Hoe Maak Je Zelfgemaakte Vanille Extract

Direct naar het recept


Als er één ingrediënt in m’n keukenkast is dat ik vaak gebruik, dan is dat wel vanille extract. Vanille extract geeft een lekkere smaak aan veel recepten. Ik gebruik graag mijn eigen, zelfgemaakte vanille extract.

Vanille extract maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen even een tijdje wachten tot de smaak goed is ingetrokken.

Het belangrijkste onderdeel van een goede vanille extract

Het belangrijkste onderdeel van een goede vanille extract maken, is een goede kwaliteit vanille te gebruiken. Nu hoef je ook niet te overdrijven en de duurste vanille kopen die er op de markt is, maar de hele goedkope uitgedroogde versies zijn niet voldoende.

De alcohol die je gebruikt kan de smaak van je vanille extract ook veranderen. Het is leuk om hier mee te experimenteren om te kijken welke alcohol (minimaal 35% ) een smaak geeft die jij het lekkerst vindt. De meest gebruikte alcohol is wodka, rum of bourbon (een soort whiskey).

make-vanilla-extract-01

Om vanille extract te maken heb je vanillestokjes en alcohol nodig. Daarnaast heb je een fles, liefst een donkere fles (groen, bruin, of in mijn geval blauw) en een mesje nodig. Nu hoor ik je denken, ik zie de stokjes, het flesje en het mes, maar waar is de alcohol? Nou, die ben ik dus vergeten om op de foto te zetten… Je zal dus je verbeelding moeten gebruiken en een grote fles wodka in de foto bedenken bij de overige ingrediënten. 😉

Zorg daarnaast ook voor schoon gereedschap. Ik steriliseer mijn mes en het flesje voor de vanille extract. Ik doe dit door ze zo’n 30 minuten in kokend water te doen voordat ik begin.

 

make-vanilla-extract-02

Laten we aan de slag gaan. Neem je mes en snij de stokjes in de lengte door de helft.

 

make-vanilla-extract-03

Eenmaal gehalveerd, schraap je het vanillezaad uit het vanillestokje door met de achterkant van je mes langs de binnenkant van het vanillestokje te schrapen.

 

make-vanilla-extract-04

Maak een mooi stapeltje van al het vanillezaad.

 

make-vanilla-extract-05

Als alle vanillestokjes gehalveerd en leeg geschraapt zijn, snij ze in drieën. Ik snij de vanillestokjes omdat ze daardoor beter verdeeld in het flesje zullen zijn wat weer helpt met het trekken van de smaak.

 

make-vanilla-extract-06

Neem nu je vanillezaad. En let niet op het witte mesje wat je opeens in beeld ziet, die is er voor de sier…

 

make-vanilla-extract-07

En prop het vanille zaad in de fles.

 

make-vanilla-extract-08

Neem je gesneden stukken vanillestokjes.

 

make-vanilla-extract-09

En doe deze ook in de fles.
make-vanilla-extract-10

Neem nu je alcohol (ik heb wodka gebruikt) en giet dat in de fles. Ik gebruik hiervoor een trechter zodat ik niet knoei.

 

make-vanilla-extract-11

En dat is het zo’n beetje. Kijk, ik heb een foto gevonden met de wodka fles op de achtergrond 😀

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de fles flink schudden. Plaats vervolgens de fles tenminste één maand in een koele, donkere plaats. Schud de fles minimaal één keer per week, liefst vaker. Na één maand is het extract klaar om gebruikt te worden. Als je wilt dat er wat van het vanillezaad in je recept gebruikt wordt, schudt de fles dan even voordat je het extract schenkt.

Hoe langer je de stokjes in de fles bewaart, hoe intensiever de smaak wordt. Naar gelang je het extract gebruikt kan je de fles bijvullen met alcohol, voldoende om de vanillestokjes ondergedompeld te houden.

 

Het extract blijft ongeveer één jaar goed. Naarmate de tijd verloopt wordt de smaak van de stokjes minder. Zorg er dus voor dat je de vanillestokjes elke 3 tot 6 maanden vervangt.

Zelfgemaakte vanille extract is ook leuk om cadeau te geven. Neem een leuk flesje en plak daar je eigen label met een persoonlijke boodschap op.

Probeer je eigen vanille extract te maken en laat me weten hoe het is gegaan. 🙂

 

Hoe Maak Je Zelfgemaakte Vanille Extract
Print
Maak je eigen zelfgemaakte vanille extract
Vanille extract maken is heel makkelijk en zeker de moeite waard! Het enige dat je nodig hebt is vanillestokjes, wodka, een fles en geduld.
Hoe Maak Je Zelfgemaakte Vanille Extract - Recept
Stemmen: 4
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Type Basis, Overig
Prep Tijd 10 minuten
Porties
250ml fles
Ingrediënten
Type Basis, Overig
Prep Tijd 10 minuten
Porties
250ml fles
Ingrediënten
Hoe Maak Je Zelfgemaakte Vanille Extract - Recept
Stemmen: 4
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Snij de bonen in de lengte door de helft.
  2. Schraap het vanille zaad uit de vanille boon door met de achterkant van je mes langs de binnenkant van de vanille boon te schrapen.
  3. Snij de bonen in drieën.
  4. Doe het vanille zaad en de gesneden bonen in de fles en vul de fles met wodka.
  5. Schud de fles om de paar dagen gedurende een maand en bewaar op een koele, donkere plaats.
  6. Het extract is na één maand klaar voor gebruik.
Geadviseerd
  1. Filter na 6 maanden het extract. Vervang de oude bonen met nieuwe. De oude bonen verliezen na 6 maanden hun smaak.
Notities

Optioneel

  • Steriliseer je gereedschap voor gebruik door ze gedurende 30 minuten in heet water te koken (het mes, de fles en de dop van de fles)

Tip

  • Wanneer je de oude vanillestokjes vervangt voor nieuw laat de oude dan goed uitdrogen en gebruik ze om vanillesuiker te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home