Russische Boekweit Blini (Oladyi)
Russische blini heb je in verschillende formaten, dik, dun, groot, klein, met gist, zonder gist. Ik ben zelf dol op deze dikke, met gist gemaakte boekweit blini, ook wel ‘oladyi’ genoemd. Ik maak ze graag klein en hapklaar. Maak ze af met wat zure room of roomkaas met gerookte zalm en en je hebt een heerlijk hapje.
Terwijl ik de lijst van landen waar ik nog steeds iets voor moet bakken aan het doornemen was viel Rusland mij op. Boekweit blini kwam telkens weer naar boven om te maken. Ik ben daarom op zoek gegaan naar het beste oladyi recept dat ik kon vinden en kwam dit recept voor blini op de website van de Guardian tegen. Ik vond het resultaat zo goed dat ik het recept bijna niet heb aangepast om mijn versie van de perfecte oladyi te maken.
Het maken van deze boekweit blini is niet moeilijk, maar je hebt wel geduld nodig. Het maken van het beslag neemt namelijk wel wat tijd in beslag.
Boekweit Oladyi Maken
Zorg dat je al je ingrediënten klaar hebt staan, witte bloem van harde tarwe, boekweitmeel, melk, eieren, zure room, gist en zout. (De volledige lijst van ingrediënten inclusief de hoeveelheden kan je in de receptkaart onderaan vinden).
Splits het eigeel van het ei wit in aparte kommen. (vergeef me dat ik hier geen foto van heb gemaakt…)
Schenk de melk in een steelpannetje en breng het geheel aan de kook. Doe het vuur uit zodra de melk begint de koken en haal de pan van het vuur. Kook de melk niet door, je wilt dat het net begint te koken.
Voeg vervolgens de gist toe.
En voeg al roerende het eigeel toe.
Nu kom je erachter dat het eigeel door de melk roeren met een spatel niet echt een groot succes is dus neem je een garde… Meng het melkmengsel goed door tot al het eigeel volledig is opgenomen.
Voeg vervolgens de zure room toe.
Gebruik je super garde om de zure room door de rest van het mengsel te mixen tot de zure room volledig is opgenomen.
Nu is het moment om je bloem, boekweitmeel en zout in een aparte schaal te mengen.
Voeg vervolgens langzaam het melkmengsel al roerende toe aan het bloem mengsel. Blijf goed roeren tot alles goed is opgenomen.
Je zou nu een mooi glad beslag moeten hebben zoals dit. Bedek de schaal met plasticfolie en zet het ongeveer een uur aan de kant op een warme plek.
Ondertussen kan je de eiwitten kloppen. Mocht je het nog niet gedaan hebben, doe de eiwitten in een grote kom.
Gebruik een elektrische handmixer om de eiwitten te kloppen tot zachte pieken. Of, als je je arm een workout wilt geven kan je ook met de hand de eiwitten kloppen.
Nadat het beslag een uur heeft gerust zal je zien dat het lichtjes is gerezen. Gebruik een spatel om voorzichtig het eiwit beetje bij beetje door het beslag te vouwen.
Zorg dat het eiwit volledig is opgenomen in het beslag. Bedek vervolgens de kom weer met plasticfolie en zet nogmaals 2 uur aan de kant.
Na 2 uur is het beslag klaar en is het tijd om te bakken! Doe een beetje boter in een koekenpan.
Doe een eetlepel beslag in de pan om kleine boekweit oladyi te maken. Je kan meerdere oladyi tegelijk in de pan bakken.
Als het beslag droog is aan de bovenkant en je ziet kleine luchtbubbeltjes bovenop verschijnen kan je de oladyi omdraaien en nog ongeveer een minuut op de andere kant laten bakken. Als de oladyi aan beide zijden bruin is zijn ze klaar.
En dan heb je een mooie bordje vol met boekweit oladyi!
Serveer ze warm met wat zure room of roomkaas, met kaviaar of gerookte zalm. Of welke andere topping je maar lekker vindt.
Origineel recept: The Guardian.
Laaste update: 7 mei 2019
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Passieve Tijd | 3 uur |
Porties |
blini/oladyi |
- 150 milliliter melk
- 4 gram gedroogde gist
- 2 eieren medium
- 80 gram zure room
- 70 gram witte bloem van harde tarwe
- 70 gram boekweitmeel
- 1/4 theelepel zout
Ingrediënten
|
- Meng witte bloem van harde tarwe, boekweitmeel en zout in een kom en zet aan de kant.
- Splits de eiwitten van eigeel in aparte kommen.
- Schenk de melk in een steelpannetje en breng het geheel aan de kook. Doe het vuur uit zodra de melk begint de koken en haal de pan van het vuur. Kook de melk niet door, je wilt dat het net begint te koken.
- Voeg al roerende de gist en eigeel toe aan de melk. Meng alles goed tot het eigeel volledig is opgenomen. Voeg de zure room toe en meng tot het geheel is opgenomen.
- Voeg vervolgens langzaam het melkmengsel al roerende toe aan het bloem mengsel. Blijf goed roeren tot alles goed is opgenomen en je een glad beslag hebt. Bedek de schaal met plasticfolie en zet het voor ongeveer een uur aan de kant op een warme plek.
- Klop met een handmixer de eiwitten tot zachte pieken.Nadat het beslag een uur heeft gerust zal je zien dat het beslag lichtjes is gerezen. Gebruik een spatel om voorzichtig het eiwit beetje bij beetje door het beslag te vouwen.Bedek de kom met plasticfolie en zet nogmaals 2 uur aan de kant.
- Na 2 uur is het tijd om te bakken. Smelt wat boter in een koekenpan (medium heet) en doe het beslag met een eetlepel in de pan. Je kan meerdere oladyi tegelijk bakken. Als de oladyi droog wordt aan de zijkanten en er aan de bovenkant kleine luchtbubbeltjes verschijnen is de oladyi klaar om omgedraaid te worden. Bak de oladyi nog eventjes (ongeveer een minuut) op de andere zijde. Als de oladyi aan beide zijde bruin is, is de oladyi klaar.Herhaal dit met de rest van het beslag tot alle blini gebakken zijn.
- Boekweit oladyi zijn het lekkerste als ze warm geserveerd worden. Je kan ze beleggen met wat zure room of roomkaas met kaviaar of gerookte zalm, of welk beleg je ook lekker vindt.
- Boekweit blini (oladyi) kan je het beste warm serveren. Als je ze van tevoren wilt maken kan je ze voor serveren in de pan of magnetron weer even opwarmen.
- Als je geen witte bloem van harde tarwe hebt kan je ook patentbloem gebruiken. Witte bloem van harde tarwe helpt het beslag iets meer rijzen en zorgt voor een wat luchtigere oladyi. (Ik heb witte bloem van harde tarwe bij de Albert Heijn (affiliatie link) gekocht.