Bregovska Pita
Bregovska Pita is een Kroatische laagjestaart. Er is een 200 jaar oude traditie in een plaats in Kroatië genaamd Koprivnički Bregi om deze taart voor speciale gelegenheden zoals Kerstmis en Pasen te maken. Het recept wordt in families al generaties lang doorgegeven. (Bron: rivercomenius)
Ik heb mijn recept gebaseerd op een recept van Kuhaona waar wordt gezegd dat het recept uit het Podravaka Food Museum komt. Als dat dus niet een authentiek recept is om uit te proberen dan weet ik het ook niet. Ik ben zelf niet Kroatisch dus ik hoop dat ik het recept recht kan doen. Ik maak dit recept als onderdeel van mijn ‘Bak de wereld rond‘ project waar ik probeer om iets van elk land in de wereld te bakken.
Je kan de Bregovska Pita maken met een zelfgemaakt deeg, maar ik heb ervoor gekozen om filodeeg te gebruiken en dat werkte prima.
De Bregovska Pita Maken
Je hebt nodig: rozijnen (die van tevoren geweekt zijn in rum of water en uitgelekt), walnoten, appels, eieren, suiker, boter, zure room, kaneel en filodeeg.
(De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Het eerste wat je doet is de walnoten malen.
Doe de gemalen walnoten in een kom.
Voeg de helft van de suiker toe aan de gemalen walnoten.
Meng de suiker met de walnoten goed door.
Nu is het tijd om de zure room voor te bereiden. Doe de zure room in een kom.
Voeg de eieren toe aan de zure room.
Meng de eieren met de zure room tot ze geheel zijn opgenomen.
Schil je appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne schijfjes. Ik heb een mandoline gebruikt om de appelschijfjes mooi dun te krijgen.
Voeg de rest van de suiker toe aan de appels.
Voeg de kaneel toe.
Meng de suiker en kaneel met de appels totdat alle appelschijfjes een laagje suiker en kaneel hebben. Er zullen wat appelschijfjes breken, maar dat is niet erg. Geen paniek.
Vet een bakblik van 22 cm x 30 cm in met boter.
Leg je eerste vel filodeeg in het bakblik.
Bestrijk het filodeeg met gesmolten boter.
Voeg nog een vel filodeeg toe zodat de onderkant van het bakblik volledig bedekt is met filodeeg. Bestrijk het filodeeg met gesmolten boter.
LAAG 1: Leg ongeveer 1/3 van de appels op het filodeeg.
Bedek de appels volledig met filodeeg en bestrijk met boter.
LAAG 2: Besprenkel het filodeeg met ongeveer de helft van het walnoten mengsel. Zorg dat je het goed verdeelt.
Besprenkel de walnoten met ongeveer 3-4 eetlepels van het zure room mengsel.
Bedek de walnoten weer met filodeeg en bestrijk het filodeeg met gesmolten boter.
LAAG 3: Verdeel ongeveer de helft van de rozijnen over het filodeeg.
Besprenkel de rozijnen met 3-4 eetlepels van het zure room mengsel.
Bedek de rozijnen weer met filodeeg en bestrijk met gesmolten boter.
LAAG 4: Voeg weer 1/3 van het appel mengsel aan het filodeeg toe, verspreid het regelmatig.
Bedek de appels met filodeeg en bestrijk met gesmolten boter.
LAAG 5: Verspreid de rest van het walnoten mengsel op het filodeeg en besprenkel met ongeveer 3 eetlepels van het zure room mengsel.
Bedek de walnoten weer met filodeeg en bestrijk met gesmolten boter.
LAAG 6: Verdeel de rest van de rozijnen over het filodeeg en besprenkel de rozijnen weer met een paar eetlepels van het zure room mengsel.
Bedek het geheel weer met filodeeg en bestrijk met gesmolten boter.
LAAG 7: Bedek het filodeeg met de rest van de appels en verdeel het regelmatig.
Bedek de appels met filodeeg en bestrijk met gesmolten boter.
Verdeel de rest van de zure room over het filodeeg.
