Kerstkransjes
Elk jaar rond de kerst zie je kerstkransjes weer in de schappen verschijnen van de supermarkt. Kerstkransjes zijn zo makkelijk om zelf te maken, waarom maak je ze dit jaar niet zelf!
Zelf Kerstkransjes Maken
Dit Kerstkransjes recept is een iets aangepaste versie van het Kerstkransjes recept op AH.nl. Ik had niet zo lang geleden weer een potje vanillesuiker gemaakt dus ik heb dat in dit recept gebruikt, maar je kan ook prima vanille extract gebruiken.
Je hebt nodig, bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, eieren, citroenrasp, boter, amandel essence, amandelschaafsel en rietsuiker. Oh ja, je hebt ook een snufje zout nodig welke ik vergeten ben te fotograferen… En je hebt uiteraard uitstekers voor koekjes nodig. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Doe de bloem en een snufje zout in een kom.
Voeg de basterdsuiker toe.
En de vanillesuiker (of vanille extract)
Voeg de citroenrasp toe.
En de amandel essence.
Voeg vervolgens een ei toe.
En de boter.
In deze fase gebruik ik graag de ouderwetse, ruim geteste, mesmethode. Je neemt twee boterhammessen en snijdt de boter door de ingrediënten tot je een kruimelig geheel krijgt.
Het moet er ongeveer zo uit zien.
Als je de kruimelige consistentie hebt is het tijd om de messen aan de kant te leggen en met je handen aan de slag te gaan en het geheel tot een deeg te vormen.
Je moet het koekjesdeeg in een bal kunnen vormen. Mocht het deeg te plakkerig lijken dan kan je gerust een beetje bloem toevoegen, maar voeg niet te veel toe. Het deeg moet net niet plakken aan je handen als je er een bal van maakt.
Wikkel je koekjesdeeg in plasticfolie en plaats voor ongeveer 15 minuten in de koelkast.
Terwijl het deeg in de koelkast ligt kan je de oven alvast voorverwarmen naar 175 ºC. Bekleed ondertussen een bakblik met bakpapier en klop een eitje los om straks je koekjes mee te bestrijken.
Neem je koekjesdeeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht (ongeveer 4mm dik).
Neem je koekjes uitsteker. Idealiter gebruik je hiervoor een uitsteker met een geribbelde rand zodat het meer op een kerstkrans lijkt, maar die heb ik niet dus ik heb een bloem uitsteker gebruikt. Ik vind ze er zo ook heel schattig uit zien 🙂
Neem vervolgens een kleinere, ronde uitsteker en steek het midden van het koekje uit zodat je een rond gat krijgt. Zo’n kleine uitsteker heeft niet iedereen, maar je kan het eventueel ook zelf uitsnijden, alhoewel dat wel wat lastiger is. In het verleden heb ik ook wel eens een appelboor gebruikt om het gaatje in het midden uit te steken, dat ging ook prima.
Plaats je uitgestoken koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met ei.
Besprenkel de koekjes vervolgens met wat rietsuiker.
En geschaafde amandelen. Dat is alles, plaats de koekjes in de oven en bak ze tot ze goudbruin zijn.
Je hebt dan heerlijke koekjes zoals dit.
De kerstkransjes zijn perfect om in de kerstboom te hangen als decoratie. De koekjes worden uiteraard wel oud als je ze te lang in de boom laat hangen, maar het is leuk om ze de dag dat je ze gaat eten in de boom te hangen als extra decoratie.
BEWAAR DE PIN: https://pinterest.com/pin/165788830016427317/
Prep Tijd | 30 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
koekjes |
- 250 gram patent bloem
- snufje zout
- 75 gram basterdsuiker
- 25 gram vanillesuiker
- citroenrasp van een halve citroen
- 1/4 theelepel amandel essence
- 1 ei
- 150 gram koude roomboter
- 1 ei losgeklopt
- 3 eetlepels ruwe rietsuiker naar smaak
- 3 eetlepels amandelschaafsel naar smaak
Ingrediënten
Koekjesdeeg
Afwerking
|
- Doe alle ingrediënten voor het koekjesdeeg in een kom (bloem, zout, basterdsuiker, vanillesuiker, citroenrasp, amandel essence, één ei en boter).
- Gebruik twee boterhammessen om alle ingrediënten tot een kruimelig geheel te snijden.
- Als je een kruimelig geheel hebt leg je de messen aan de kant en vorm je met je handen het kruimelig geheel tot een deeg en maak er een bal van. Wikkel de bal in plasticfolie en plaats minimaal 15 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor tot 175 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet het aan de kant.
- Bestuif je aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm dik. Steek de koekjes uit met een geribbelde uitsteker. Steek vervolgens met een kleinere, ronde uitsteker een gat in het midden van de koekjes uit.
- Plaats de uitgestoken koekjes op een met bakpapier bekleede bakplaat.
- Klop een eitje los en bestrijk de koekjes met een beetje ei.
- Besprenkel de koekjes met rietsuiker en amandelschaafsel.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten af, tot ze goudbruin zijn .
- In plaats van vanillesuiker kan je ook 1 tl vanille extract gebruiken. Mocht je hiervoor kiezen dan kan je eventueel 25 gram extra suiker toevoegen aan het recept.