Cornish Pasty

Direct naar het recept


De Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje. Het wordt gezien als het nationale gerecht van Cornwall. Het is een klein pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui.

Van origine wordt ‘beef skirt’ gebruikt voor een Cornish pasty. ‘Beef skirt’ is een stuk vlees dat komt van de binnenkant van de borstholte van een rund. Ik kon zelf nergens ‘beef skirt’ vinden, de Nederlandse benaming weet ik er ook niet voor. Ik heb dus een ander stuk rundvlees gekozen om in stukjes te snijden dat mooi gelijk mee kon garen met de rest van de ingrediënten. Het stuk wat ik heb gekozen vond ik niet genoeg vocht afgeven om een lekkere jus te vormen in het pasteitje, maar het was alsnog erg lekker. Ik zou echter, voor een traditionele Cornish pasty, wel aanraden om ‘beef skirt’ te gebruiken als je het kan vinden.

Naast rundvlees, bestaat een Cornish pasty ook uit vastkokende aardappels, uien en koolraap. Breng op smaak met voldoende zout en peper en je vulling is klaar. Heel simpel, 4 ingrediënten verpakt in een lekker deeg. Ik heb een recept van de website van Cornish Pasty Association ietsje aangepast om mijn Cornish pasty te maken.

Ik ben Cornish pasties gaan maken voor mijn ‘Bak De Wereld Rond” uitdaging. Dit gerecht koppel ik aan het Verenigd Koninkrijk in de uitdaging.

Het lastigste vond ik nog het maken van de randjes van het deeg. Ik moet wat meer oefenen op het vouwen van het deeg. Het is het mooi gevouwen randje wat het voor mij een echte Cornish pasty maakt.

Zelf Cornish Pasty Maken

Cornish Pasty Recept | Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui. | http://www.cakies.nl | Stap 01

Voor het deeg heb je nodig, hard, wit broodbloem, boter (het originele recept gebruikt een deel boter, een deel reuzel, maar ik had alleen boter tot mijn beschikking), zout en een beetje water.

 

Cornish Pasty Recept | Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui. | http://www.cakies.nl | Stap 02

Voor de vulling heb je nodig, rundvlees, aardappel, ui en koolraap dat in ongeveer dezelfde grootte in blokjes gesneden is.

Zorg dat je koolraap gebruikt. In het Engels noemen ze het een ‘swede’, ik moest zelf even opzoeken wat dat nou precies was.

 

Cornish Pasty Recept | Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui. | http://www.cakies.nl | Stap 04

Om het deeg te maken meng bloem, zout en boter tot een kruimelig geheel in de mixer of met de hand.

 

Cornish Pasty Recept | Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui. | http://www.cakies.nl | Stap 05

Als het kruimelig is voeg dan langzaam het koude water toe en kneed tot een elastisch deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en laat ongeveer 3 uur in de koelkast rusten.

 

Cornish Pasty Recept | Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui. | http://www.cakies.nl | Stap 06

Als de 3 uur voorbij zijn is het tijd om het deeg uit te rollen en in cirkels van ongeveer 20 cm te snijden. Een handige tip die ze op de website van Cornish Pasty Association geven is om een boterhambord te gebruiken als mal. Dat werkte perfect voor mij.

 

Cornish Pasty Recept | Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui. | http://www.cakies.nl | Stap 07

Voeg vervolgens de vulling in laagjes toe op een helft van het deeg. Zorg ervoor dat je het vlees als laatste bovenop de andere ingrediënten plaatst zodat alle sappen van het vlees zich met de onderliggende groentes gaan mengen. Zorg er ook voor dat je het geheel met voldoende peper en zout bestrooit. Toen ik de eerste pasty maakte had ik te weinig zout en peper toegevoegd en dan wordt het geheel toch wat smakeloos. Zorg dus dat je voldoende zout en peper toevoegt.

 

Cornish Pasty Recept | Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui. | http://www.cakies.nl | Stap 08

Vouw het deeg om, over de vulling en sluit de randen af, maak een mooi randje door het deeg te vouwen. Maak de randen van het deeg eventueel nat om het makkelijker te laten plakken. Vind je het lastig om een mooi randje te maken, dan kan je eventueel ook de randjes dicht drukken met een vork.

