Frisse Mango en Gember Kwarktaart
Ik was net bezig met de voorbereidingen voor dit recept toen ik via Hyves een berichtje kreeg met de vraag of ik ook een recept had voor een gezonde taart. Ik dacht even na en kon zo snel echt geen gezonde taart bedenken. Opeens bedacht ik dat het recept waar ik mee bezig was een soort van gezond recept is. Als je magere en vetvrije producten gebruikt en de hoeveelheid suiker in mindering brengt kan dit een hele gezonde taart zijn!
In mijn geval heb ik alleen geen magere producten gebruikt, maar ik ben er vrij zeker van dat het wel lekker zal smaken met wat magere en vetvrije aanpassingen.
Dit is wat je nodig hebt: Gemberkoekjes, boter, kwark (of yoghurt), slagroom, suiker, citroen en gember.
Neem vervolgens een springvorm en vet het lichtjes in.
Haal de bovenkant van de springvorm los en plaats bakpapier op de onderkant van het blik. Doordat het is ingevet blijft het bakpapier plakken aan het blik.
Plaats de bovenkant van de springvorm weer terug en knip langs de rand van het blik om het overtollige bakpapier te verwijderen.
Plaats vervolgens ook wat bakpapier aan de zijkanten.
Nu moet ik er wel bij zeggen dat op dit moment je het beste een keukenmachine erbij kan pakken en de koekjes daarin kapot te mixen tot ze helemaal fijn gemalen zijn. Geloof me, dat is het makkelijkst. Helaas, in mijn geval was mijn keukenmachine kapot. Ik moest de koekjes dus op de ouderwetse manier kapot maken. Hiervoor plaats je de koekjes in een zakje.
Neem een deegroller (ik adviseer je om een houten roller te nemen en niet een roller zoals ik op de foto heb genomen, deze is hier niet echt geschikt voor…)
Plaats de zak tussen een doek en sla de koekjes net zolang totdat ze helemaal fijn zijn, net alsof je het in een keukenmachine hebt gemixt.
Blijf gewoon door slaan tot het er ongeveer zo uit ziet! (ongeveer 30 seconden in een keukenmachine, of, in mijn geval, 15 minuten van hard werken…)
Vervolgens is het tijd om de boter te smelten.
Voeg de gesmolten boter toe aan de koekjes.
Even roeren totdat de boter is opgenomen in de koekkruimels.
Schenk het mengsel in je springvorm.
Neem een lepel en verspreid het mengsel over je blik en maak het plat. Plaats vervolgens het blik in de koelkast zodat de taartbodem kan uitharden.
Neem vervolgens je mango (zorg ervoor dat het een rijpe mango is) en snijdt langs de pit zodat je een dikke plak mango hebt. Neem je mes en snijdt de mango in kleine stukjes (kleiner dan op de foto), maar snijdt de mango niet geheel door! Zorg ervoor dat de schil van de mango nog aan de mango vast blijft zitten.
Draai nu de schil van de mango naar achteren zodat het vruchtvlees van de mango naar voren komt. Je kan nu met je mes langs de schil van de mango gaan en de stukjes vallen er zo vanaf. Doe het zelfde met de andere kant van de mango en snijdt de rest van de mango in kleine stukjes. Hou wel een paar repen mango apart voor decoratie.
Je kan uiteraard de mango ook op een ander manier schillen en snijden, maar ik vind dit zelf de makkelijkste manier. Zet de stukjes mango aan de kant.
Neem vervolgens je gelatineblaadjes en week ze tenminste 5 minuten in koud water.
Rasp de schil van een citroen en zet de citroenrasp aan de kant.
Neem je geraspte citroen en pers het voor citroensap.
Voeg in een steelpan citroensap en gemberextract toe.
Ik heb deze gemberextract zelf gemaakt door een stuk gember te raspen en het door een zeef te halen. Het is even wat werk, maar het geeft de taart net dat beetje extra gembersmaak. Als je geen zin hebt om gember te raspen kan je deze stap ook overslaan.
Voeg een paar eetlepels water toe en verwarm het geheel op een laag vuurtje.
Als het mengsel warm is (het moet niet koken) is het tijd om de gelatine toe te voegen. Knijp eerst de gelatineblaadjes uit voordat je ze toevoegt aan het mengsel.
Los de gelatineblaadjes al roerende op in het citroenmengsel. Als de gelatine volledig is gesmolten laat je het geheel even afkoelen.
In een kom meng kwark (of yoghurt) met suiker en citroenrasp.
Eenmaal gemixt ziet het er ongeveer zo uit. Dit smaakt al heel erg lekker!
