Surinaamse Bojo Recept
Surinaamse Bojo is een hele makkelijke taart om te maken en is een van mijn favoriete taarten geworden. Dit bojo recept is mijn versie van de cassave taart. Je moet je voorstellen dat ik als kind deze taart echt niet lekker vond. Waarom weet ik eigenlijk niet want het is echt super lekker! Net als maizena koekjes werd bojo vroeger altijd wel op elk familie feestje waar ik kwam geserveerd en was vaak een van de eerste taarten die op was. Ik begreep nooit waarom, maar nu begrijp ik niet wat er met me aan de hand was dat ik bojo niet lekker vond!
Bojo is een cassave taart gemaakt met geraspte cassave en kokos. Ik koop bevroren geraspte cassave maar je kan ook verse cassave raspen. Ik koop de bevroren cassave gewoon bij de Surinaamse toko.
Surinaamse Bojo Recept – Het origineel?
Okay, laat me beginnen met te zeggen dat dit MIJN versie van bojo is. De Surinaamse keuken is zodanig dat elke familie zo zijn eigen versie heeft van een gerecht. In dit geval heb ik het bojo recept aangepast om het volledig veganistisch te maken. Ik had het aangepast omdat ik voor een vriendin iets Surinaams wilde bakken en zij at een tijdje veganistisch. Het was leuk om het recept aan te passen aangezien iedereen zo zijn of haar eigen versie heeft en dit is mijn versie van deze heerlijke taart. Ik hoop dat jullie mijn bojo recept ook makkelijk en lekker vinden.
Een makkelijk één kom taart recept
Bojo is heel makkelijk te maken cassave taart. Alle ingrediënten worden in een kom gedaan, even mengen en in een bakblik schenken. Laten we beginnen.
Je hebt nodig: cassave, suiker, zout, kokosmelk, droge geraspte koks, krenten en rozijnen, water, gesmolten kokosolie, kaneel, amandel essence en vanille extract.
Doe alle ingrediënten in de kom, de cassave.
De cassave is ontdooid. Zorg ervoor dat als je bevroren cassave gebruikt, je deze een paar uur van tevoren uit de vriezer haalt voor je gaat beginnen met het maken van de bojo.
Voeg de geraspte kokos toe.
Suiker en zout.
De krenten en rozijnen. Ik heb standaard krenten en rozijnen op rum thuis die ik gebruik.
Kokosmelk.
Kokosolie.
Amandel essence.
Vanille extract. Ik gebruik altijd mijn zelfgemaakte vanille extract. Het is zeker waard om dit zelf te maken.
Kaneel.
En water.
Gebruik een spatel om alles goed te mengen.
En schenk dit in je bakvorm. Ja, dat is echt alles wat je hoeft te doen…
Schud je bakvorm een beetje zodat het mengsel mooi gelijk is en plaats het in de oven. Bak tot de taart goudbruin is en een satéprikker er schoon uit komt.
Je zou moeten eindigen met een mooie goudbruine bojo zoals dit. Laat de taart afkoelen in de bakvorm.
Mijn moeder vond nog een Surinaamse vlag ergens welke ik in de achtergrond van de foto heb gebruikt 🙂
Snij de bojo in blokjes en serveer. Bojo is heerlijk zacht. Deze veganistische (en glutenvrije) versie is tot nu toe bij iedereen die ik het heb laten proeven in de smaak gevallen. Zelfs mijn Surinaamse familieleden die ik niet heb verteld dat ik het recept heb aangepast vonden het lekker!
Probeer het zelf eens uit en laat me weten wat je er van vindt.
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 120 minuten |
Porties |
bojo |
- 1 kg cassave geraspt
- 50 g geraspte kokos
- 200 g suiker je kan ook rietsuiker gebruiken
- 50 g krenten op rum (optioneel)
- 50 g rozijnen op rum (optioneel)
- 400 ml kokosmelk
- 50 g kokosolie gesmolten
- 1 tl amandel essence
- 1 tl vanille extract
- 1 tl kaneel
- 1 tl zout
- 250 ml water
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor tot 175 °C.
- Vet een bakblik van 30cm x 20cm in.
- Doe alle ingrediënten in een kom en meng het geheel met een spatel tot alles in elkaar is opgenomen.
- Schenk het mengsel in het bakblik en bak ongeveer anderhalf tot 2 uur, tot de cake goudbruin en stevig aanvoelt. Als je met een satéprikker in de cake prikt moet deze er niet plakkerig, maar schoon uit komen.
