Patisseriecursus Dag 33: Apfelstrudel en Appel Dessert

Deze dag was letterlijk gevuld met appels! We hebben twee dingen gemaakt, een apfelstrudel en een appel dessert. Het was heel erg leuk om te doen.

We begonnen met het maken van het deeg voor de apfelstrudel. Deze moest namelijk nog een tijdje staan voordat we het konden gebruiken.

Terwijl het deeg lag te rusten zijn we aan de slag gegaan met het maken van de vulling en hebben we een begin gemaakt met de appel desserts.

De appel desserts bestonden uit een sloffendeeg voor de bodem, daar bovenop een klein toefje crème en daar bovenop weer appeltjes gemengd in een abrikozenmengsel. We moesten eerst de bodem met de crème bakken, daarna konden de appeltjes er bovenop en moest het geheel in de vriezer zodat het even goed kon vastvriezen tot een geheel.

Terwijl de appel desserts in de vriezer waren konden we verder met de strudel. We moesten het deeg uitrollen en trekken. Er werden twee grote werkbanken tegen elkaar gezet met daarover een kleed. Het kleed werd goed bedekt met bloem en vervolgens kon het deeg erop. Het deeg moest ook weer met bloem bestoven worden zodat het niet te veel zou plakken. Nu konden we het deels uitrollen. Eenmaal een beetje uitgerold moesten we met een speciale techniek het deeg uit elkaar trekken zodat je een heel dun deeg overhoudt. Het deeg kon zo ver uitgerekt worden dat beide banken bijna volledig bekleed waren met het deeg! Echt heel leuk om te zien.

Toen het deeg goed uit elkaar was getrokken konden we de vulling erop doen. Vervolgens gooi je voorzichtig met behulp van het doek het deeg over de vulling en rol je het geheel over de rest van het deeg. Je rolt dus als het ware de appelvulling in allemaal flinterdunne laagjes deeg. Als je tevreden bent over de dikte van het deeg kan je stoppen met rollen, het overige deeg afsnijden en hup de oven in. Het was heel erg leuk om de strudel te maken, ik weet niet of ik het ooit nog een keer ga doen, het is namelijk wel een heel precies werkje. Het uittrekken van het deeg is echt zo simpel nog niet! Ik heb er wel weer veel van geleerd.

Apfelstrudel
Apfelstrudel

Terwijl de strudel in de oven stond konden we ook de appel desserts afmaken. Ze waren mooi stevig geworden in de vriezer. We konden ze nu dopen in een heldere gelei. Dit geeft het taartje een mooie glans. Vervolgens hebben we ze afgemaakt met een gekarameliseerd appeltje er bovenop. Het resultaat ziet er heel mooi uit en is nog super lekker ook nog!

Appel Dessert
Appel Dessert

Het maken van dit dessert kwam ook op een perfect moment. Ik ben namelijk bezig met het verzinnen van een dessert waarbij het thema oud en nieuw is. Ofwel je maakt van een klassiek recept iets moderns, of je maakt van een modern recept iets klassieks. Ik heb ervoor gekozen om iets nieuws te maken van de klassieke appeltaart. Ik weet al wat ik met de vulling wil doen, maar kwam maar niet op een goede bodem. Nu ik de sloffenbodem heb geproefd weet ik het zeker, dit gaat mijn bodem worden! Meer over dit experiment volgt later, het is namelijk een opdracht voor de opleiding, ik moet het nog wat verder uitwerken. Wordt vervolgd dus 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home