Hoe Maak Je Popcorn (zoals vroeger)
Heb je je wel eens afgevraagd, ‘Hoe maak je popcorn eigenlijk?’ Een tijdje terug had ik opeens een ontzettende trek in popcorn, geen magnetron popcorn, maar ECHTE popcorn. Ik ben dus meteen wat pofmaïs gaan kopen en ben gaan poffen! Het was echt leuk om popcorn te poffen en allerlei smaken uit te proberen. Ik besloot meteen dat ik de oude manier van popcorn maken op mijn lijstje van basis recepten zou komen te staan. Gewoon omdat het leuk is, en omdat het een lekkere gezonde snack kan zijn, als je er tenminste niet te veel ongezond spul op doet!
Hoe maak je popcorn? Zo dus…
Dit is alles wat je nodig hebt, olie en pofmaïs.
Doe een klein beetje olie in een steelpan, net genoeg om de bodem te bedekken. Je wilt de maïs poffen, niet frituren.
Voeg een eetlepel pofmaïs toe aan de olie.
Doe het deksel op de pan en wacht. Schud de pan lichtjes als de pofmaïs begint te poffen. Haal alleen niet het deksel eraf!
Terwijl je op de popcorn wacht, neem een grote kom en doe daar wat keukenpapier in. Klaar om de popcorn te ontvangen!
Als het poffen minder wordt, zo’n 3 seconden tussen elke pof, is je popcorn klaar. Als je zoals ik doe en te veel pofmaïs in je steelpan doet, dan weet je dat je popcorn klaar is als je deksel naar boven begint te komen…
Ziet dat er niet goed uit?!
Doe nu de gepofte popcorn in je kom en breng op smaak!
Je kan heel veel doen met popcorn, je kan het zoet maken met suiker, of hartig met zout of je doet er wat kaas bij. Probeer eens een kaneel en suiker versie of geef je popcorn een speculaas smaakje.
BEWAAR DE PIN: https://pinterest.com/pin/165788830014066902/
UPDATE februari 2017: Nieuwe foto’s toegevoegd.
Ingrediënten
|
- Doe wat keukenpapier in een grote kom en zet aan de kant.
- Neem een steelpan en doe daar een beetje olie in, genoeg om de bodem van het pannetje mee te bedekken. Zet het pannetje op een matig vuur.
- Voeg 1 el pofmaïs toe. Sluit af met een deksel. Als je de pofmaïs hoort poppen schud de pan dan een beetje (laat het deksel op de pan!).
- Als het poppen van de popcorn minder wordt (ca. 3 seconden tussen de volgende pop) neem dan de steelpan van het vuur en doe de gepofte popcorn in een grote kom om af te koelen.
- Herhaal het hele proces met de rest van de pofmaïs korrels.
Moet je de pan eerst heet maken, of moet je de mais toevoegen als de pan nog koud is en daarna pas de plaat aanzetten?*
Olie in de pan, dan pan op matig vuur en vervolgens de mais toevoegen.
Vraagje; ik heb geen gas, maar inductie. Zet ik de temp. dan hoog en snel, of juist laag zodat het langzaam gaat? De boek verbrandt vaak…..😆🙈
Als de boel vaak verbrand zou ik laag beginnen en goed in de gaten houden wanneer het de juiste temperatuur bereikt.
Hoe lang voordat je de popcorn wil eten kan je ze maken?
Ik maak de popcorn altijd dezelfde dag. Ik maak het in de ochtend en eet het dan in de middag.
Ik ken ook mensen die de popcorn een dag eerder maken, maar ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.
Ha, lekker dit, zelf popcorn maken.
Precies zoals ik dat ook doe!
Wordt altijd perfect.
Bij mij ook. Zo makkelijk 😀
lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
is het niet gevaarlijk?
Hi!
Zoals met alles dat op het fornuis gemaakt wordt moet je altijd oppassen. Als je goed op blijft letten is er niets aan de hand. De hoeveelheid olie moet echt een bodempje zijn en je moet op tijd de pan van het vuur halen. Maar als je vaker achter het fornuis hebt gestaan moet het geen probleem zijn. Mocht je het toch een beetje eng vinden dan kan je altijd nog een zakje kopen voor in de magnetron of reeds gepofte popcorn in de supermarkt. Wil je een keer het toch zelf proberen begin dan gewoon op een laag vuurtje (duurt wat langer) en hou het stap voor stap in de gaten.
Bij mij is er nog nooit iets gevaarlijks gebeurt. Maar mijn advies is om altijd op te passen als je achter het fornuis staat. Ongeacht wat je aan het koken bent, of het nou een bakje popcorn is of een stukje vlees. 🙂
Wat een leuke en goeie website
Hi Mara,
Leuk om te horen dat je mijn website leuk vindt. Binnenkort komen er weer wat nieuwe receptjes op 🙂