Patisseriecursus Dag 27: Suikereieren en start dragant stuk

Nou, voor deze dag heb ik eigenlijk niet zoveel om te laten zien. We zijn namelijk de hele dag druk bezig geweest met het maken van een stuk uit dragant. Dragant is een oude techniek waarmee je stevige suikerwerkstukken kan maken. Je kan bijvoorbeeld een huisje maken van dragant. Dragant is zo hard als pepermunt, stevig genoeg om je werkstuk dus mee te bouwen, maar ook zacht genoeg om kapot te gaan. De regel was dan ook, kom niet aan andermans werk, want voor je het weet is het stuk!

Werken met dragant kost veel tijd. Deze dag hebben we dus de dragant gemaakt en daar de stukken uit gesneden voor ons werkstuk. De dragant is tijdens de verwerking nog zacht zodat je redelijk makkelijk je stukken kan uitsnijden. Vervolgens moeten de stukken een aantal dagen drogen. Ik heb gekozen om allemaal geschenkendoosjes te maken, daar heb ik dus allemaal stukken voor uitgesneden en vervolgens op een plaat gelegd om te drogen. In de eerst volgende les zouden we het dan afmaken.

Dit klinkt simpel, maar geloof me, ik ben er nog wel een tijdje mee bezig geweest. Je moet alles namelijk goed opmeten e.d. Je werkt eigenlijk met een soort bouwtekening die je uitsnijdt. Eenmaal opgedroogd kan je niet veel meer snijden zonder dat het kapot gaat, je moet het dus in een keer goed doen!

Nadat we klaar waren met het uitsnijden van de stukken konden we ook nog even met suiker aan de slag. We hebben geleerd hoe je suikerklontjes en suikereieren kan maken. Ik vond dit echt heel leuk om te doen, helaas had ik niet genoeg tijd om de suikereieren af te maken. Deze dag dus geen foto’s met een volledig ‘af’ eindresultaat, maar wel weer veel geleerd!

Suikerklontjes in de vorm van een hart
Suikerklontjes in de vorm van een hart

 

Suikereieren
Suikereieren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home