Speculaasjes
Speculaasjes maken is heel makkelijk en super lekker. Je kan de speculaasjes maken met een speculaasplank of koekjes uitsteken met een vormpje.
Porties Prep Tijd
40-50koekjes 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
40-50koekjes 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 30minuten
Ingrediënten
Benodigdheden voor het gebruiken van de speculaasplank
Instructies
  1. Doe de bloem en bakpoeder in een kom of op je werkblad en maak een kuiltje in het midden. Voeg in het midden de overige ingrediënten toe, zout, donkere basterdsuiker, speculaaskruiden, boter en melk.
  2. Gebruik je handen om alle ingrediënten samen te voegen en kneed tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor tot 175°C.
  4. Als het deeg heeft gerust kan je het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad en met een koekjessteker de koekjes uitsteken. Of, als je een speculaasplankje hebt, kan je je speculaasplankje bestrooien met wat rijstmeel.  Druk de speculaas in de vormpjes van de speculaasplank. Zorg dat je het deeg goed aandrukt zodat alle details in het deeg gekopieerd worden. Snij het overtollige deeg aan de randen weg.  Neem nu stuk naaigaren of ander dun draad, ik heb een stuk visdraad gebruikt, en schraap hiermee het overige deeg van de speculaasplank. Zorg dat je je draad strak tegen het hout houdt en trek het onder het extra speculaasdeeg op de plank. Rol nu het overtollige deeg van de speculaasplank. Je hebt nu een speculaasplank waarvan de vormpjes gevuld zijn met het deeg.
  5. Draai de speculaasplank om en geef het een of meerder flinke tikken op je werkblad tot de koekjes uit de vorm vallen. Als er erg veel rijstmeel op de koekjes is kan je dat met een zachte kwast wegvegen.
  6. Plaats de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 10-15 minuten in de oven.
Notities