Jan Hagel Koekjes

Direct naar het recept


Dit bericht kan partnerlinks (affiliate links) bevatten. Bekijk de Disclaimer.

Jan Hagel Koekjes, ook als Janhagel gespeld, zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker.  Waarom ze Jan Hagel heten, ik heb echt geen idee. Na een kort onderzoekje kwam ik er wel achter dat Jan Hagel rond 1700 als omschrijving voor het gewone volk werd gebruikt. Het werd ook gebruikt als bijnaam voor matrozen en gajes. Vroeger werden matrozen gezien als gajes.

Ik dacht altijd dat de naam kwam van ene Jan die een koekje had gemaakt met parelsuiker er bovenop wat op hagel lijkt. Zodat je dus Jan’s Hagel koekjes krijgt. Maar ik heb nergens bewijs gevonden dat dat ook echt waar is. Een ding weet ik zeker, degene die dit koekje heeft bedacht is geniaal. Als kind was dit een van mijn favoriete koekjes. Het brosse koekje met een vleugje kaneel en het knapperige van de amandel en parelsuiker is (naar mijn mening) een perfecte combinatie. Ik had het maken van deze koekjes al een tijdje op mijn lijstje staan en ik ben super blij dat ik ze nu eindelijk heb gemaakt! Ik heb een recept gevonden op bakkersinbedrijf.nl en deze als basis gebruikt om de Jan Hagel koekjes te maken.

Parelsuiker

Voor dit recept heb je parelsuiker nodig. Parelsuiker wordt ook wel greinsuiker genoemd. Het is een geraffineerde, grove en harde witte suiker. Het smelt niet tijdens het bakken. Ik heb greinsuiker bij de Makro gevonden maar ik zag online dat het ook te koop is bij o.a. Albert Heijn  en Welkoop. Als je geen parelsuiker kan vinden zou je het ook kunnen proberen met kandijsuiker of een andere grove suiker. Ik vind persoonlijk wel dat de parelsuiker de koekjes perfect afmaakt. Ik heb deze koekjes zelf nog niet geprobeerd te maken met een kandijsuiker of andere grove suiker.

Zelf Jan Hagel Koekjes Maken

Jan Hagel Koekjes Recept | Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker. | https://www.cakies.nl | Stap 01

Je hebt patentbloem, suiker, boter, zout, kaneel, bakpoeder, een ei, parelsuiker en amandelschaafsel nodig. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)

 

Jan Hagel Koekjes Recept | Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker. | https://www.cakies.nl | Stap 02

Meng de bakpoeder met de bloem in een kom en zet apart.

 

Jan Hagel Koekjes Recept | Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker. | https://www.cakies.nl | Stap 03

Doe de boter en suiker in een kom en meng tot het in elkaar is opgenomen. Voeg de kaneel en zout toe en meng nogmaals kort even door tot het is opgenomen.

 

Jan Hagel Koekjes Recept | Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker. | https://www.cakies.nl | Stap 04

Klop het ei los en voeg de helft van het ei toe en meng tot het is opgenomen. Voeg de bloem toe en meng het geheel kort tot de bloem is opgenomen en een deeg begint te vormen. Meng het niet te lang door. Haal het deeg uit de kom en stort het op een werkblad (eventueel licht met bloem bestoven).

 

Jan Hagel Koekjes Recept | Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker. | https://www.cakies.nl | Stap 05

Vorm een bal van het deeg en plaats het deeg op een stuk bakpapier ter grootte van je bakplaat. Leg een tweede stuk bakpapier op het deeg en rol het deeg tussen de twee stukken bakpapier uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 35 cm. Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei.

 

Jan Hagel Koekjes Recept | Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker. | https://www.cakies.nl | Stap 06

Strooi amandelschaafsel en parelsuiker op het Jan Hagel koekjesdeeg. Let het tweede stuk bakpapier weer op het deeg en rol de suiker en amandel lichtjes in het deeg. Leg het deeg met het bakpapier nog steeds aan de onderant op een bakplaat. Bak ongeveer 15 minuten in de oven tot het koekjesdeg goudbruin is.

