Patisseriecursus Dag Vier: Slagroomtaart en Meringues

De vierde dag van mijn patisseriecursus begon niet helemaal lekker. Ik was mooi op tijd opgestaan en de auto in gestapt en reed rustig richting Beverwijk. Ik was ongeveer 5-10 minuten verwijderd van mijn bestemming en zou ruim op tijd zijn (zeker een half uur voor aanvang van de les) toen ik iedereen op de rem zag trappen. Ongeveer 10 auto’s voor mij was een tunnel en in die tunnel was schijnbaar een ongeluk gebeurd. En precies na die tunnel was mijn eindbestemming! Daar stond ik dan met mijn goed gedrag. Ik heb uiteindelijk zo’n halfuurtje daar gestaan, heb m’n motor uit gedaan en ben uitgestapt om gezellig met de bestuurder van de auto voor me te kletsen. Hij adviseerde me om vier seizoenenbanden te nemen, misschien geen slecht idee. We zagen wat ambulances en politie e.d. voorbij komen en in de tunnel verdwijnen, maar verder niks. Tegen de tijd dat we door de tunnel konden rijden was er ook niets te zien van een ongeluk. Ik heb dus ook geen idee wat er nu precies is gebeurd.

Uiteindelijk arriveerde ik dus zo’n 10 minuten te laat op mijn bestemming. De les was al in volle gang en ik heb dus niet alles van de instructies meegekregen. Ik had ook een ander werkmaatje dan de laatste paar keren dus dat was ook even wennen, overigens wel gezellig hoor, maar toch even anders. Echt lekker kwam ik niet in de les, maar het was wel weer heel leerzaam.

We hebben een warm kapsel gemaakt, een taartbeslag voor een slagroomtaart. Dit was vrij simpel om te maken, ei beslag warm maken, vervolgens in de mixer en de boel lekker opslaan tot een romig geheel, vervolgens het meel erdoor et voila! Alleen hadden mijn maatje en ik niet genoeg eieren toegevoegd en moesten we dus een nieuwe set eieren extra opslaan. Vervolgens moesten we voor de slagroomtaart ook nog slagroom kloppen en waren we vergeten suiker bij de slagroom te doen. Al met al, niet echt slim dus! Maar ik moet zeggen, de slagroomtaart is goed gelukt en mijn collega’s (voor wie ik de taart de volgende dag had meegenomen) waren juist enthousiast over het feit dat de slagroomtaart niet te zoet was!

slagroomtaart
Slagroomtaart

Tussen het maken van de slagroomtaart door hebben we ook meringues gemaakt. Je kan op verschillende manieren meringues maken en één daarvan is de Italiaanse meringue, die hebben we deze keer gemaakt. Wat hierbij belangrijk is, is dat je je suikerstroop tot een bepaalde temperatuur laat opkoken voordat je het bij je eiwit mengsel giet. Ik had nog nooit eerder zo een meringue gemaakt, maar ik moet zeggen, ze zijn erg goed gelukt. Ook hier waren mij collega’s goed over te spreken!

meringues
Meringues
Nog meer meringues
Nog meer meringues!

Ik ga dit zeker allemaal nog een keer maken en ik ga ook varianten hierop proberen te maken (ik zou mezelf niet zijn als ik dat niet zou doen!). Al met al dus weer een zeer leerzame, al was het een beetje hectische, dag!

3 comments

 1. Astrid Bijl
  23 april 2014

  Hoi, Ik heb een vraagje, uit welk boek heb je geleerd om alles te doen ?
  Ik zou het graag van je horen.
  Groetjes Astrid.

  1. 14 september 2014

   Hi Astrid,

   Ik heb een patisserieopleiding gedaan in Beverwijk.

 2. Astrid Bijl
  23 april 2014

  Hoi, ik heb een vraagje, uit welke boeken heb je dit allemaal moeten leren ??

  Groetjes Astrid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home