Linzer Torte
Linzer Torte schijnt de oudste taart ter wereld te zijn. Volgens Wikipedia, is Linzer Torte een Oostenrijkse taart met een rasterwerk op de taart. De taart is vernoemd naar de stad Linz in Oostenrijk.
Ook al is dit naar alle waarschijnlijkheid de oudste taart ter wereld, weet niemand exact wanneer het bedacht is. Het oudste recept dat men terug heeft gevonden dateert van 1653. Linzer Torte wordt in Oostenrijk, Hongarije, Zwitserland, Duitsland en als Tiroolse traditie vaak rond kerst gegeten.
Linzer Torte wordt van origine met aalbessen jam gemaakt. Ik kon helaas geen aalbessen jam vinden dus ik heb een frambozenjam in de plaats daarvan gebruikt. Ik heb een recept van de Oostenrijkse Toeristen website als basis voor de taart gebruikt. Ik heb Linzer Torte gemaakt voor mijn ‘Bak De Wereld Rond‘ uitdaging.
Linzer Torte Zelf Maken
Benodigdheden zijn: bloem, hazelnoten, amandelen, jam (het liefst aalbessen), lichte basterdsuiker, boter, citroenrasp, kruidnagel, kaneel, zout, een ei en wat amandelschilfers ter decoratie. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Doe je amandelen in een blender.
Voeg daarna de hazelnoten toe aan de amandelen.
Maal de noten fijn.
Doe de bloem in een kom.
Voeg de gemalen noten toe.
Een beetje zout.
En kruidnagel.
Voeg de kaneel toe.
Voeg de citroenrasp toe.
Voeg de lichte basterdsuiker toe.
En voeg de boter toe. Ik heb de boter van te voren in kleine blokjes gesneden.
Gebruik een deegsnijder/menger of twee messen om de boter door de overige ingrediënten te snijden tot je een kruimelig geheel krijgt.
Als je een kruimelig mengsel hebt voeg dan het ei toe.
Kneed tot je een deeg krijgt. Maak een bal van het deeg, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
Neem ongeveer 2/3 van het deeg en druk het in een bakblik van ongeveer 26 cm.
Zorg dat je een mooie, dikke rand maakt van ongeveer 1 cm dik.
Voeg de jam toe, zorg ervoor dat je de hele bodem van de taart bedekt met jam.
Snijd de rest van het deeg in repen.
Leg de repen op de taart en maak er een mooi rasterwerk patroon op.
Bestrijk het deeg met eigeel.
Versier de Linzer Torte met wat amandelschaafsel en bak het geheel 30-60 minuten af in de oven.
Ziet het er er niet heerlijk uit? Alleen al door het kijken naar de foto krijg ik weer trek in deze heerlijke Linzer Torte!
Prep Tijd | 25 minuten |
Kook Tijd | 60 minuten |
Passieve Tijd | 30 minuten |
Porties |
stukken |
- 75 g geblancheerde amandelen
- 75 g geblancheerde hazelnoten
- 250 g patent bloem
- 225 g roomboter
- 130 g lichte basterdsuiker
- 1 ei
- 1 tl kaneel
- 1/8 tl kruidnagel
- 1/4 tl zout
- rasp van 1 citroen
- 280 g aalbessenjam kan vervangen worden door frambozenjam
- 1 eigeel
- amandelschaafsel ter decoratie
Ingrediënten
|
- Maal de amandelen en hazelnoten fijn een doe ze in een kom. Voeg de bloem, zout, kruidnagel, kaneel, citroenrasp, lichte basterdsuiker en boter toe.
- Gebruik een deegsnijder/menger of twee messen om de boter door de overige ingrediënten te snijden tot je een kruimelig geheel krijgt.
- Als je een kruimelig mengsel hebt, voeg dan het ei toe. Gebruik je handen om het geheel tot een deeg te kneden. Maak een bal van het deeg, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor tot 175 °C / 350 °F.
- Neem ongeveer 2/3 van het deeg en druk het in een bakblik van ongeveer 26 cm. Zorg dat je bodem volledig met deeg bedekt en je een mooie, dikke rand maakt van ongeveer 1 cm dik.
- Voeg de jam toe, zorg ervoor dat je de hele bodem van de taart bedekt met jam.
- Snijd de rest van het deeg in repen. Leg de repen op de taart en maak er een mooi rasterwerk patroon op. Bestrijk het deeg met eigeel.
- Versier de Linzer Torte met wat amandelschaafsel en bak het geheel 45-60 minuten af in de oven.
Volgens mij hoort er Frambozenjam erin. Dit is in Zwitserland ook en beroemd recept.
Hi Barbara, ik denk stiekem eigenlijk dat het met heel veel jams wel lekker is ?
Linzertaart hoort niet gelijk gegeten te worden. Je kunt m na 2 dagen misschien eten. Maar deze notentaart heeft tijd nodig om alle aroma’s volledig tot hun recht te laten komen. Als je in Oostenrijkse recepten kijkt laten mensen hem 4 dagen tot 1 1/2 week staan. Mijn moeder bakte de Linzertorten 2 weken voor kerst naar Zuid Tirools gebruik.
Superlekkere taart!
Dank voor de tip!