 

Cornish Pasty Recept | Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui. | http://www.cakies.nl | Stap 09

Zoals je ziet waren mijn randjes niet super mooi, maar voor een eerste keer was ik best tevreden. Plaats de ‘pasties’ op een met bakpapier beklede bakplaat, klop een eitje los en bestrijk de pasteitjes met wat ei. Bak in de oven tot ze goudbruin zijn.

 

Cornish Pasty Recept | Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui. | http://www.cakies.nl | Stap 10

Deze kwamen vers uit de oven en roken heerlijk.

 

Cornish Pasty Recept | Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui. | http://www.cakies.nl | Stap 11

Zo ziet het er van binnen uit. Het ziet er misschien niet geweldig uit, maar ik vond ze heerlijk. Ik hou zelf ook wel van simpele ingrediënten, simpele smaken. Heerlijk!

 

Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui.

 

Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui.

Print
Cornish Pasty
Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui.
Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui.
Stemmen: 4
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Keuken Brits
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 55 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
pasteitjes
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Extra
 • 1 ei los geklopt
Keuken Brits
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 55 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
pasteitjes
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Extra
 • 1 ei los geklopt
Cornish Pasty is een traditioneel Brits pasteitje en het nationale gerecht van Cornwall. Een pasteitje gevuld met rundvlees, aardappel, koolraap en ui.
Stemmen: 4
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
 1. Doe de bloem, zout en boter in een kom en meng tot een kruimelig geheel. Voeg langzaam het koude water toe tot het deeg samen begint te komen. Kneed goed door tot een elastisch deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 3 uur rusten in de koelkast.
 2. Bereid ondertussen de vulling voor. Snij het vlees in kleine blokjes. Maak de aardappelen, koolraap en ui schoon, schil ze en snij in kleine blokjes. Zorg dat alle ingrediënten ongeveer dezelfde grootte hebben.
 3. Als het deeg gerust heeft, verwarm de oven voor tot 165 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 4. Rol het deeg uit en snij in cirkels van ongeveer 20 cm. Voeg de vulling op de helft van het deeg in laagjes toe (aardappel, ui, koolraap, vlees). Zorg ervoor dat het vlees bovenop ligt zodat alle sappen zich kunnen vermengen met de onderliggende ingrediënten. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Zorg ervoor dat je voldoende zout en peper toevoegt. Zorg er voor dat je voldoende vulling over hebt om alle je uitgesneden cirkels te kunnen vullen.
 5. Vouw het deeg om zodat je het pasteitje dicht maakt en maak een mooi randje door het deeg te vouwen. Maak de randen van het deeg eventueel nat om het makkelijker te laten plakken. Vind je het lastig om een mooi randje te maken, dan kan je eventueel ook de randjes dicht drukken met een vork. Plaats de pasteitjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met wat ei.
 6. Bak ongeveer 50-55 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Notities
 • Traditioneel wordt er 'beef skirt' gebruikt voor Cornish Pasty. Een stuk rundvleess dat komt van de binnenkant van de borstholte van een rund. Als je geen 'beef skirt' kan vinden, gebruik dan een ander goed stuk rundvlees dat in dezelfde tijd gaar kookt als de rauwe groente.
 • Gebruik vastkokende aardappels, die stevig blijven gedurende het bakken.
 • Gebruik een boterhambord als mal om de cirkels uit te snijden.

4 comments

 1. Piet IJpelaar
  20 maart 2021

  Op andere sites wordt longhaas genoemd als vlees: ik denk dat dat het middenrifspier is van het rund, als biefstuk maar geen mooie lap. Biefstuk is zo klaar: daarom rauw gebruiken

  1. 21 maart 2021

   Dank voor de aanvulling!

 2. arie
  1 februari 2021

  Hallo,
  Lijkt me heerlijk maar….
  Welk rundvlees gebruik je die in 50 minuten in oven in pastei gaar en mals is?
  Groetjes, arie

  1. Rachel (Cakies)
   12 februari 2021

   Ik haal m’n rundvlees gewoon bij de supermarkt, soms van de slager. Maar wat bij dit recept belangrijk is voor de garing, is dat het vlees in kleine blokjes wordt gesneden. Dan wordt het vlees sneller gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home