Appelbeignet van Bladerdeeg met Amandelspijs

Direct naar het recept


Applebeignet van bladerdeeg is er een van de twee soorten die er zijn in Nederland. Je hebt ook de appelbeignets die je thuis maakt waarbij je een plakje appel door een beslag haalt en vervolgens frituurt in olie. Door sommige mensen wordt dit ook Appelflap genoemd, zie mijn artikel over het verschil tussen Appelflappen en Appelbeignets voor meer informatie daarover.  Met dit recept ga ik in op de appelbeignet van bladerdeeg. Als je op zoek bent naar de appels gedoopt in beslag versie, bekijk dan mijn recept voor Appelbeignets/Appelflappen met beslag.

Hoe Maak Je Appelbeignet Van Bladerdeeg

Appelbeignet van bladerdeeg maken is eigenlijk heel simpel.

Ingredients for Dutch apple beignets with puff pastry on a wooden surface.   

Het enige dat je nodig hebt is een appel, bladerdeeg, een beetje amandelspijs, wat boter en kaneel. Je kunt amandelspijs kopen of zelf wat maken met mijn recept voor zelfgemaakte amandelspijs.

 

Collage of 4 photos. 1. butter, almond paste, cinnamon in small white dishes on a wooden surface. 2. cinnamon and almond paste in a small cup, butter being added. 3. butter, almond paste and cinnamon being mixed together. 4. square piece of puff pastry on a wooden surface.

Begin met het mengen van je amandelspijs, kaneel en wat boter. Als je kant-en-klaar bladerdeeg uit de vriezer voor de appelbeignet van bladerdeeg gebruikt, zorg er dan voor dat het voor gebruik ontdooid is.

 

Collage of 4 photos. 1. square piece of puff pastry with a slice of apple on top on a wooden surface. 2. square piece of puff pastry with a slice of apple on top with a almond paste mixture filling the hole of the apple on a wooden surface. 3. square piece of puff pastry with a slice of apple topped with another square piece of puff pastry which has been pushed down to fit around the apple slice. 4. puff pastry filled with apple slice cut in to a circle with a round cutter with scalloped edges.

Schil en snijd je appel en haal de kern eruit en snijd ze in dikke plakjes. Ik krijg ongeveer 3 dikke plakjes uit één appel van 1 1/2cm – 2cm. Leg een plakje bladerdeeg op je werkblad en bestrijk met wat water. Leg een plak appel op je bladerdeeg en vul het gat met je amandelspijs-mengsel. Bedek de appelplak met een ander stuk bladerdeeg en zorg ervoor dat de randen rond de appelplak goed worden dichtgemaakt. Gebruik een (gekartelde) uitsteker om het met bladerdeeg bedekte appelschijfje uit te snijden, zorg ervoor dat er wat bladerdeeg over is aan de randen, zodat je een mooie uitgesneden appelbeignet van bladerdeeg overhoudt.

Ik gebruik een uitsteker met een kartelrandje omdat dit een zelfde uiterlijk geeft als de appelbeigenets die je bij de bakker koopt. Maar je kan uiteraard ook een gewone, gladde, ronde uitsteker gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat de uitsteker groot genoeg is om de appel uit te steken met een randje bladerdeeg om het appelschijfje heen. Als je geen uitsteker hebt die groot genoeg is kan je ook een kommetje gebruiken om de appelbeignet van bladerdeeg uit te snijden.

Als je vierkante plakjes bladerdeeg gebruikt zal je wel wat meer restafval over hebben dan wanneer je een lange plak gebruikt, maar wat je over hebt aan bladerdeeg kan je in de vriezer bewaren of bijvoorbeeld suikervlinders van maken. De suikervlinders zullen niet zo luchtig worden als bij ‘vers’ bladerdeeg, maar wel lekker. Ik verwerk restjes bladerdeeg graag op deze manier.

