Kadaif: Een Zoet & Knapperig Dessert (Kadayif)
Kadaif (Kadayif) is eigenlijk de naam van zeer fijn gesneden filodeeg dat in verschillende desserts uit het Midden Oosten wordt gebruikt. In dit geval is het ook de naam van het dessert zelf. Terwijl ik verschillende landen aan het onderzoeken was voor mijn ‘Bak de Wereld Rond‘ uitdaging kwam Kadaif verschillende malen naar boven drijven. In Turkije schrijft men Kadayif. Dit dessert is weliswaar een typisch gerecht van verschillende landen, ik heb er voor gekozen om een Albanese versie te maken.
Waar koop je Kadaif (Kadayif) deeg
Het fijn gesneden filodeeg in dit recept kan je vaak bij Turkse of internationale supermarkten vinden in het koelvak.
Kadaif – Albanese versie
Kadaif (Kadayif) is heel makkelijk om te maken.
Je hebt suiker, water, gesmolten boter, vanillesuiker, het sap en de schil van een citroen, kadaif (fijngesneden filodeeg) en walnoten nodig.
Trek de Kadaif uit elkaar op een ovenbakplaat.
Giet de gesmolten boter over het deeg.
Meng de boter goed met het deeg, zorg dat al het deeg bedekt is met de boter.
Plaats de helft van het filodeeg in een bakvorm en verdeel gelijkmatig over het bakblik. Druk het iets aan.
Strooi de helft van de walnoten over het deeg.
Neem de andere helft van het beboterde filodeeg en verdeel dat gelijkmatig over de walnoten. Plaats in een voorverwarmde oven en bak tot het deeg goudbruin is. Terwijl dit in de oven is kunnen we aan de slag met de siroop.
Doe de suiker in een steelpan.
Voeg de vanillesuiker toe.
Water.
En de schil van een citroen. Je kan eventueel op dit moment ook een kaneelstokje toevoegen.
Breng al roerende aan de kook.
Voeg de citroensap toe en laat nog 7 minuten zachtjes koken.
Laat de siroop een beetje afkoelen en verwijder de citroenschil.
Je houdt een heldere siroop over.
Neem vervolgens je goudbruin gebakken Kadaif.
Als de Kadaif en de siroop nog warm zijn (niet heet) kun je de siroop over het gebakken deeg gieten. Het lijkt misschien alsof de siroop te veel is, maar schenk alles erover heen. Het deeg zal uiteindelijk alle siroop absorberen.
Bestrooi met de rest van de walnoten en laat minimaal een uur staan of tot het deeg alle siroop heeft opgenomen.
Snij in blokjes en geniet 🙂
Deze Kadaif blokjes zijn de volgende dag nog lekkerder. De siroop is dan goed ingetrokken in het deeg. Het deeg zal knapperig aan de bovenkant zijn met een zoete en plakkerige (maar lekkere) bodem met lekker walnoten ertussen. Als je een zoetekauw bent dan ga je deze zeker lekker vinden!
Vergeet niet om mij op Social Media te taggen als je dit dessert maakt. En laat mij weten of je het lekker vindt of niet.
- Verwarm de oven voor tot 175 ºC.
- Trek de Kadaif uit elkaar op een ovenbakplaat en schenk er de gesmolten boter over. Zorg ervoor dat alle draden bedekt zijn met boter.
- Plaats de helft van het beboterde deeg in een bakvorm van 35x25cm en verdeel het gelijkmatig over de vorm. Bestrooi met de helft van de nootjes.
- Verdeel de rest van het beboterde deeg gelijkmatig over de walnoten in de bakvorm.
- Plaats in de oven voor ongeveer 25 - 30 minuten of tot het deeg goudbruin wordt. Haal de bakvorm uit de oven en laat iets afkoelen.
- Doe water, suiker, vanillesuiker en citroenschil in een steelpan en breng al roerende aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en het water weer helder is.
- Voeg de citroensap toe en laat nog 7 minuten zachtjes doorkoken.
- Laat iets afkoelen en verwijder de citroenschillen.
- Als de Kadaif en de siroop nog warm zijn (niet heet) kun je de siroop over het gebakken deeg gieten. Het lijkt misschien alsof de siroop te veel is, maar schenk alles erover heen. Het deeg zal uiteindelijk alle siroop absorberen.
- Bestrooi met de rest van de walnoten en laat minimaal een uur staan of tot het deeg alle siroop heeft opgenomen.
- Snij in blokjes en serveer.
Je kunt een kaneelstokje toevoegen bij de siroop tegelijk met de citroenschil. Verwijder deze dan ook tegelijkertijd met de citroenschil.
Zou je ook de versie met pistache en honing kunnen laten zien?
Hi Nancy,
Ik heb de versie met pistache en honing nog niet gemaakt. Ik zal het op mijn lijstje zetten van recepten om een keer te maken 🙂