5 Dingen Die Je Moet Doen Voor Je Begint Te Bakken

*Deze pagina bevat partnerlinks.

Als het op bakken aan komt is een goede voorbereiding het halve werk. Voor je met bakken begint zijn er een paar dingen die je moet doen.

1. Lees het recept
01-read-recipe
Zorg ervoor dat je het gehele recept leest voordat je iets anders gaat doen. Pak alle ingrediënten en benodigde materialen erbij. Het klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar als je net als ik ben en snel begint aan een recept en halverwege erachter komt dat je iets mist, kan je maar beter eerst even het recept lezen. Wel zo handig.

2. Heb al je ingrediënten op kamertemperatuur
02-ingredients-at-room-temperature
Al je ingrediënten moeten voor je begint altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij andes genoemd in het recept.  Als je eieren, boter en andere melkproducten op kamertemperatuur zijn mengen ze beter met elkaar waardoor er zich een emulsie vormt waar lucht in wordt vastgehouden. Tijdens het bakken zal die lucht willen ontsnappen en uitzetten waardoor je baksels lekker licht en luchtig worden. Ingrediënten op kamertemperatuur mengen goed met elkaar waardoor ze een mooi glad beslag vormen. Koude ingrediënten zijn lastiger te mengen en vormen daardoor geen mooi glad beslag waar de lucht in vast komt te zitten die je baksels lekker luchtig maakt.

3. Weeg je ingrediënten af
03-measure-ingredients
Bakken is niet alleen en kunst maar ook wetenschap. Het is daarom belangrijk om je ingrediënten goed af te wegen. Voor het beste resultaat adviseer ik je om altijd een keukenweegschaal te gebruiken. Het gebruik van Cups geeft nooit een net zo exact resultaat als een weegschaal. Mocht je toch echt liever cups willen  gebruiken zorg er dan voor dat je je bloem even los klopt door even met een lepel door de bloem te roeren. Neem vervolgens je cup en schep hier bloem in, zorg dat je de cup te vol schept. Neem vervolgens een mes en schuif, met de achterkant van het mes, vervolgens alle bloem die te veel is van de cup af. Prop je cup niet vol met bloem, de bloem moet luchtig in de cup worden geschept anders heb je te veel bloem. De enige manier om echt exacte hoeveelheden te krijgen is door een weegschaal te gebruiken, dus mocht je nog geen keukenweegschaal hebben stel ik voor dat je er eentje gaat aanschaffen 🙂

 4. Verwarm de oven voor – Ken je oven
04-preheat-oven
Je wilt niet klaar zijn met het mixen van van een heerlijk cakebeslag om er vervolgens achter te komen dat je de oven niet hebt voorverwarmd. Zorg er dus altijd voor dat je oven voorverwarmd is voordat je aan de slag gaat. Leer ook je oven goed kennen, elke oven is anders. Om er zeker van te zijn welke temperatuur je oven heeft kan je een oventhermometer gebruiken. Ik heb ooit een oven gehad waarvan ik niet wist dat de kalibratie niet goed was tot ik een oventhermometer heb aangeschaft (en wat baksels had aan laten branden 🙁 ). Toen kwam ik erachter dat er iets niet goed was met m’n oven en dat het dus niet aan mij lag dat alles mis ging.

5. Kies en bereid de juiste bakvorm voor
05-prepare-baking-pan
Zorg er altijd voor dat je altijd het juiste formaat bakvorm gebruikt waar het recept om vraagt. Alles wat je bakt wordt groter qua volume tijdens het bakken, als je dus een bakvorm gebruikt die te klein is dan loopt je cake over. Als je eenmaal de juiste bakvorm hebt bereidt deze dan voor, voordat je met het recept begint. Je kan de binnenkant van de bakvorm (de bodem en de zijkanten) in spuiten met een bak spray. Of je kan de bakvorm invetten met boter en vervolgens met bloem bestrooien en terwijl je het blik draait het overtollige bloem uit de vorm tikken. Zorg dat je de bodem en de zijkanten van de bakvorm helemaal hebt ingevet en overal een dun laagje bloem op zit. Een andere optie is het invetten van de bakvorm en vervolgens bekleden met bakpapier.

Als je deze 5 makkelijke stappen volgt ben je helemaal klaar om aan de bak te gaan. Succes!

* Aankondiging: Deze pagina bevat partnerlinks (affliliate) waardoor Cakies mogelijk wat geld kan verdienen. Links naar producten op deze pagina zijn niet getest maar een suggestie van voorbeelden van de producten die genoemd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home