Gevulde Speculaas
Gevulde Speculaas is een van m’n favoriete dingen om te eten in de herfst en winter. Of eigenlijk, ik vind alles met speculaas wel lekker om te eten… Alleen al voor het eten zou dit misschien mijn favoriete tijd van het jaar kunnen zijn. Ik kan in ieder geval geen jaar voorbij laten gaan zonder een stukje gevulde speculaas te eten. En zelfgemaakte gevulde speculaas is natuurlijk het lekkerste! Ik heb voor dit recept mijn eigen speculaaskruiden en zelfgemaakte amandelspijs gebruikt. Maar je kan uiteraard deze ingrediënten ook gewoon in de winkel kopen.
Zelf Gevulde Speculaas Maken
Je hebt nodig, donkere basterdsuiker, patent bloem, melk, bakpoeder, zout, speculaaskruiden, boter, amandelspijs, eieren en een paar gehalveerde amandelen voor decoratie. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kom.
Voeg de donkere basterdsuiker toe.
Voeg de speculaaskruiden toe.
Voeg de boter toe.
En voeg de melk toe. Kneed het geheel tot een deeg.
Je zou nu een mooi, homogeen deeg moeten hebben.
Wikkel het deeg in plasticfolie en plaats in de koelkast voor minstens 30 minuten.
Klop de eieren los.
Verkruimel de amandelspijs in een kom.
Voeg iets meer dan de helft van het ei toe aan de amandelspijs.
Meng het ei met de amandelspijs tot het geheel is opgenomen.
Neem het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke delen.
Rol beide delen uit tot een rechthoek van ongeveer 15 cm x 30 cm.
Plaats een van de stukken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Smeer de amandelspijs op het deeg. Zorg ervoor dat je wat ruimte aan de randen open laat.
Neem het tweede stuk deeg en plaats dat boven op het deeg met de amandelspijs. Zoals je ziet heb ik het tweede stuk uitgerold op een stuk plasticfolie zodat het makkelijker is om op te pakken en te verplaatsen.
Zorg dat de amandelspijs goed rondom ingepakt is en druk de zijkanten van de gevulde koek dicht aan de randen.
Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
Versier de gevulde speculaas met wat halve amandelen. Bak ongeveer 40-45 minuten in de oven tot het goudbruin is.
Je hebt dan een heerlijke gevulde speculaas zoals dit.
Snijd de gevulde speculaas in blokjes om te serveren. Je kan de gevulde speculaas zowel wam als koud eten.
Prep Tijd | 20 minuten |
Kook Tijd | 45 minuten |
Passieve Tijd | 30 minuten |
Porties |
blokjes |
- 250 gram patent bloem
- 10 gram bakpoeder 2 theelepels
- snufje zout
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 2 eetlepel koekkruiden / speculaaskruiden
- 125 gram boter
- 40 mililiter melk
- 300 gram amandelspijs of 1x mijn recept voor zelfgemaakte amandelspijs
- 1 ei los geklopt
Ingrediënten
|
- Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kom. Voeg de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, boter en melk toe. Kneed het geheel tot een deeg.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en plaats in de koelkast voor minstens 30 minuten.
- Verwarm de oven voor tot 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop de eieren los. Verkruimel de amandelspijs in een kom. Voeg iets meer dan de helft van het ei toe aan de amandelspijs. Meng het ei met de amandelspijs tot het geheel is opgenomen.
- Neem het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke delen. Rol beide delen uit tot een rechthoek van ongeveer 15 cm x 30 cm. (Je kan het deeg eventueel uitrollen op een stuk plasticfolie om het makkelijker te maken om het uitgerolde deeg op te pakken).
- Plaats een van de stukken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de amandelspijs op het deeg. Zorg ervoor dat je wat ruimte aan de randen open laat.
- Neem het tweede stuk deeg en plaats dat boven op het deeg met de amandelspijs. Zorg dat de amandelspijs goed rondom ingepakt is en druk de zijkanten van de gevulde koek dicht aan de randen. Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
- Versier de gevulde speculaas met wat halve amandelen.
- Bak ongeveer 40-45 minuten in de oven tot het goudbruin is.
- Je kan makkelijk zelf speculaaskruiden maken. Volg hiervoor mijn Speculaaskruiden recept op de site.
- Amandelspijs kan je eenvoudig zelf maken. Volg hiervoor mijn recept voor zelfgemaakte amandelspijs op de site. Voor dit recept kan je 1 x het recept voor zelfgemaakte amandelspijs gebruiken.
Uhm…. hoeveel boter?
Hi Amanda,
In dit recept gebruik ik 125 gram boter 🙂