 

Jan Hagel Koekjes Recept | Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker. | https://www.cakies.nl | Stap 07

Als het koekjesdeeg goudbruin is kan het uit de oven worden gehaald. Snij de koek als deze nog heet is in koekjes van ongeveer 3 x 8 cm. Zorg ervoor dat je ovenhandschoenen gebruikt, de bakplaat zal nog heet zijn. Laat de koekjes iets afkoelen op de bakplaat. Pak ze niet meteen op als ze heet zijn, want dan zullen ze breken. Als de koekjes koel genoeg zijn kan je ze verder laten afkoelen op bijvoorbeeld een taartrooster.

 

Jan Hagel Koekjes Recept | Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker. | https://www.cakies.nl | Stap 08

Eenmaal afgekoeld kan je deze heerlijke Jan Hagel koekjes eten bij een lekker kopje koffie of thee.

 

Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker. | Recept

Een kleine waarschuwing, het is bijna onmogelijk om maar één van deze koekjes te eten…

 

Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker. | Recept

 

 

Aankondiging: Deze pagina kan partnerlinks (affliliate links) bevatten. Ik kan mogelijk wat commissie ontvangen als je een aankoop doet via een van mijn links. Het klikken op deze links brengt geen extra kosten voor jou met zich mee, maar helpt deze site draaiende te houden.

Print
Jan Hagel Koekjes
Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker.
Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker.
Stemmen: 6
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Type Koekjes
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
koekjes
Ingrediënten
Deeg
Topping
Overige benodigdheden
Type Koekjes
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
koekjes
Ingrediënten
Deeg
Topping
Overige benodigdheden
Jan Hagel Koekjes zijn een typisch Hollands koekje. Een heerlijk bros koekje met een vleugje kaneel, bedekt met amandelen en parelsuiker.
Stemmen: 6
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Zet twee stukken bakpapier ter grootte van je bakplaat klaar.
  2. Meng in een kom de bloem met de bakpoeder en zet aan de kant.
  3. Doe de boter en de suiker in een kom en meng tot het in elkaar is opgenomen. Voeg de kaneel en zout toe en meng het kort door. Voeg vervolgens de helft van het losgeklopte ei toe en meng tot het geheel is opgenomen.
  4. Voeg het bloemmengsel toe en meng het geheel kort tot een deeg begint te vormen. Mix het niet te lang door. Haal het deeg uit de kom en stort het op je werkblad (eventueel licht met bloem bestoven)
  5. Vorm het deeg tot een bal en plaats het deeg op een stuk bakpapier ter grootte van je bakplaat. Plaats een tweede stuk bakpapier op het deeg en rol het deeg uit tussen de twee stukken bakpapier. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 35 cm.
  6. Bestrijk het uitgerolde deeg met de andere helft van het losgeklopte ei. Strooi amandelschaafsel en greinsuiker (parelsuiker) over de Jan Hagel koek. Plaats het tweede stuk bakpapier weer op de koek en rol lichtjes met een deegroller de suiker en amandelschaafsel in het deeg.
  7. Plaats het deeg met het onderste stuk bakpapier op een bakplaat. Bak ongeveer 15-20 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is. Als de koek goudbruin is kan het uit de oven.
  8. Snijd direct uit de oven de koek in kleine koekjes van 3 x 8 cm. De koek moet nog heet zijn als je gaat snijden. Zorg ervoor dat je ovenhandschoenen gebruikt want de bakplaat zal zeer heet zijn. Laat de gesneden koekjes een paar minuten afkoelen voor je oppakt. Als ze nog te heet zijn dan breken ze. Als ze enigszins afgekoeld zijn dan kan je de koekjes verder laten afkoelen op een koekjes rek.
Notities
  • Als je geen parelsuiker/greinsuiker kan vinden dan kan je eventueel ook kandijsuiker of een grove kristalsuiker proberen te gebruiken. Ik heb deze koekjes zelf nog niet geprobeerd te maken met een kandijsuiker of andere grove suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home