Patisseriecursus Dag Drieëntwintig: Petitfours, Macarons, Croquetten

De 23e dag van de cursus was een lekker druk dagje. We zijn aan de slag gegaan met het maken van petitfours, macarons en croquetten.

Het opbouwen van een petitfour is niet zo moeilijk. Je neemt een stuk biscuit, snijd dat in lagen, doet er wat vulling tussen, vervolgens een dun laagje botercrème en daar overheen weer een dun laagje marsepein. Vervolgens snijd je dit in de gewenste vorm van je petitfours. Dit is het makkelijke deel…

Wat het maken van petitfours lastig maakt is de afwerking. Om petitfours af te werken moet je ze met behulp van een vork (die op een plek is omgebogen) ondersteboven (!) in wat fondant glazuur dopen. Dat is nogal lastig en heel wat geknoei. Je moet ook erg snel zijn, ander valt je hele petitfour uit elkaar. Al met al best lastig dus, maar het is me wel enigszins gelukt en ik ben ook zeker blij met het resultaat!

Naast het maken van de petitfours gingen we ook aan de slag met het maken van macarons. Dit was ook erg leuk om te doen. Wat belangrijk was bij het maken van de macarons was de droogtijd. Je moet ze goed laten drogen. Ik heb gekozen om groene macarons te maken met een frisse limoen botercrème vulling. De macarons waren helaas niet helemaal mooi dik geworden, maar de smaak was helemaal perfect! Dit is zeker iets wat ik wat vaker thuis ga maken en oefenen tot ik perfecte macarons kan maken!

Als laatste gingen we ook nog aan de slag met kroketten! Of zoals ze in de banketbakkerswereld worden geschreven croquetten. Nu zal je wel denken, wat heeft een kroket met patsserie te maken, maar de kroket werd vroeger juist gemaakt door banketbakkers! Het is dus een klassiek onderdeel van de patisserie. Altijd leuk om te weten dit soort dingen! De vulling was aardig gelukt. Ik had helaas geen tijd om de kroket in de les af te maken dus ik heb alle overige ingrediënten mee naar huis genomen en de croquetten thuis afgemaakt. Ik moet zeggen, voor een eerste keer was het nog best lekker!

Mijn croquet met wat mosterd
Mijn croquet met wat mosterd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home