Besprenkel de bovenkant van het filodeeg met suiker. Neem een lange satéstok en prik wat gaten in de taart voordat je ‘m in de oven doet.
Bak de taart voor ongeveer 50 minuten tot een uur, tot de taart goudbruin is. Toen ik de taart voor het eerst uit de oven haalde vond ik het net op een lasagne lijken. Het rook absoluut niet naar lasagne, maar naar een heerlijke appeltaart!
Je kan de laagjes van de taart nog net een beetje zien. Ik moet zeggen, je ziet het er misschien niet van af, maar de taart was echt heerlijk! Ik zal deze Bregovska Pita zeker nog een keer maken.
Je kan de Bregovska Pita nog bestrooien met wat poedersuiker om het helemaal af te maken. Ik heb er deze keer voor gekozen om de taart zonder poedersuiker te serveren.
Prep Tijd | 30 minuten |
Kook Tijd | 60 minuten |
Porties |
stukjes |
- 200 g rozijnen op rum uitgelekt
- 250 g walnoten
- 250 g suiker
- 250 g zure room
- 2 eieren medium
- 1 kg appels geschild, klokhuis verwijderd, in dunne schijfjes gesneden
- 16 vellen filodeeg 360 g
- 100 g gesmolten boter
Ingrediënten
|
- Bereid eerst al je vulling voor.Als je droge rozijnen hebt, zorg dan dat je ze eerst een nachtje laat weken in rum. Als je geen alcohol wilt gebruiken kun je ze ook in water laten weken.
- Vermaal de walnoten en meng de helft van de suiker met de gemalen walnoten.
- Meng de zure room met de eieren tot het geheel is opgenomen.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne schijfjes. De makkelijkste manier om dunne schijfjes te krijgen is om een mandoline te gebruiken.
- Verwarm de oven voor tot 175°C.
- Vet een bakblik van 22 cm x 30 cm in en bedek de bodem met een laagje filodeeg. Bestrijk het filodeeg met gesmolten boter.
- LAAG 1: Leg ongeveer 1/3 van de appels op het filodeeg. Bedek de appels volledig met filodeeg en bestrijk met boter.
- LAAG 2: Besprenkel het filodeeg met ongeveer de helft van het walnoten mengsel. Zorg dat je het goed verdeelt. Besprenkel de walnoten met ongeveer 3-4 eetlepels van het zure room mengsel. Bedek de walnoten weer met filodeeg en bestrijk het filodeeg met gesmolten boter.
- LAAG 3: Verdeel ongeveer de helft van de rozijnen over het filodeeg. Besprenkel de rozijnen met 3-4 eetlepels van het zure room mengsel. Bedek de rozijnen weer met filodeeg en bestrijk met boter.
- LAAG 4: Voeg weer 1/3 van het appelmengsel aan het filodeeg toe, verspreid het regelmatig. Bedek de appels met filodeeg en bestrijk met boter.
- LAAG 5: Verspreid de rest van het walnoten mengsel op het filodeeg en besprenkel met ongeveer 3 eetlepels van het zure room mengsel. Bedek de walnoten weer met filodeeg en bestrijk met boter.
- LAAG 6: Verdeel de rest van de rozijnen over het filodeeg en besprenkel weer met een paar eetlepels van het zure room mengsel. Bedek het geheel weer met filodeeg en bestrijk met gesmolten boter.
- LAAG 7: Bedek het filodeeg met de rest van de appels en verspreid het regelmatig. Bedek de appels met filodeeg en bestrijk met gesmolten boter.
- Verspreid de rest van de zure room over het filodeeg. Besprenkel de bovenkant van het filodeeg met suiker. Neem een lange saté stok en prik wat gaten in de taart voordat je 'm in de oven doet.
- Bak de taart voor ongeveer 50 - 60 minuten, tot de taart goudbruin is.
- Ik heb 16 vellen filodeeg gebruikt voor de taart. Ik had ongeveer 2 velletjes per laag nodig. Afhankelijk van hoe groot jouw filodeeg vellen zijn zal je meer/minder nodig hebben.
- Je kan een extra laag toevoegen door ongeveer 125 gram maanzaad te vermalen en als laag toe te voegen.