw. Verwijder de citroenschil en het kaneel stokje.
 5. Giet al roerende de suikersiroop door het melkmengsel. Het geeft niet als er klontjes in zitten.
 6. Voeg al roerende het eigeel toe en meng tot alles goed is opgenomen.
 7. Zeef de custard en bedek met huishoudfolie. Laat de huishoudfolie lichtjes tegen de custard aan komen.
 8. Verwarm de oven voor tot 175 ºC
 9. Neem je bladerdeeg en snij cirkels. Bekleed de beboterde muffin bakvorm met het bladerdeeg. Druk voorzichtig het bladerdeeg in de vormpjes met je vingers zodanig dat de rand er even boven uitsteekt.
 10. Schenk de custard in de bladerdeegbakjes tot ongeveer 3/4 vol. Plaats in de oven en bak ze af in ongeveer 15 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
 11. Laat de pasteis een paar minuten in het muffinblik afkoelen. Verwijder ze vervolgens en plaats ze op een rek. Bestrooi met poedersuiker, gevolgd door een beetje kaneel en serveer ze. De pasteis zijn het lekkerste op de dag dat ze gemaakt worden.
Notities

De pasteis kunnen het beste gegeten worden op de dag dat ze gemaakt worden. Mocht je ze toch willen bewaren, dan kan dat maximaal 2 dagen in een luchtdichte bak. Doe ze weer even 3 tot 5 minuten in de oven om ze weer knapperig te maken.