Linzer Torte

Direct naar het recept


Linzer Torte schijnt de oudste taart ter wereld te zijn. Volgens Wikipedia, is Linzer Torte een Oostenrijkse taart met een rasterwerk op de taart. De taart is vernoemd naar de stad Linz in Oostenrijk.

Ook al is dit naar alle waarschijnlijkheid de oudste taart ter wereld, weet niemand exact wanneer het bedacht is. Het oudste recept dat men terug heeft gevonden dateert van 1653. Linzer Torte wordt in Oostenrijk, Hongarije, Zwitserland, Duitsland en als Tiroolse traditie vaak rond kerst gegeten.

Linzer Torte wordt van origine met aalbessen jam gemaakt. Ik kon helaas geen aalbessen jam vinden dus ik heb een frambozenjam in de plaats daarvan gebruikt. Ik heb een recept van de Oostenrijkse Toeristen website als basis voor de taart gebruikt. Ik heb Linzer Torte gemaakt voor mijn ‘Bak De Wereld Rond‘ uitdaging.

Linzer Torte Zelf Maken

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 01

Benodigdheden zijn: bloem, hazelnoten, amandelen, jam (het liefst aalbessen), lichte basterdsuiker, boter, citroenrasp, kruidnagel, kaneel, zout, een ei en wat amandelschilfers ter decoratie. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 02

Doe je amandelen in een blender.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 03

Voeg daarna de hazelnoten toe aan de amandelen.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 04

Maal de noten fijn.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 05

Doe de bloem in een kom.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 06

Voeg de gemalen noten toe.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 07

Een beetje zout.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 08

En kruidnagel.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 09

Voeg de kaneel toe.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 10

Voeg de citroenrasp toe.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 11

Voeg de lichte basterdsuiker toe.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 12

En voeg de boter toe. Ik heb de boter van te voren in kleine blokjes gesneden.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 13

Gebruik een deegsnijder/menger of twee messen om de boter door de overige ingrediënten te snijden tot je een kruimelig geheel krijgt.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 14

Als je een kruimelig mengsel hebt voeg dan het ei toe.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 15

Kneed tot je een deeg krijgt. Maak een bal van het deeg, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 16

Neem ongeveer 2/3 van het deeg en druk het in een bakblik van ongeveer 26 cm.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 17

Zorg dat je een mooie, dikke rand maakt van ongeveer 1 cm dik.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 18

Voeg de jam toe, zorg ervoor dat je de hele bodem van de taart bedekt met jam.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 19

Snijd de rest van het deeg in repen.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 20

Leg de repen op de taart en maak er een mooi rasterwerk patroon op.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 21

Bestrijk het deeg met eigeel.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 22

Versier de Linzer Torte met wat amandelschaafsel en bak het geheel 30-60 minuten af in de oven.

 

Oostenrijkse Linzer Torte Recept | Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling. | http://www.cakies.nl | Stap 23

Ziet het er er niet heerlijk uit? Alleen al door het kijken naar de foto krijg ik weer trek in deze heerlijke Linzer Torte!

 

Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling.

Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling.

Print
Linzer Torte
Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling.
Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling.
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 25 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
stukken
Ingrediënten
Prep Tijd 25 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
stukken
Ingrediënten
Linzer Torte is schijnbaar de oudste taart ter wereld. Een klassieke Oostenrijkse taart gemaakt van een kruimelig deeg met aalbessen vulling.
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Maal de amandelen en hazelnoten fijn een doe ze in een kom. Voeg de bloem, zout, kruidnagel, kaneel, citroenrasp, lichte basterdsuiker en boter toe.
  2. Gebruik een deegsnijder/menger of twee messen om de boter door de overige ingrediënten te snijden tot je een kruimelig geheel krijgt. 
  3. Als je een kruimelig mengsel hebt, voeg dan het ei toe. Gebruik je handen om het geheel tot een deeg te kneden. Maak een bal van het deeg, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
  4. Verwarm de oven voor tot 175 °C / 350 °F.
  5. Neem ongeveer 2/3 van het deeg en druk het in een bakblik van ongeveer 26 cm. Zorg dat je bodem volledig met deeg bedekt en je een mooie, dikke rand maakt van ongeveer 1 cm dik.
  6. Voeg de jam toe, zorg ervoor dat je de hele bodem van de taart bedekt met jam.
  7. Snijd de rest van het deeg in repen. Leg de repen op de taart en maak er een mooi rasterwerk patroon op. Bestrijk het deeg met eigeel.
  8. Versier de Linzer Torte met wat amandelschaafsel en bak het geheel 45-60 minuten af in de oven.

4 comments

  1. barbara
    26 augustus 2018

    Volgens mij hoort er Frambozenjam erin. Dit is in Zwitserland ook en beroemd recept.

    1. 31 augustus 2018

      Hi Barbara, ik denk stiekem eigenlijk dat het met heel veel jams wel lekker is ?

    2. Astrid Untersalmberger
      24 december 2020

      Linzertaart hoort niet gelijk gegeten te worden. Je kunt m na 2 dagen misschien eten. Maar deze notentaart heeft tijd nodig om alle aroma’s volledig tot hun recht te laten komen. Als je in Oostenrijkse recepten kijkt laten mensen hem 4 dagen tot 1 1/2 week staan. Mijn moeder bakte de Linzertorten 2 weken voor kerst naar Zuid Tirools gebruik.

      Superlekkere taart!

      1. 28 december 2020

        Dank voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home