Cantuccini – Italiaans Biscotti Recept
Dit Cantuccini recept of Italiaans Biscotti recept is heel makkelijk. Deze versie van het Italiaanse amandelkoekje is wat zachter om in te bijten dan het origineel. Ik heb besloten om mijn versie van dit favoriete Italiaanse koekje te bakken voor mijn “Bak de Wereld Rond” uitdaging.
Het originele Cantuccini Recept
Cantuccini zijn Italiaans amandelkoekjes. Cantuccini staan ook wel bekend als Biscotti. Biscotti betekent ’tweemaal gebakken’ in het Nederlands. En dat is precies hoe je ze moet maken. Je moet ze twee keer bakken zodat ze droog en knapperig worden. Van oudsher worden de koekjes gedoopt in Vin Santo, een Italiaanse dessert wijn. Maar tegenwoordig worden ze ook geserveerd bij de koffie.
Het originele recept is een goed bewaard geheim, het enige dat er van bekend is, is dat het suiker, eieren, pijnboompitten en amandelen bevat. Het traditionele recept maakt geen gebruik van rijsmiddelen of vetten. Ik heb nog nooit geprobeerd om het exact op die wijze te maken, maar ik denk wel dat ik het een keer ga proberen. Het originele cantuccini, biscotti koekje is erg hard. Mijn versie van het cantuccini recept is nog steeds knapperig en droog, maar een stuk makkelijker om in te bijten. Zacht is misschien niet het juiste woord, maar in vergelijking met het origineel zijn ze zacht en knapperig om in te bijten.
Laten we aan de slag gaan met dit Italiaanse Biscotti recept
Je hebt aardig wat ingrediënten nodig voor dit recept: bloem, amandelen, pistachenoten, limoncello, olie, vanille extract, citroenrasp, eieren, suiker, zout, anijspoeder, bakpoeder en amandel essence.
Zeef de bloem, zout, bakpoeder en het anijspoeder in een kom en zet aan de kant.
Doe in een andere kom de suiker.
Olie.
Eieren.
Amandel essence.
Vanille extract (ik gebruik mijn zelfgemaakte vanille extract).
Citroenrasp.
En limoncello.
Meng tot het geheel licht en luchtig is.
Voeg de bloem toe en meng tot alles is opgenomen.
Voeg de amandelen toe.
En de pistachenoten.
Draai het geheel nog even snel en kort door. Je hebt dan een plakkerige, maar heerlijke rotzooi.
Bedek de kom met huishoudfolie en plaats ongeveer 30 minuten in de koelkast.
Stort na 30 minuten je deeg op een met bloem bestoven aanrecht.
En kneed het geheel even snel door. Je zal merken dat doordat je het bloem van je aanrecht in het deeg kneedt, het deeg niet meer zo gaat plakken.
Deel het deeg in twee gelijke stukken.
En maak er twee broodachtige vormen van.
Plaats de ‘broden’ op een ovenbakplaat en plaats in de oven tot ze goudbruin gebakken zijn.
Eenmaal uit de oven kan je de broden op een rek laten afkoelen.
Snij schuin sneetjes.
Plaats de sneetjes met de gesneden kant naar boven terug op je ovenbakplaat en bak nogmaals in de oven, beide zijden ongeveer 8-10 minuten.
Ze zouden licht, goudbruin uit de oven moeten komen met een iets donkerder bruin randje. Laat voor het serveren op een rekje afkoelen.
Serveer met een dessertwijn of koffie. Of neem er gewoon eentje omdat je er zin in hebt…
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 50 minuten |
Passieve Tijd | 30 minuten |
Porties |
koekjes |
- 500 g patent bloem
- 8 g bakpoeder
- snufje zout
- 1 tl anijszaad gemalen
- 200 g suiker
- 125 ml olie
- 3 eieren
- 1 tl amandel essence
- 1 tl vanille extract
- 1 citroen rasp van 1 citroen
- 40 ml limoncello
- 125 g amandelen grof gehakt
- 125 g pistachenoten grof gehakt
Ingrediënten
|
- Zeef de bloem, bakpoeder, zout en gemalen anijszaad in een kom en zet aan de kant.
- Mix in een andere kom de suiker, olie, eieren, amandel essence, vanille extract, citroenrasp en limoncello ongeveer 5 minuten tot een licht en luchtig geheel.
- Doe de mixer op een lagere stand en voeg de bloem toe. Mix tot de bloem geheel is opgenomen.
- Voeg de amandelen en de pistachenoten toe en meng kort tot ze in het beslag zijn opgenomen. Je zal zien dat het deeg op dit moment vrij plakkerig is, maar wees niet bang, het komt goed. Bedek je kom met huishoudfolie en plaats het ongeveer 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm je oven voor op 175 °C en bekleed een ovenbakplaat met bakpapier.
- Bestrooi je aanrecht met bloem en stort daar je gekoelde deeg op uit en kneed het lichtjes even door. Je zal zien dat door het kneden het bloem van het aanrecht in het deeg wordt opgenomen en het deeg niet meer plakkerig is.
- Verdeel het deeg in twee gelijken delen en vorm ze in twee 'broden' van 1 cm x 35 cm.
- Plaats de broden op je ovenbakplaat en bak in ongeveer 25-30 minuten goudbruin. Neem vervolgens de broden uit de oven en laat ze afkoelen op een rek.
- Eenmaal afgekoeld kan je met een gekarteld mes stukken snijden van ongeveer 1 cm dik. Plaats de sneetjes met de gesneden kant naar boven terug op je bakplaat. Bak ongeveer 8-10 minuten op elke zijde tot ze licht goudbruin zijn en je ziet dat ze net iets bruiner aan de randjes beginnen te worden.
- Laat de koekjes afkoelen op een rekje. Eenmaal afgekoeld kan je ze serveren bij een dessertwijn of een lekker kopje koffie.
Limoncello is een Italiaanse likeur gemaakt van citroenen. Eventueel kun je die ook vervangen door citroenbrandewijn.