Bublanina – Tsjechische Bubbel Cake
Bublanina is een traditionele Tsjechische cake. “Bublanina” komt van het Tsjechische woord bubbel, waarschijnlijk omdat het beslag rond het fruit op bubbelt. Voor mij was het de naam die het eerst opviel toen ik op zoek was naar een recept voor Tsjechië voor mijn “Bak de Wereld Rond” uitdaging. En nadat ik zag wat er allemaal in ging, fruit van het seizoen in een soufflé-achtig beslag, MOEST ik het gewoon maken. En het was overheerlijk.
Bublanina voor elk seizoen
Je kunt deze cake het hele jaar door wel maken door iedere keer fruit van het seizoen te gebruiken. Meest gebruikte fruit voor deze cake is pruimen, kersen, aardbeien, nectarines, abrikozen en bosbessen, De cake doet me denken aan de Franse clafoutis en de Poolse Pruimentaart die ik laatst had gemaakt.
De Bublanina maken
Veel van de recepten die ik tegen ben gekomen gebruikten extra geklopte eiwit voor meer luchtigheid, maar ik heb besloten om voor de “één kom methode” te gaan. Wat eigenlijk betekent dat je al je ingrediënten behalve het fruit in een kom doet, goed mixt, het fruit er bovenop en hup in de oven. Lekker makkelijk 🙂
Maar ik ga er nog wel even stap-voor-stap doorheen
Je hebt nodig, fruit, bloem, suiker, eieren, melk, olie, citroenrasp, vanillesuiker en bakpoeder.
Doe de suiker in een kom.
Voeg de bloem toe.
En de bakpoeder.
Roer dit even met een garde.
Voeg de eieren toe.
De olie.
Een mespuntje zout.
Citroenrasp.
Vanillesuiker (ik gebruik mijn zelfgemaakte vanillesuiker).
En melk.
Even flink met een garde doorroeren tot je een mooi glad beslag krijgt.
Schenk het beslag in een bakvorm.
Doe het fruit er boven en de cake kan de oven in.
Je eindigt met een heerlijk lichte cake.
Het enige wat je nog hoeft te doen is een stukje afsnijden, een hapje nemen en je voelt de zachte cake smelten in je mond. Overheerlijk!
Dus waar wacht je nog op? Hup, aan de bak!
BEWAAR DE PIN:
Dit recept is aangepast van en geinspireerd op About Food.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 45 minuten |
Porties |
stukken |
- 250 g witte basterdsuiker
- 300 g patent bloem gezeefd
- 16 g bakpoeder
- 4 eieren
- 100 ml olie
- snufje zout
- 1 citroen rasp van 1 citroen
- 14 g vanillesuiker
- 300 ml melk
- 500 g fruit naar keuze bijv. bosbessen, aardbeien, frambozen, etc.
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een bakvorm van 24cm in en bestrooi met bloem.
- Doe de suiker, bloem en bakpoeder in een kom en meng even met een garde.
- Voeg de eieren, olie, zout, citroenrasp, vanillesuiker en melk toe en mix met een garde tot je een mooi, glad beslag hebt.
- Schenk het beslag in de bakvorm en strooi er het fruit gelijkmatig overheen zodat de hele vorm wat fruit heeft.
- Plaats in de oven voor ongeveer 45 minuten. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt. Laat in de vorm afkoelen op een rek.
Nice, welke fruit
Fruit is naar keuze bijv. bosbessen, aardbeien, frambozen, etc.
Klinkt heerlijk en lekker gemakkelijk. Leuke uitdaging ben je aangegaan, met het de wereld rond bakken. 🙂
Dankjewel 🙂 Het is inderdaad ook echt een hele uitdaging!
Mmm, lekker! Zelf gebruik ik bosvruchten die bevroren zijn en dan strooi ik er wat bloem overheen en dan schep ik het voorzichtig door elkaar. Het fruit zakt dan niet naar de bodem van de cake. Groetjes uit Hongarije van Hanny.