Appelbeignet van Bladerdeeg met Amandelspijs
Applebeignet van bladerdeeg is er een van de twee soorten die er zijn in Nederland. Je hebt ook de appelbeignets die je thuis maakt waarbij je een plakje appel door een beslag haalt en vervolgens frituurt in olie. Door sommige mensen wordt dit ook Appelflap genoemd, zie mijn artikel over het verschil tussen Appelflappen en Appelbeignets voor meer informatie daarover. Met dit recept ga ik in op de appelbeignet van bladerdeeg. Als je op zoek bent naar de appels gedoopt in beslag versie, bekijk dan mijn recept voor Appelbeignets/Appelflappen met beslag.
Hoe Maak Je Appelbeignet Van Bladerdeeg
Appelbeignet van bladerdeeg maken is eigenlijk heel simpel.
Het enige dat je nodig hebt is een appel, bladerdeeg, een beetje amandelspijs, wat boter en kaneel. Je kunt amandelspijs kopen of zelf wat maken met mijn recept voor zelfgemaakte amandelspijs.
Begin met het mengen van je amandelspijs, kaneel en wat boter. Als je kant-en-klaar bladerdeeg uit de vriezer voor de appelbeignet van bladerdeeg gebruikt, zorg er dan voor dat het voor gebruik ontdooid is.
Schil en snijd je appel en haal de kern eruit en snijd ze in dikke plakjes. Ik krijg ongeveer 3 dikke plakjes uit één appel van 1 1/2cm – 2cm. Leg een plakje bladerdeeg op je werkblad en bestrijk met wat water. Leg een plak appel op je bladerdeeg en vul het gat met je amandelspijs-mengsel. Bedek de appelplak met een ander stuk bladerdeeg en zorg ervoor dat de randen rond de appelplak goed worden dichtgemaakt. Gebruik een (gekartelde) uitsteker om het met bladerdeeg bedekte appelschijfje uit te snijden, zorg ervoor dat er wat bladerdeeg over is aan de randen, zodat je een mooie uitgesneden appelbeignet van bladerdeeg overhoudt.
Ik gebruik een uitsteker met een kartelrandje omdat dit een zelfde uiterlijk geeft als de appelbeigenets die je bij de bakker koopt. Maar je kan uiteraard ook een gewone, gladde, ronde uitsteker gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat de uitsteker groot genoeg is om de appel uit te steken met een randje bladerdeeg om het appelschijfje heen. Als je geen uitsteker hebt die groot genoeg is kan je ook een kommetje gebruiken om de appelbeignet van bladerdeeg uit te snijden.
Als je vierkante plakjes bladerdeeg gebruikt zal je wel wat meer restafval over hebben dan wanneer je een lange plak gebruikt, maar wat je over hebt aan bladerdeeg kan je in de vriezer bewaren of bijvoorbeeld suikervlinders van maken. De suikervlinders zullen niet zo luchtig worden als bij ‘vers’ bladerdeeg, maar wel lekker. Ik verwerk restjes bladerdeeg graag op deze manier.
Neem je uitgesneden en goed dichtgemaakte appelbeignet en laat ze langzaam in de hete olie glijden. Je kan ze bakken in de friteuse of in een pan gevuld met olie. Zorg ervoor dat de olie 190°C is. Ik gebruik altijd zonnebloem- of arachideolie. Wanneer het deeg aan de bovenkant begint op te bollen, kan je de appelbeignet van bladerdeeg omdraaien. Bak ze tot ze goudbruin zijn.
Laat de appelbeignets van bladerdeeg enkele minuten afkoelen. Wentel ze als ze nog warm zijn door de kaneelsuiker. Je kan alleen kaneelsuiker aan de bovenkant doen of de appelbeignet helemaal met kaneelsuiker bedekken..
Serveer de appelbeignets terwijl ze nog warm zijn.
Prep Tijd | 20 minuten |
Kook Tijd | 7 minuten |
Porties |
appelbeignets |
- 6 plakjes bladerdeeg roomboter
- 1 appel zuur of zoetzure appel (goudreinet)
- 15 gram amandelspijs 1 eetlepel
- snufje kaneel 1/8 theelepel
- 5 gram boter 1 theelepel
- 3 eetlepels kaneelsuiker 3 eetlepels suiker gemengd met 1/2 theelepel kaneel
- uitsteker (gekarteld)
- zonnebloemolie voldoende voor je frituurpan of pan
Ingrediënten
Appelbeignets
Topping
Materiaal
Voor het bakken/frituren
|
- Meng de amandelspijs met de kaneel en boter tot alles is opgenomen
- Schil de appel, haal de kern eruit en snijd in dikke plakjes van 1,5 cm - 2 cm dik.
- Leg een stuk bladerdeeg dat groot genoeg is voor je appelschijf op je werkblad en bestrijk met wat water. Leg een plak appel op je bladerdeeg en vul het gat met je amandelspijs-mengsel. Bedek de appelplak met een ander stuk bladerdeeg en zorg ervoor dat de randen rond de appelplak goed worden dichtgemaakt. Gebruik een (gekartelde) uitsteker om het met bladerdeeg bedekte appelschijfje uit te snijden, zorg ervoor dat er wat bladerdeeg over is aan de randen dat die goed dicht zijn zodat er geen olie in het bladerdeeg kan komen.
- Bak ze in een zonnebloemolie op 190°C gedurende 7-8 minuten tot ze goudbruin zijn. Wanneer het deeg aan de bovenkant begint op te bollen kan je de appelbeignets omdraaien zodat ze aan beide kanten mooi goudbruin worden.
- Laat de appelbeignets iets afkoelen voordat je ze in kaneelsuiker wentelt.
- Server de appelbeignets als ze nog warm zijn.
- Gebruik zure of zoetzure appels (Goudreinet).
- Je kunt de appelschijfjes ook voor het vullen even door de kaneelsuiker halen voor extra zoetheid.
- Als je een grote partij appelbeignets maakt, leg je de uitgesneden appelbeignets in de koelkast totdat je klaar bent om ze te frituren.
- Je kan appelbeignets in de oven opwarmen. Verwarm de oven voor op 175°C en zet ze 5-8 minuten in de oven.