Collage of 4 photos. 1. apple beignet with puff pastry ready to fry on a wooden surface. 2. apple beignet with puff pastry being added to a pan of hot oil. 3. two apple beignets with puff pastry being fried in hot oil. 4. two apple beignets with puff pastry being turned over in hot oil.

Neem je uitgesneden en goed dichtgemaakte appelbeignet en laat ze langzaam in de hete olie glijden. Je kan ze bakken in de friteuse of in een pan gevuld met olie. Zorg ervoor dat de olie 190°C is. Ik gebruik altijd zonnebloem- of arachideolie. Wanneer het deeg aan de bovenkant begint op te bollen, kan je de appelbeignet van bladerdeeg omdraaien. Bak ze tot ze goudbruin zijn.

 

Collage of 2 photos. 1. two apple beignets with puff pastry one side down in a shallow dish with cinnamon sugar. 2. two apple beignets with puff pastry on a plate a third one being added to the plate.

Laat de appelbeignets van bladerdeeg enkele minuten afkoelen. Wentel ze als ze nog warm zijn door de kaneelsuiker. Je kan alleen kaneelsuiker aan de bovenkant doen of de appelbeignet helemaal met kaneelsuiker bedekken..

Serveer de appelbeignets terwijl ze nog warm zijn.

 

drie appelbeignets van bladerdeeg op een wit borddrie appelbeignets van bladerdeeg op een wit bord

Print
Appelbeignets van Bladerdeeg met Amandelspijs
Appelbeignets van bladerdeeg met amandelspijs kan je makkelijk zelf maken. Deze appelbeignets worden gefrituurd in zonnebloemolie.
close-up van een appelbeignet van bladerdeeg op een wit bord
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Type Overig, Snacks
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 7 minuten
Porties
appelbeignets
Ingrediënten
Appelbeignets
Topping
 • 3 eetlepels kaneelsuiker 3 eetlepels suiker gemengd met 1/2 theelepel kaneel
Materiaal
Voor het bakken/frituren
Type Overig, Snacks
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 7 minuten
Porties
appelbeignets
Ingrediënten
Appelbeignets
Topping
 • 3 eetlepels kaneelsuiker 3 eetlepels suiker gemengd met 1/2 theelepel kaneel
Materiaal
Voor het bakken/frituren
close-up van een appelbeignet van bladerdeeg op een wit bord
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
 1. Meng de amandelspijs met de kaneel en boter tot alles is opgenomen
 2. Schil de appel, haal de kern eruit en snijd in dikke plakjes van 1,5 cm - 2 cm dik.
 3. Leg een stuk bladerdeeg dat groot genoeg is voor je appelschijf op je werkblad en bestrijk met wat water. Leg een plak appel op je bladerdeeg en vul het gat met je amandelspijs-mengsel. Bedek de appelplak met een ander stuk bladerdeeg en zorg ervoor dat de randen rond de appelplak goed worden dichtgemaakt. Gebruik een (gekartelde) uitsteker om het met bladerdeeg bedekte appelschijfje uit te snijden, zorg ervoor dat er wat bladerdeeg over is aan de randen dat die goed dicht zijn zodat er geen olie in het bladerdeeg kan komen.
 4. Bak ze in een zonnebloemolie op 190°C gedurende 7-8 minuten tot ze goudbruin zijn. Wanneer het deeg aan de bovenkant begint op te bollen kan je de appelbeignets omdraaien zodat ze aan beide kanten mooi goudbruin worden.
 5. Laat de appelbeignets iets afkoelen voordat je ze in kaneelsuiker wentelt.
 6. Server de appelbeignets als ze nog warm zijn.
Notities
 • Gebruik zure of zoetzure appels (Goudreinet).
 • Je kunt de appelschijfjes ook voor het vullen even door de kaneelsuiker halen voor extra zoetheid.
 • Als je een grote partij appelbeignets maakt, leg je de uitgesneden appelbeignets in de koelkast totdat je klaar bent om ze te frituren.
 • Je kan appelbeignets in de oven opwarmen. Verwarm de oven voor op 175°C en zet ze 5-8 minuten in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home