Schenk je slagroom in een andere kom.
En klop de slagroom stijf.
Voeg vervolgens je mangostukjes toe aan je kwarkmengsel.
Schenk je gelatinemengsel hierbij.
Even roeren.
Schep nu je slagroom door het kwark (of yoghurt) mengsel.
Ik kan dit zo opeten, maar ik zal het niet doen…
Neem je springvorm uit de koelkast en schenk het kwarkmengsel erin. Plaats het geheel vervolgens terug in de koelkast voor minstens 2 uur. Nu begint het moeilijkste deel, wachten…
Als het geheel opgesteven is, decoreer de bovenkant met de apart gehouden stukken mango. Wees creatief!
Als je zover bent om de taart te serveren is het tijd om de springvorm los te halen. Haal de zijkant eraf.
En trek het bakpapier los.
Ziet dat er nou niet lekker uit?? Ik vind deze taart echt SUPER lekker! Ik kan elke dag wel een stuk hiervan eten! Ik hou ervan hoe de gember combineert met de mango. Je kan uiteraard ook een andere basis gebruiken voor de taart, het heet dan alleen geen gember- en mangokwarktaart meer, maar gewoon een mango kwarktaart die vast ook heerlijk zal smaken. Mijn advies is toch wel om dit uit te proberen. Laat me maar weten of jij deze taart net zo heerlijk vindt als ik!
Vergeet ook niet een reactie achter te laten en mijn recept een ster te geven als je het hebt uitgeprobeerd!
Passieve Tijd | 2 uur |
Porties |
taart |
- 200 gr gember koekjes Ginger Nuts
- 50 gr boter gesmolten
- 10 blaadjes gelatine
- 1 citroen
- 500 gr volle kwark
- 200 gr witte basterdsuiker
- 250 ml slagroom
- 1 mango
- 1 tl gember extract optioneel
- springvorm van 24 cm ingevet
- bakpapier
Ingrediënten
Extra
|
- Doe de koekjes in een keukenmachine en maal ze fijn tot kruimels. Als je geen keukenmachine hebt kan je eventueel ook de koekjes in een plastic zak doen, tussen een keukendoek en ze met een deegroller fijn slaan.
- Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels.
- Schenk het koekkruimelmengsel in een springvorm. Neem een lepel en verspreid het mengsel over het blik en maak het plat zodat je een mooie bodem krijgt voor de kwarktaart. Plaats vervolgens het blik in de koelkast zodat de taartbodem kan uitharden.
- Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
- Schil en snij de mango in kleine stukjes. Hou een paar reepjes apart voor decoratie. Maak de citroen goed schoon en rasp er de schil vanaf. Gebruik hiervoor een fijne rasp.
- Pers de citroen uit en doe de sap in een pannetje. Voeg hier 2 el water, 1 tl gember extract toe en verwarm dit op een zacht vuurtje.
- Knijp de gelatine uit en los de blaadjes al roerend in het citroensapmengsel op. Als de gelatine volledig is opgelost het geheel iets laten afkoelen.
- Meng in een kom de kwark met de suiker en het citroenrasp. Klop in een andere kom de slagroom stijf.
- Roer de gelatine geleidelijk door het kwarkmengsel. Voeg de stukjes mango toe. Schep er de vervolgens de slagroom luchtig door.
- Schenk het kwark-slagroom mengsel in de taartvorm. Laat de taart minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Als de taart opgesteven is de taart versieren met reepjes mango.
In plaats van kwark kan volle yoghurt gebruikt worden. Voor een sterkere gembersmaak kan je eventueel ook wat fijne gemberrasp toevoegen. Gember extract kan je zelf maken door een stuk gember te raspen en in een kaasdoek uit te knijpen of door een zeef te halen. Het sap dat daaruit komt kan je als extract gebruiken. Voor een gezonde versie gebruik magere producten en voeg twee extra gelatine blaadjes toe.
ah leuk 🙂 Dat zal ik proberen! Bedankt!
Thank you for sharing! I was just searching mangokwarktaart and found your receipe! I think I will not use gemberkoek because, too bad, my family doesn’t eat ginger… Do you think the taste would be less good without ginger?! Hartelijk bedankt!
Hi Reb,
Je hoeft geen gemberkoekjes te gebruiken hoor. Je kan ook een ander koekje of zelfs cake gebruiken als bodem van de taart. Het zal nog steeds heerlijk zijn!
You don’t have to use the ginger nuts cookies. You can replace the bottom of the pie with any cookie you like or even some cake. It’ll still taste excellent!
🙂