Spekkoek
Spekkoek is een Indische laagjescake. Spekkoek wordt ook wel spekkuk en kue lapis legit genoemd. Zelfgemaakte spekkoek is tijdrovend maar super lekker.
Spekkoek
Spekkoek is een Indische laagjescake. Spekkoek wordt ook wel spekkuk en kue lapis legit genoemd. Zelfgemaakte spekkoek is tijdrovend maar super lekker.
Porties Prep Tijd
24stukjes 20 minuten
Kook Tijd
3uur
Porties Prep Tijd
24stukjes 20 minuten
Kook Tijd
3uur
Ingrediënten
Spekkoek
Extra benodigdheden
Instructies
 1. Bedek de bodem van je sprinvorm met bakpapier. Maak een kom schoon met citroensap en veeg de kom droog met een stuk keukenpapier. Het citroensap verwijdert alle vet die eventueel nog in de kom is. Gebruik ook een beetje van het citroensap om de garde waar je de eiwitten mee gaat kloppen schoon te maken.
 2. Splits je eieren. Mix vervolgens je boter en suiker tot een romig geheel, voeg vanille extract toe en mix het geheel nogmaals door. Voeg één voor één de eigelen toe tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen.
 3. Klop in een een aparte kom (vetvrij gemaakt met citroensap) de eiwitten stijf. Vouw de eiwitten door het boter/eimengsel. Als al het eiwit volledig in het beslag is opgenomen zeef je beetje bij beetje de bloem en zout bij het beslag en met een spatel erdoor vouwen. Blijf je bloem en zout beetje bij beetje toevoegen tot alles geheel is opgenomen.
 4. Voeg vervolgens de koffiemelk toe en vouw dit ook door het beslag tot het volledig is opgenomen.
 5. Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Voeg de spekkoekkruiden aan een deel van het beslag toe en meng het goed door tot alle kruiden volledig in het beslag zijn opgenomen. Je hebt dan een gelig beslag en een bruin beslag.
 6. Verwarm de grill van je oven voor tot 175 °C graden.
 7. Neem je met bakpapier beklede springvorm en verdeel ongeveer 2-3 eetlepels van het gele beslag op de bodem van de springvorm. Zorg ervoor dat je je beslag gelijkmatig over de bodem verdeelt. Bak de eerste laag een paar minuten onder de grill. Je moet goed opletten hoe lang het duurt voor je laagje gaar is. Dit kan 1-3 minuten duren, afhankelijk van je grill. Gebruik een satéprikker om te kijken of je laagje gaar is. Als de gele laag klaar is neem je je springvorm uit de oven en verdeel je 2-3 eetlepels van het bruine beslag over de eerste laag. Bak de tweede laag onder de grill en verdeel 2-3 eetlepels van het gele beslag op de bruine laag.
 8. Plaats je springvorm eerst op de bovenste richel van de oven en, naarmate je steeds meer laagjes toevoegt, plaats je de springvorm steeds een richel lager. Dit zorgt ervoor dat het beslag niet alleen een kleurtje krijgt, maar ook gaar is van binnen.
 9. Blijf steeds laagje voor laagje bakken tot al het beslag op is of je springvorm vol is. Als de laatste laag gaar is haal je de cake uit de oven en ongeveer 30 minuten afdekken met aluminiumfolie.
 10. Als je wilt kan je de randjes van de cake afsnijden zodat je de laagjes al mooi aan de buitenkant kan zien.
 11. Spekkoek is een vrij zware cake en wordt geserveerd in kleine stukjes.
Notities
 • Je kan je eigen Spekkoekkruiden maken, bekijk hiervoor mijn Spekkoekkruiden recept op de site.
 • In plaats van spekkoekkruiden kan je ook speculaaskruiden gebruiken.
 • Blijf in de buurt van je oven als je de laagjes cake aan het grillen bent. Elke oven is anders, bij sommige ovens zal het langer duren dan anderen. Check om de 1-2 minuten of je laagje niet brandt.
 • Sommige ovens hebben geen graden voor grill standen, maar kunnen alleen kiezen uit stand 1, 2, 3. Gebruik in dat geval de laagste stand en verhoog dit alleen als het nodig is.
 • Spekkoek wordt geserveeerd in kleine stukjes.