Speculaasjes
Speculaasjes zijn één van mijn favoriete koekjes. Ik heb al heel vaak speculaasjes gemaakt maar het lukte mij nooit om de speculaasjes goed uit een speculaas plank te krijgen. Ik heb mijzelf dus ten doel gesteld om dit onder de knie te krijgen en speculaasjes met mijn speculaasplank te maken.
De Kunst Van Speculaasjes Maken – Deeg En Plank
Ik moet zeggen, het was toch nog lastiger dan ik dacht. Om een of andere reden bleef het deeg continu plakken aan de speculaasplank. Of, als ik de koekjes wel mooi uit het plankje kreeg, dan bakten de koekjes niet mooi en liepen ze teveel uit waardoor de details van het koekje niet meer goed te zien waren. En niet mooi genoeg voor mij om ze echte speculaasjes te noemen. Ik heb van alles geprobeerd, verschillende variaties suiker, ik heb honing geprobeerd, maar niets werkte. Of eigenlijk werkte het koekje met een deel honing wel goed qua uiterlijk, maar vond ik de smaak niet lekker genoeg als echt speculaasje.
Na veel, HEEL VEEL pogingen kwam ik eindelijk achter het geheim om de koekjes goed uit de vorm te krijgen. Het is rijstmeel! Strooi wat rijstmeel op je speculaasplank voor je het deeg erin doet en de speculaasjes komen er redelijk makkelijk uit. Ik kwam uit op een recept voor het deeg waarbij zo veel mogelijk details van het koekje werden behouden en de smaak van het koekje voldeed aan mijn wensen. Ik vind het super leuk om het recept met jullie te delen, hopelijk werkt het net zo goed voor jullie als voor mij.
Speculaasjes Maken
Om de speculaasjes te maken heb je nodig: bloem, boter, melk, donkere basterdsuiker, zout, bakpoeder en speculaaskruiden. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Doe de bloem en bakpoeder in een kom of op je werkblad en maak een kuiltje in het midden.
Voeg in het midden de overige ingrediënten toe, zout, donkere basterdsuiker, speculaaskruiden, boter en melk.
Gebruik je handen om alle ingrediënten samen te voegen.
En kneed tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
Als het deeg heeft gerust kan je het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad en met een koekjessteker de koekjes uitsteken. Of, als je een speculaasplankje hebt, kan je je speculaasplankje bestrooien met wat rijstmeel.
Druk de speculaas in de vormpjes van de speculaasplank. Zorg dat je het deeg goed aandrukt zodat alle details in het deeg gekopieerd worden.
Snij het overtollige deeg aan de randen weg.
Neem nu stuk naaigaren of ander dun draad, ik heb een stuk visdraad gebruikt, en schraap hiermee het overige deeg van de speculaasplank. Zorg dat je je draad strak tegen het hout houdt en trek het onder het extra speculaasdeeg op de plank.
Rol nu het overtollige deeg van de speculaasplank. Je hebt nu een speculaasplank waarvan de vormpjes gevuld zijn met het deeg.
Draai de speculaasplank om en geef het een of meerder flinke tikken op je werkblad tot de koekjes uit de vorm vallen. Het duurde bij mij even voor ik het helemaal onder de knie had, maar oefening baart kunst, en de rijstmeel helpt hier flink.
Je koekje zouden er dan ongeveer zo uit moeten komen. Als er erg veel rijstmeel op de koekjes is kan je dat met een zachte kwast wegvegen.
Plaats de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven.
Als alles goed gaat zien ze er ongeveer zo uit. Zien ze er niet schattig uit??
Het windmolentje is mijn favoriet 🙂
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Passieve Tijd | 30 minuten |
Porties |
koekjes |
- 250 g patent bloem
- 2 tl bakpoeder
- 2 el koekkruiden / speculaaskruiden
- snufje zout
- 150 g donkere basterdsuiker
- 150 g roomboter
- 3 el melk lauwwarm
- speculaasplank
- rijstmeel
- naaigaren of visdraad
Ingrediënten
Speculaasdeeg
Benodigdheden voor het gebruiken van de speculaasplank
|
- Doe de bloem en bakpoeder in een kom of op je werkblad en maak een kuiltje in het midden. Voeg in het midden de overige ingrediënten toe, zout, donkere basterdsuiker, speculaaskruiden, boter en melk.
- Gebruik je handen om alle ingrediënten samen te voegen en kneed tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor tot 175°C.
- Als het deeg heeft gerust kan je het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad en met een koekjessteker de koekjes uitsteken. Of, als je een speculaasplankje hebt, kan je je speculaasplankje bestrooien met wat rijstmeel. Druk de speculaas in de vormpjes van de speculaasplank. Zorg dat je het deeg goed aandrukt zodat alle details in het deeg gekopieerd worden. Snij het overtollige deeg aan de randen weg. Neem nu stuk naaigaren of ander dun draad, ik heb een stuk visdraad gebruikt, en schraap hiermee het overige deeg van de speculaasplank. Zorg dat je je draad strak tegen het hout houdt en trek het onder het extra speculaasdeeg op de plank.Rol nu het overtollige deeg van de speculaasplank. Je hebt nu een speculaasplank waarvan de vormpjes gevuld zijn met het deeg.
- Draai de speculaasplank om en geef het een of meerder flinke tikken op je werkblad tot de koekjes uit de vorm vallen. Als er erg veel rijstmeel op de koekjes is kan je dat met een zachte kwast wegvegen.
- Plaats de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 10-15 minuten in de oven.
- Je kan zelf eenvoudig je eigen Speculaaskruiden maken, volg hiervoor het recept op de site.
Opbouwend bedoeld : waarschijnlijk was je deeg iets te plakkerig, daardoor blijft het ook in de plank plakken. Misschien iets meer doorkneden, maar niet teveel, dan werk je het deeg dood en bakt het lelijk.
De werkplek en speculaasplank moeten altijd matig bestrooid met dezelfde bloem van het deeg.
Dank voor de tips 🙂