- Neem de cake uit de oven zodra deze klaar is en laat het afkoelen in het blik. Eenmaal afgekoeld kan je de cake in blokjes snijden en serveren.
- Ik koop bevroren geraspte cassave bij de Surinaamse winkel, maar je kan ook zelf verse cassave raspen. Als je bevroren cassave gebruikt zorg er dan voor dat je de cassave een paar uur van tevoren uit de vriezer haalt zodat het volledig ontdooid is voor je het gaat gebruiken.
- Ik heb altijd krenten en rozijnen op rum in huis dus die gebruik ik. Maar als je geen rum wilt gebruiken kan je de rum weglaten en in plaats daarvan de krenten en rozijnen even in water laten weken.
Kan ik ook cassave eel gebruiken?
Dat heb ik nog in huis…
Cassavemeel zou ik niet gebruiken. Dat heeft toch een andere consistentie.
Klopt de baktijd, ik zie bij veel andere recepten 50 minuten of nog korter?
Bij mij duurt het (door de hoeveelheid vocht) altijd lang. Maar elke oven is anders. Je kan ook met 50 minuten beginnen en dan even testen of de bojo bij jou wel al gaar is.
Top recept! Lukt altijd en onwijs lekker hmmmmm
Fijn om te horen dat de bojo gelukt is 🙂
Hi Rachel,
Ik vind je webside prachtig ,goed verzorgd.
Ik heb nooit van koken en bakken gehouden.Mijn moeder had een fijne keuken biploma, ze kon als geen ander alles heerlijk klaarmaken.
Ik ben nu 70 jr oud en wil een verjaardagbojo bakken voor mijn zoon.Heb gisteren gebakken maar was niet naar wens. Ik zal het vandaag weer proberen volgens jou recept.
Bedankt!
Hi Polly,
Leuk om te horen dat je mijn website mooi vindt. Ik hoop dat de Bojo ditmaal wel is gelukt!
Ik vind deze lekkerder dan de fijne bojo met ei en boter. Als je de noot zelf raspt, kun je de kleine brokjes noot die overblijven zo erin meebakken.
Mijn complimenten, je hebt een leuke website!
Dank voor de complimenten 🙂 Ik ben blij te horen dat je de bojo zo lekkerder vindt. Met verse, zelfgeraspte kokosnoot is het nog lekkerder 😀
Ik heb al bijna 33 Jaren geen surinaamse bojo gegeten.
Ik ga een Bakken aan de hand van jouw recept.
Ik laat je wel weten.
Alvast bedankt.
Succes!
wil zelf vanille extract maken. Waar vind ik de vanille bonen? Ook in Su te krijgen/?
Ik weet helaas niet waar je in Su de vanille bonen kan vinden. In Nederland vind ik ze op de markt bij de notenboer of ik bestel ze online.
Kaneel en en vanille extract lijken mij geen theelepels op de foto. Klopt dat? Lijken eerder eetlepels. Gr. Murli
Hi Murli,
Het zijn toch echt theelepels hoor 🙂 Nu kunnen lepels nogal van grootte verschillen. Voor de consistentie gebruik ik daarom voor de recepten op m’n website altijd maatlepels. Toevallig komen mijn eigen theelepels overigens wel vrij goed overeen met m’n maatlepels.
Heerlijk.
Lekker en makkelijk om te maken.
Duidelijk recept. 😋
Heerlijke Bojo. Heb m zonder suiker gemaakt met meer rozijnen, dadels, vijgen in stukjes geknipt. En wat gehakte walnoten amandelen erdoor.
Dank vr delen. Vivian
Hi Vivian, wat leuk om te horen dat de Bojo gelukt is!
Jouw versie klinkt ook erg lekker 🙂
Ik heb al bijna 33 Jaren geen surinaamse bojo gegeten.
Ik ga een Bakken aan de hand van jouw recept.
Ik laat je wel weten.
Alvast bedankt.
Hi Rachel,
Ik heb de bojo gemaakt, heerlijk!
Ik heb suikerbloesemsuiker gebruikt, omdat de suikerspiegel dan wat lager blijft.
Dankjewel! Sonne
Hi Sonna,
Leuk om the horen dat het gelukt is om de Bojo te maken!
Bedankt ook voor de tip van suikerbloesem. Ik zal het ook eens een keer daarmee proberen 🙂
Groetjes, Rachel