Patisseriecursus Dag Drie: Korstdeeg

Tijdens de derde patisserieles hebben we het gehad over Korstdeeg. Korstdeeg wordt ook wel bladerdeeg genoemd omdat het bestaat uit dunne laagjes (blaadjes) deeg. Je krijgt deze mooie dunne laagjes door het deeg te toeren. Je maakt het deeg door telkens een laagje vet (bijv. korstmargarine of boter) op een laag deeg aan te brengen en het vervolgens te vouwen en met een deegroller te rollen.

Je kan dit deeg gebruiken voor zowel hartige recepten zoals, pasteitjes, saucijzenbroodjes, etc. als voor zoete recepten zoals, appelflappen, suiker/kaneel vlinders, tompoezen, krakelingen, etc.

Het maken van het deeg leek op zich wel goed te gaan. Tussen elke toer moest het deeg een halfuurtje rusten, in die tussentijd hebben we onze spuittechnieken weer kunnen oefenen en hebben we gele room gemaakt om enkele van onze bladerdeeg creaties mee te vullen. Bij de derde en laatste toer bedacht de chef dat hij iets vergeten was te vertellen, namelijk dat je alle bloem van het deeg moet vegen voordat je gaat vouwen, omdat je anders kans hebt dat je deeg niet mooi naar boven komt tijdens het bakken. Helaas was het voor mij toen dus al te laat, want de twee toeren ervoor had ik vast wat bloem er tussen zitten. Een hele grote ramp was het niet, maar wel jammer.

Ik had een aantal Victoria’s gemaakt, Arnhemse meisjes, vlinders en een roomhoorn. Alles netjes in de oven, en toen ging het mis… Tijdens het werken is het de bedoeling dat je ook op andermans dingen let in de oven. Zo hebben mijn werkmaatje van de dag en ik kunnen voorkomen dat andermans lekkers zou verbranden. Helaas hebben anderen niet zo goed op onze waren gelet en is het merendeel van wat we gemaakt hebben verbrand en konden we het weggooien. Alleen de vlinders zagen er nog enigszins oké uit.

 

Ik had mijn deeg mooi uitgerold en gevormd
Ik had mijn deeg mooi uitgerold en gevormd

 

De vlinders
De vlinders

 

Alleen de vlinders hebben het overleeft...
Alleen de vlinders hebben het overleeft…

 

Gelukkig konden we wat van de chef meenemen zodat we in ieder geval konden proeven hoe het had moeten zijn :).

 

Zo had het eruit kunnen zien...
Zo had het eruit kunnen zien…

 

Hoe het eruit had kunnen zien met gele room als vulling en slagroom bovenop
Hoe het eruit had kunnen zien met gele room als vulling en slagroom bovenop

 

Een paar tompoezen van de chef!
Tompoezen van de chef!

 

Weer wat geleerd dus, volgende keer let ik nog beter op mijn eigen spulletjes! Het is best jammer om te zien dat je harde werken dan niet beloond wordt. Maar een grote ramp is het nou ook weer niet. We hebben wat nieuwe technieken geleerd en dat is het belangrijkste! Ik heb wel weer allemaal ideetjes die ik wil gaan uitproberen met korstdeeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home