Boterkoek
Wie kent de boterkoek niet, een heerlijk smeuïge taart met een knapperig randje. Boterkoek wordt voor een groot deel gemaakt met boter, vandaar ook de naam. Het wordt vaak gemaakt in een speciale boterkoekvorm, maar je kan ook een springvorm of brownie blik gebruiken.
Mijn favoriete stukje van de boterkoek is toch echt het knapperige randje. Je mag boterkoek overigens alleen maar boterkoek noemen als het ook echt met roomboter gemaakt wordt. En dit recept bevat een heleboel boter. Een beetje opletten dus als je een stukje neemt, een klein stukje is genoeg om heerlijk te genieten van deze decadente lekkernij.
Boterkoek Met Een Amandelsmaakje?
Ik ontdekte laatst iets interessants. In een Facebook groep waarin Engelstalige Nederlandse recepten worden gedeeld heb ik veel personen ontmoet met een Nederlandse achtergrond. Personen wiens ouders jaren geleden zijn geëmigreerd naar bijvoorbeeld Amerika, Canada, Australië, etc. De meeste of eigenlijk bijna iedereen wel daar gaf aan dat hun moeder vaak amandel extract of essence gebruikte in boterkoek. Een korte zoektocht op Engelstalige recepten sites kom ik inderdaad ook boterkoek met amandelextract tegen. Terwijl in de Nederlandse recepten die ik heb onderzocht gebruikt men ofwel geen extra smaakje of alleen wat vanille en citroenrasp zoals ik. Zelfs een van Nederlands grootste patissiers, Cees Holtkamp, gebruikt geen amandel extract. Er wordt wel vaak amandelschaafsel gebruikt als decoratie. Ik ben dus erg benieuwd waar het gebruik van amandel extract vandaan komt. Ik geloof dat er vast in Nederland ook mensen zijn die amandel extract of essence gebruiken in hun boterkoek recept, maar het is niet zo’n breed gebruik in de online recepten die ik heb gevonden. Hoe dan ook lijkt amandel extract mij een perfecte toevoeging voor boterkoek. Ik heb het daarom ook als suggestie bij het recept toegevoegd. Met een special dank aan de leden van de Facebook groep voor de tip!
Zelf Boterkoek Maken
Om boterkoek te maken heb je het volgende nodig: boter, bloem, suiker, zout, vanillesuiker, citroenrasp en één ei (dat tweede ei moest niet op de foto…). (De volledige lijst van ingrediënten inclusief de hoeveelheden kan je in de receptkaart onderaan vinden).
Doe suiker, vanillesuiker, zout, citroenrasp en boter in een kom en gebruik een deeghaak om de suiker met de boter te mengen. Meng tot de suiker net is opgenomen in de boter.
Als de suiker en boter gemengd zijn (let op dat je niet te lang door mixt), klop het ei los en voeg ongeveer 2/3 van het ei toe aan de boter.
En voeg alle bloem toe.
Meng het geheel tot een deeg begint te vormen.
Als je een deeg hebt, haal het uit de kom en, als het nodig is, kneed het deeg nog even lichtjes door op een met bloem bestoven werkblad. Het deeg is vrij zacht dus kneed het niet te veel, 30 seconden is vaak genoeg om het deeg te vormen en te zien of alles goed is opgenomen.
Wikkel het deeg in plasticfolie. Maak het deeg een beetje plat zodat het snel koel wordt. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
Ik heb m’n moeders oude boterkoekblik gebruikt om de boterkoek in te maken. Zoals je ziet heeft het een handige draaibare schuif waarmee je de onderkant makkelijk los kan maken als de boterkoek gebakken is. Als je geen boterkoekvorm hebt kan je een springvorm of brownie blik gebruiken. Zorg er dan alleen wel voor dat je het bakblik dan eerst invet en met bakpapier bekleedt voordat je het deeg erin doet.
Druk het deeg in de vorm.
Je kan, als het nodig is, een stuk bakpapier nemen om het deeg mooi glad te maken.
Neem een vork en gebruik de achterkant om op het deeg een patroon te tekenen.
Bestrijk het deeg met de rest van het ei. Bak ongeveer 20-25 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is.
De boterkoek heeft nu en mooie goudbruine korst.
Snij in klein stukken of blokjes om te serveren. Een klein stukje van deze boterkoek is al genoeg om heerlijk van te genieten.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 25 minuten |
Passieve Tijd | 30 minuten |
Porties |
stukjes |
- 250 gram boter
- 250 gram basterdsuiker
- 1 el vanillesuiker of 1 zakje van 8 gram of 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel citroenrasp
- snufje zout
- 1 ei
- 250 gram patent bloem
- boterkoekvorm 24 cm - of een springvorm of brownie blik
Ingrediënten
Extra benodigdheden
|
- Doe suiker, vanillesuiker, zout, citroenrasp en boter in een kom en gebruik een deeghaak om de suiker met de boter te mengen. Meng tot de suiker net is opgenomen in de boter.
- Als de suiker en boter gemengd zijn (let op dat je niet te lang door mixt), klop het ei los en voeg ongeveer 2/3 van het ei en de bloem toe aan de boter. Meng het geheel tot een deeg begint te vormen.
- Als je een deeg hebt, haal het uit de kom en, als het nodig is, kneed het deeg nog even lichtjes door op een met bloem bestoven werkblad. Het deeg is vrij zacht dus kneed het niet te veel, 30 seconden is vaak genoeg om het deeg te vormen en te zien of alles goed is opgenomen.
- Wikkel het deeg in plasticfolie. Maak het deeg een beetje plat zodat het snel koel wordt. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor tot 175°C. Vet een boterkoekvorm in. Als je geen boterkoekvorm hebt, vet dan een springvorm of brownie blik in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Druk het deeg in de vorm. Als het nodig is, kan je een stuk bakpapier bovenop het deeg leggen om het makkelijker uit te spreiden en glad te maken.
- Neem een vork en gebruik de achterkant om op het deeg een patroon te tekenen. Bestrijk de boterkoek met de rest van het ei.
- Bak ongeveer 20-25 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is.
- Laat de boterkoek volledig afkoelen. Snij de boterkoek in kleine stukjes of blokjes om te serveren.
- Als je geen vanillesuiker hebt kan je ook 1 theelepel vanille-extract gebruiken.
- Je kan heel eenvoudig zelf vanillesuiker maken door het recept voor vanillesuiker op de site te volgen.
- Je kan de boterkoek decoreren met amandelschaafsel. Strooi voor het bakken wat amandelschaafsel op de boterkoek.
- Als je meer amandelsmaak wilt in je boterkoek kan je de vanille en citroen vervangen met 1 theelepel amandel extract.
- Vanwege de enorme hoeveelheid boter die in de cake zit, zal de cake in het begin zacht zijn als hij uit de oven komt. Zodra de cake is afgekoeld, zou deze moeten opstijven omdat de boter weer afkoelt.
Voor de amandelsmaak vervang ik circa 40 gram bloem door amandelmeel.