Zelfgemaakte Gezouten Karamel Saus – Salted Caramel
Als er één saus is die je moet leren maken is het wel Gezouten Karamel, beter bekend onder de engelse naam Salted Caramel. Je kan gezouten karamel over ijs schenken, taarten, gebruiken als een dipsaus, er is altijd wel een manier om gezouten karamel te gebruiken 🙂
De eerste keer dat ik gezouten karamel heb leren maken heb ik geleerd om een thermometer te gebruiken om de exacte, perfecte consistentie te krijgen. Ik kwam enige tijd geleden echter een makkelijk recept op de website van Jamie Oliver voor karamelsaus waar geen thermometer nodig was. Ik heb het recept ietsje aangepast om het perfect voor mij te maken 🙂
Gezouten Karamel Saus
Schenk water in een steelpan.
Voeg je suikers toe.
En breng het geheel aan de kook..
Je wilt een mooie goudbruine kleur krijgen.
Voeg vervolgens de boter toe en mix tot het geheel is opgenomen.
Voeg nu al roerende je slagroom toe.
En de vanille extract. Zie je de kleine zwarte spikkels vanille op de foto? Dat komt omdat ik gebruik heb gemaakt van mijn zelfgemaakte vanille extract.
Meng het geheel goed tot alles is opgenomen.
Voeg het zeezout toe en meng het nog even goed door.
Laat het geheel afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je de gezouten karamel overschenken in een (gesteriliseerde) pot.
Als de karamel na het afkoelen te dik is geworden kan je wat water toevoegen om het te verdunnen. Als je juist een wat dikkere, fudge-achtige karamel wilt dan kan je de karamel nog iets door laten koken. Wees wel heel voorzichtig hiermee. De karamel wordt heel snel dik als je het terug op het vuur zet. Je kan de karamel ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.
Je kan de karamel over ijs schenken, cakes, cupcakes, brownies of in wat hete chocolademelk, er zijn zat mogelijkheden om de karamel te gebruiken!
Probeer het zelf en laat me weten wat je ervan vindt. Tag mij of gebruik #bakcakies zodat ik kan zien wat je hebt gemaakt!
BEWAAR DE PIN: http://pin.it/KDuQFd1
Kook Tijd | 10 minuten |
Porties |
portie |
- 80 ml water
- 100 g ruwe rietsuiker
- 150 g kristalsuiker
- 75 g boter
- 125 ml slagroom
- 1 tl vanille extract
- 1 tl zeezout grof
Ingrediënten
|
- Breng water met suiker aan de kook in een steelpan en laat zo'n 3-4 minuten koken tot je de suiker bruin ziet worden en gaat bubbelen. Roer niet in de pan, als het nodig is, schud of maak een lichte draaibeweging met de pan. Hou de suiker goed in de gaten tot je een mooie goudbruine kleur ziet verschijnen.
- Neem de pan van het vuur en voeg de boter toe. Meng de boter met een garde in de suiker.
- Als de boter is opgenomen, voeg de slagroom en vervolgens de vanille extract toe. Meng weer tot alles is opgenomen en voeg het zout toe. Even goed doorroeren en af laten koelen. De gezouten karamel zal na het afkoelen iets dikker worden.
- Gebruik de karamel in je recept of giet het over ijs, taarten, cupcakes, dip er wat fruit in. Genoeg mogelijkheden!
- Als de karamel na het afkoelen te dik is geworden kan je wat water toevoegen om het te verdunnen.
- Als je juist een wat dikkere, fudge-achtige karamel wilt dan kan je de karamel nog iets door laten koken. Wees wel heel voorzichtig hiermee. De karamel wordt heel snel dik als je het terug op het vuur zet.
- Je kan de karamel ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.
heb eerder een recept gevonden op internet met alleen de basis: water, suiker, slagroom.
maar.. dit is toch écht een top meesterwerk recept!
super bedankt voor het delen!
Fijn om te horen dat je het recept lekker vindt!
Hi Rachel,
Voor hoeveel personen is een portie, stel ik wil het als toetje doen met vanille ijs & brokken chocolade? Ik moet het namelijk voor 13 vrouwen maken.
Ik hoor graag van je!
Hi Yodi,
Ik denk dat er ongeveer 150-200ml in een portie zit. Volgende keer dat ik het maak zal ik er even op letten. Of het voldoende is voor 13 personen weet ik niet, dat is afhankelijk hoeveel je per toetje gaat gebruiken. Ik denk zelf dat 1 portie niet voldoende is en zou 2 of 3 porties maken.
Ik heb hem gemaakt en hij is lekker, maar wel erg zout. Was het een theelepel grof zeezout? Ik heb fijne gebruikt. Misschien een kwestie van smaak.
Hi Natalie, ik gebruik inderdaad grof zeezout, ik zal dat even aangeven in het recept. Wellicht dat daar het verschil in zit.
Dag Rachel, bedankt voor je antwoord. Dan weet ik dat voor de volgende keer.
Oef! Dat klinkt echt heerlijk zeg!
Dank je 🙂 Ik vind het zelf ook erg lekker 😉