Zachte Speculaasbrok
Zachte Speculaasbrok bestaat schijnbaar al jaren, maar ik heb het pas recentelijk ontdekt. Ik eet normaal gesproken altijd de voor mij ‘normale’ harde speculaasbrokken. Zachte speculaasbrok heeft een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Ik zag het voor het eerst in de winkel als “Veluwse Brok” en nadat ik het geproefd had was ik om en MOEST ik mijn eigen zachte speculaasbrok maken. Ik ben op onderzoek uitgegaan en ben erachter gekomen dat zachte speculaasbrok onder verschillende namen wordt verkocht, o.a. Veluwse Brok, Elburger Brok en Blokzijler Brok.
De Geschiedenis Van Zachte Speculaasbrok
Ik heb niet heel veel informatie over deze lekkernij weten te vinden, maar het lijkt erop als het meest online geschreven is over Blokzijler Brok. Er is zelfs een bedrijf dat al meer dan 55 jaar alleen maar deze heerlijke lekkernij verkoopt. Volgens hun website is de lekkernij per ongeluk bedacht. Een bakker uit Blokzijl genaamd Berend Prins moest een grote lading speculaas afleveren bij de Regenten van het Prins Maurits Weeshuis. Tijdens het bakken kwam hij erachter dat de oven niet heet genoeg was waardoor de speculaas halfgaar de oven uit kwam. Hij besloot de speculaas toch te verkopen en het bleek een succes te zijn. Zo is de zachte speculaasbrok genaamd Blokzijler Brok ontstaan. Op een andere website las ik dat Berend ook honing aan het deeg had toegevoegd wat zijn speculaas anders maakte dan de gewone speculaas.
Ik weet niet of Veluwse Brok en Elburger Brok geïnspireerd zijn op of een variatie zijn op de Blokzijler Brok. Het enige dat ik weet is dat ze allemaal een versie zijn van de zachte speculaasbrok. Met als opmerking erbij dat Blokzijler Brok een nog zachtere speculaas is in vergelijking met Veluwse brok and Elburger brok. De versie die ik maak is meer als een Veluwse Brok. Ik heb de ‘echte’ Blokzijler Brok nog niet kunnen evenaren.
Zelf Zachte Speculaasbrok Maken
Na wat onderzoek onder verschillende recepten heb ik mijn eigen versie van de zachte speculaasbrok gemaakt. Het viel mij op dat alle recepten die ik tegenkwam geen honing gebruikten. Aangezien ik ergens had gelezen dat de bedenker honing had gebruikt vond ik dat honing toch zeker een van de ingrediënten moest zijn in dit recept. Ik vind dat de honing een mooie toevoeging is om de zachte speculaasbrok te maken.
Je hebt nodig: patentbloem, speculaaskruiden, gemalen kruidnagel, zout, bakpoeder, lichtbruine basterdsuiker, witte basterdsuiker, honing, los geklopt eitje en gesmolten boter. (Een volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.).
Doe alle ingredienten in een kom en meng het geheel met een deeghaak tot een deeg begint te vormen. Gebruik een spatel om af en toe om het deeg van de randen los te schrapen.
Zodra het deeg begint te vormen kan je de deeghaak verwijderen en het deeg verder met de hand kneden tot een samenhangend deeg. Druk het deeg plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik je handen om het deeg goed plat te drukken tot je een rechthoek krijgt van ongeveer 1 cm dik. Bak de zachte speculaasbrok vervolgens af in de oven tot deze goudbruin is.
Je krijgt dan deze heerlijke zachte speculaas brok.
Het enige dat je nog maar hoeft te doen is een stuk af te breken en het lekker op te eten (uiteraard nadat je de speculaasbrok hebt af laten koelen…)
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 25 minuten |
Porties |
speculaasbrok |
- 250 gram patent bloem
- 2 theelepels koekkruiden / speculaaskruiden
- 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/4 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 50 gram lichte basterdsuiker
- 50 gram witte basterdsuiker
- 30 mililiter honing
- 1 ei losgeklopt
- 125 gram gesmolten boter
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor tot 155°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe alle ingrediënten in een kom. De bloem, speculaaskruiden, gemalen kruidnagel, zout, bakpoeder, lichtbruine basterdsuiker, witte basterdsuiker, honing, los geklopt eitje en gesmolten boter.
- Meng het geheel met een deeghaak tot een deeg begint te vormen. Gebruik een spatel om af en toe het deeg van de randen los te schrapen. Zodra het deeg begint te vormen kan je de deeghaak verwijderen en het deeg verder met de hand kneden tot een samenhangend deeg.
- Druk het deeg plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik je handen om het deeg goed plat te drukken tot je een rechthoek krijgt van ongeveer 1 cm dik.
- Bak de zachte speculaasbrok in ongeveer 25 minuten af in de oven, tot goudbruin.
- Als het deeg te nat is kan je wat bloem toevoegen.
- Als het deeg te droog is kan je een klein beetje melk toevoegen.
Ik heb een heteluchtoven. Is de stand dan ook 155 graden?
Hi Mar,
Je kan voor een heteluchtoven ook 155 graden aanhouden. Let wel op, elke oven is anders, waar voor de ene oven 155 graden goed kan zijn, kan dit voor een andere oven zomaar 140 of 160 zijn. Altijd dus je baksels in de gaten houden.
De zachte speculaas brokken lijken mij heerlijk, maar op welke stand moet de oven?
Hi Marja, oeps, per ongeluk de temperatuur vergeten te melden. Het staat er nu bij. De oven moet op 155 graden staan. 🙂
Heb het nog niet zelf gebakken maar ga dat beslist doen. Kocht bij Appie zgn zachte kamper brokken in de veronderstelling dat het speculaas was. Bij eerste hapje leek het me soort kaneelkoek. Heel lekker. Toen gecoogled en jouw zachte speculaas recept gevonden. Lijkt me verrukkelijk. Zou Kampen met kaneel werken of gewoon andere naam geven? Nu ga ik eerst maar met speculaaskruiden bakken. Dank voor recept. Wanda.
Kamper brokken ken ik niet dus die zal ik eerst moeten proeven 😉 Maar vaak kan kaneel een goed alternatief zijn voor speculaaskruiden.
[Ik heb de blokzijler brok geproefd van de bakker en vond het heerlijk en ben gaan zoeken naar een recept en kwam hier uit dus zelf gebakken en is wel heerlijk maar van de bakker was hij van binnen wat klef en dat vinden wij iets lekkerder maar hoe krijg ik dat zo ? moet er dan meer boter door of de oven lager ik had de oven op 160 graden gr Thea
Hi Thea, Er zijn verschillende versies van zachte speculaas in de omloop waarvan Blokzijler Brok de meest oude variant is. De versie van zachte speculaasbrokken die ik hier gemaakt heb zijn meer als de Veluwse brok, die zijn iets minder klef dan de blokzijler brok. Ik heb de ‘echte’ klefheid van de Blokzijler Brok nog niet kunnen evenaren. Ik heb wel wat experimenten gedaan die in de buurt komen, maar ben nog niet tevreden genoeg met het resultaat om het op de site te plaatsen.