Patisseriecursus Dag Zeven: Masterclass Chocola van Jeroen Goossens

Deze week hadden we een masterclass van Jeroen Goossens. Jeroen Goossens is geen onbekende naam in de patisseriewereld. Hij is begonnen als restaurantkok en heeft zich later gespecialiseerd in patisserie. Hij heeft aan verschillende wereldkampioenschappen meegedaan waaronder het prestigieuze Coupe du Monde de la Pâtisserie in Lyon. In 1989 werd hij de gastpatissier van het Koninklijk Huis, waar hij sindsdien verantwoordelijk is voor de patisserie bij officiële staatsbanketten en speciale dessertopdrachten (o.a. royal weddings). Zo heeft hij o.a. de bruidstaart van Willem-Alexander en Maxima gemaakt. Met zijn eigen bedrijf, Jeroen Goossens Dutch Pastry, werkt hij aan opdrachten waarin kennis, vernieuwing en internationaal vakmanschap centraal staan. (Bron: CCB).

Een hele eer dus om van zo iemand een masterclass te krijgen. Ik wist tijdens de les nog steeds niet wat ik wilde gaan doen als showstuk, ik heb dus helaas niet echt veel vragen kunnen stellen over hoe/wat.

De masterclass ging over het maken van een chocolade showstuk. Over ongeveer 3 weken moeten wij zelf ook een showstuk van chocola maken. Hij liet ons zien hoe we zo een stuk kunnen maken.

Een paar dingen waar we in ieder geval op moeten letten zijn:

  1. Gebruik goede materialen.
    Bedenk vooraf welke materialen je nodig hebt om je showstuk te maken en zet ze alvast klaar.
  2. Gebruik goede grondstoffen.
    Gebruik chocola en andere grondstoffen die goed genoeg zijn voor een showstuk.
  3. Zorg voor een goede voorbereiding.
    Zorg ervoor dat je van tevoren tekent wat je wilt gaan maken en bedenk hoe je het wilt gaan maken. Maak een lijst met benodigdheden en wat je moet gaan doen.
Jeroen Goossens: Chocola tempereren
Jeroen Goossens: Chocola temperen

Jeroen had gekozen voor het thema ‘Herfst’ en had een design getekend dat bij dat thema past. Het bestond onder andere uit bladeren, een boomstam, paddenstoelen en een hert. Je kon echt merken dat hij van tevoren had nagedacht over wat hij moest gaan doen en welke stappen hij moest nemen. Zijn stappen waren wel globale lijnen. Toen er echt ‘gebouwd’ moest worden was het een puzzel die op dat moment opgelost moest worden. Dat is niet iets dat je kan opschrijven. Je kon op dat moment goed zijn vakmanschap zien!

De basis voor de chocolade boom
De basis voor de chocolade boom

 

Chocolade bladeren in de maak
Chocolade bladeren in de maak

 

De stukken van het hert in 1 blok chocola
De stukken van het hert in 1 blok chocola

 

De stukken van het hert los uitgesneden
De stukken van het hert los uitgesneden

 

Het begint al op een hert te lijken!
Het begint al op een hert te lijken!

 

Chocolade paddestoel
Chocolade paddenstoel

 

Nog even wat 'final touches'
Nog even wat ‘final touches’

 

Het eindresultaat
Het eindresultaat

Zijn uitleg over zijn showstuk hebben mij nu wel wat ideeën gegeven. Ik speel nu met een paar ideeën die ik snel op papier wil gaan zetten zodat ik hopelijk in de volgende les er wat concreter mee aan de slag kan gaan!

Doordat we niets hoefden te doen was de dag anders dan normaal, maar het vloog echt voorbij, ik had nog wel veel meer willen zien en horen! Eind van de dag was het wel weer tijd om schoon te maken, dat mochten we dan nog wel doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home