Gesmolten Chocolade Lava Cakejes Waar Je In Wilt Duiken
Stel je een prachtige donkerbruin chocolade cakeje voor dat besprenkeld is met hazelnoten en omringd door aardbeien met een bolletje vanille ijs ernaast. Zie nu jezelf snijden in de chocolade cake waar een zachte, warme stroom chocolade uit komt die zich vermengd met het vanille ijs. Kan je het al bijna proeven?
Nou, stop met dromen en ga aan de bak! Deze gesmolten chocolade lava cakejes zijn een heerlijk dessert op elk moment. In de zomer vind ik ze heerlijk om te eten na een lichte barbecue maaltijd en bak ze dan op de barbecue en in de winter zijn ze heerlijk op een koude winteravond na een lekker diner. Doe er wat cranberry’s bij en ze zijn een heerlijk kerstdessert en in de zomer zijn aardbeien en frambozen een lekkere toevoeging.
Meng 1 eetlepel cacao poeder met 1 eetlepel bloem.
Neem je ovenschaaltjes en vet ze in en bestrooi met het cacao en bloem mengsel. Zet aan de kant.
Plaats een kom boven een pan met heet water. Doe daar de boter en chocola in en laat deze rustig smelten.
Haal de kom van het vuur als de chocola en boter gesmolten zijn.
Zeef en meng bloem met cacao poeder, kaneel en een snufje zout in een andere kom en zet aan de kant.
Voeg de poedersuiker toe aan het chocola/boter mengsel en meng tot alles is opgenomen.
Voeg de eieren en het eigeel toe en meng tot alles opgenomen.
Voeg de Amaretto toe.
En vanille extract en meng tot alles opgenomen.
Voeg het bloemmengsel aan het chocolademengsel toe en meng tot alles is opgenomen.
Vul de ovenschaaltjes even vol met het chocolade beslag. Tik de schaaltjes voorzichtig even op het aanrecht om lucht eruit te kloppen. Maak je geen zorgen als je een beetje hebt geknoeid zoals ik heb gedaan, veeg de randjes gewoon even schoon met een vochtig doekje.
Plaats de ovenschaaltjes op een grillplaatje op je barbecue. Of plaats ze ongeveer 14 minuten in de oven. Let op dat je de Lava Cakejes niet te ver door bakt. Je wilt dat de cakejes in het midden nog lekker zacht zijn.
De lava cakejes zijn klaar als als de zijkanten stevig aanvoelen en het midden nog zacht is. Haal ze dan uit de oven of van de barbecue. Laat de lava cakejes 1 minuutje rusten draaien ze op een bord als ze nog warm zijn. Zorg ervoor dat je een ovenwant gebruikt om de cakejes om te draaien want de schaaltjes zijn heet!
Strooi wat hazelnootjes en voeg wat aardbeien en een schep vanille ijs toe als je wilt en duik in het cakeje en geniet.
Laat me weten als je dit recept hebt uitgeprobeerd. Plaats een foto op Facebook en tag mijn Facebook pagina.
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
personen |
- 100 g boter
- 100 g pure chocola 78%
- 160 g poedersuiker
- 2 eieren
- 3 eigeel
- 1 tl vanille extract
- 60 g patent bloem
- 20 g cacao poeder
- 1 el amaretto
- 1/2 tl kaneel
- zout snufje
- 1 el cacao poeder
- 1 el patent bloem
- boter om in te vetten
Ingrediënten
Bestrooien
|
- Doe de barbecue aan of verwarm de oven voor tot 220 °C.
- Meng 1 eetlepel cacaopoeder met 1 eetlepel bloem in een kleine kom. Vet kleine ovenschaaltjes in en strooi wat van het cacaomengsel erop. Zorg ervoor dat je het teveel aan cacao/bloemmengsel wegtikt. Zet de ovenschaaltjes aan de kant.
- Zeef de bloem, cacaopoeder, kaneel en zout in een kom en zet aan de kant.
- Plaats een kom over een pan met heet water (au bain marie) en doe de chocola en boter in de kom. Laat dit smelten tot een glad geheel.
- Voeg de poedersuiker toe en meng tot het geheel is opgenomen.
- Voeg de eieren en eigelen toe en meng tot alles is opgenomen.
- Voeg de amaretto en vanille extract toe en meng tot alles is opgenomen.
- Voeg bloem en zout toe aan het chocolademengsel en schep dit erdoor tot alles is opgenomen.
- Vul de ovenschaaltjes gelijkelijk met het chocolade beslag. Tik de ovenschaaltjes zachtjes op het aanrecht om eventuele luchtbubbels weg te krijgen.
- Plaats de ovenschaaltjes in de barbecue of de oven en bak ze ongeveer 14 minuten. Als je de ovenschaaltjes op de barbecue plaatst zorg er dan voor dat je ze op een rekje plaatst en niet rechtstreeks op de barbecue.De cakejes zijn klaar als de randen een beetje stevig aanvoelen en het midden zacht.
- Laat de cakejes nog ongeveer 1 minuut buiten de oven of van de barbecue af rusten. Gebruik vervolgens een ovenwant of tang om de cakejes op een bord om te draaien. De cakejes moeten nog warm zijn.
- Serveer met ijs of slagroom met wat hazelnootjes en vers fruit.
Hou de cakejes goed in de gaten. Je wilt niet dat ze te veel door bakken en in het midden stevig worden. Je wilt dat het midden zo zacht is dat de chocolade eruit loopt als je erin snijdt.