Bojo met Ananas
Dit recept voor Surinaamse bojo met ananas is een variatie op een bojo recept dat ik al eerder heb gepubliceerd. Bojo is een cassave-kokos cake. In mijn originele bojo recept heb ik een veganistische versie gemaakt van deze Surinaamse cake. Deze keer maak ik het recept niet veganistisch, maar ik gebruik de traditionele ingrediënten voor een ‘fijne’ bojo. Dit houdt in principe voornamelijk in dat ik eieren toevoeg en boter gebruik.
Door ananas aan de bojo toe te voegen krijgt de cake een tropisch tintje.
Surinaamse Bojo Met Ananas Zelf Maken
Voor de Bojo met Ananas heb je het volgende nodig: suiker, geraspte cassave, kokosmelk, geraspte cassave, gesmolten boter, eieren, vanille extract, kaneel, amandel essence, zout en natuurlijk ananas. Zorg ervoor dat je blokjes ananas gebruikt. Ik weet dat het op de foto eruit ziet alsof het gepureerde ananas is, maar je hebt echt stukjes nodig. Geloof mij maar. Daarnaast heb je ook rozijnen (liefst geweekt in rum, maar geweekt in water kan ook) en wat sap van de ananas en een beetje rum nodig.
En ja, je ziet het goed, ik ben vergeten om de rozijnen, vocht van de ananas en de rum op de foto te nemen…
Doe allereerst alle ingrediënten in een grote kom, de cassave, kokos, suiker, rozijnen en stukjes ananas.
Met de kokosmelk, ananassap, rum, vanille extract, zout en amandel essence.
Gevolgd door de kaneel, gesmolten boter en de eieren. Ik gebruik een handmixer om alles vervolgens goed door elkaar te mengen tot alles volledig is opgenomen.
Alles alles goed is opgenomen kan je het beslag in een bak blik schenken. Het beslag zal vrij nat zijn, maar dat is de bedoeling. Je moet de cake ongeveer anderhalf tot twee uur bakken tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er schoon en droog uit komt.
Ok, ik moet toegeven dat het een beetje op een lasagna lijkt, maar dat is het niet… Het is een heerlijke bojo met ananas!
De stukjes ananas maken de cake weer net iets anders. De cake zal zacht zijn van binnen. De textuur is niet zoals een normale cake, maar het is super lekker. Maar misschien ben ik bevooroordeeld…
Ik hoop dat je deze cake net zo lekker vindt als ik!
Bekijk meer heerlijke Surinaamse Recepten.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 1-2 uur |
Porties |
stukjes |
- 1 kilo geraspte cassave
- 50 gram geraspte kokos
- 200 gram kristalsuiker
- 100 gram rozijnen op rum (kan eventueel geweekt in water)
- 490 g ananas stukjes
- 800 ml kokosmelk
- 100 ml ananassap vocht van uitgelekte ananas uit blik of verse ananas
- 40 ml rum
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel amandel essence
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram gesmolten boter
- 3 eieren
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor tot 175 °C. Vet een bakblik van 30cm x 20cm in.
- Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng het geheel met een handmixer tot alles in elkaar is opgenomen.
- Schenk het mengsel in het bakblik en bak ongeveer anderhalf tot 2 uur, tot de cake goudbruin en stevig aanvoelt. Als je met een satéprikker in de cake prikt moet deze er niet plakkerig, maar schoon uit komen.
- Neem de cake uit de oven zodra deze klaar is en laat het afkoelen in het blik. Eenmaal afgekoeld kan je de cake in blokjes snijden en serveren.
- Ik koop bevroren geraspte cassave bij de Surinaamse winkel, maar je kan ook zelf verse cassave raspen. Als je bevroren cassave gebruikt zorg er dan voor dat je de cassave een paar uur van tevoren uit de vriezer haalt zodat het volledig ontdooid is voor je het gaat gebruiken.
- Ik heb altijd krenten en rozijnen op rum in huis dus die gebruik ik. Maar als je geen rum wilt gebruiken kan je de rum weglaten en in plaats daarvan de krenten en rozijnen even in water laten weken.
- Je hoeft niet apart ananassap te kopen voor dit recept, je kan het uitlekvocht van de ananas gebruiken (ofwel uit blik, ofwel van een verse ananas). Als je minder vocht hebt dan staat aangegeven dan hoef je dat niet te vervangen met iets anders.
- De rum in dit recept is extra en optioneel. Je kan dit weglaten als je geen rum wilt gebruiken. Je hoeft het niet te vervangen met iets anders.
Waarmee kan je geraspte cassave vervangen?
Hi Hilly,
Ik heb zelf nog nooit de cassave met iets anders vervangen. Ik weet wel dat in het traditionele Surinaamse kookboek ook een versie van bojo staat waarbij de cassave is vervangen met dezelfde hoeveelheid zoete aardappel (bereidingswijze is verder hetzelfde). Je zou dat kunnen proberen, maar de smaak zal uiteraard anders zijn aangezien zoete aardappel anders smaakt dan cassave. Wellicht kan je dit als alternatief proberen.
– Rachel
Gebruik je 1 kg cassave in deze cake?????
Yes, ik gebruik 1 kilo geraspte cassave in m’n bojo.
Op hoeveel graden moet ik de bonjo Bakken
Je kan de Bojo bakken op 175 graden.