Lekkere Kruidnootjes
Een kruidnootjes recept kan in Oktober/November uiteraard niet missen. Ik ben altijd weer blij als het deze tijd van het jaar is, en dan vooral voor de heerlijke kruidnootjes. Als ik daarvan begin te eten, dan blijf ik er van eten. Kruidnootjes zijn ook leuk en makkelijk om te maken. Ik kan dan ook geen Sinterklaas voorbij laten gaan zonder een recept voor kruidnootjes!
Ik zou zeggen, inslaan die ingrediënten en lekker zelfgemaakte kruidnootjes maken voor Sinterklaas of Sint Maarten of Kerst, of gewoon omdat je er zin in hebt!
Kruidnootjes Recept
Neem al je ingrediënten, bruine suiker, zelfrijzend bakmeel, boter, melk en koekkruiden. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina). Je kan je ook heel makkelijk je eigen speuclaaskruiden / koekkruidenmix maken.
Plaats een stuk bakpapier op een bakplaat en zet aan de kant.
Doe het bakmeel in een kom.
Maak een kuiltje in het midden van het bakmeel.
Voeg suiker toe.
Speulaaskruiden/Koekkruiden.
Boter.
Mespuntje (of in dit geval een theelepelpuntje) zout.
En melk.
Gebruik nu je vingers om een kruimelig deeg te maken. Dit zijn overigens niet mijn vingers, mijn moeder was mijn bakhulpje van de dag zodat ik foto’s kon maken, thanks mam!
Het deeg moet er ongeveer zo kruimelig uit zien als dit. Op dit moment vind ik het altijd leuk om het deeg te ‘proeven’. Om een of andere reden resulteert dit wel vaak in minder kruidnootjes, geen idee hoe dat nou komt… 😉
Kneed het kruimelige deeg snel tot een soepel deeg en maak er een bal van, of, in ons geval, een langwerpige vorm dat me aan iets anders laat denken… Maak er dus maar een bal van, dat is beter voor het oog…
Neem nu een klein beetje van het deeg en maak er kleine balletje van. Ongeveer het formaat van een pinda, of, als je iets grotere kruidnoten wilt, het formaat van een hazelnoot. Plaats de balletjes op de voorbereide bakplaat.
Plaats de kruidnootjes in de oven en bak tot ze mooi bruin en gaar zijn. De kruidnootjes worden hard wanneer ze afkoelen.
En dat is het, super lekkere kruidnootjes! De kruidnootjes op deze foto waren in ongeveer 5 minuten verdwenen… Ik heb niet eens tijd gehad om ze in wat gesmolten chocola te dopen wat ze nog lekkerder maakt!
Wil je naast kruidnootjes ook eens wat anders op tafel zetten? Probeer dan mijn recept voor Speculaas Popcorn, ook super lekker!
BEWAAR DE PIN: http://pin.it/-y5lg3-
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 20 minuten |
Porties |
kruidnootjes |
- 125 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
- 65 gram donkere basterdsuiker
- 50 gram boter kamertemperatuur
- 1 eetlepel koekkruiden / speculaaskruiden
- mespuntje zout
- 1-2 eetlepel melk
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor op 150°C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
- Doe het bakmeel in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Voeg in het kuiltje, suiker, boter, koekkruiden, zout en melk toe.
- Begin het deeg te kruimelen met je vingers.
- Als het deeg goed verkruimeld is kneed het dan snel tot een soepel deeg.
- Maak van het deeg kleine balletjes ter grootte van een pinda, of een hazelnoot als je grotere kruidnootjes wilt.
- Plaats de balletjes op de bakplaat en bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.
- De kruidnootjes zijn ook erg lekker als je ze doopt in gesmolten chocolade.
- Speculaaskruiden zelf maken is heel makkelijk. Bekijk mijn recept om zelf Speculaaskruiden te maken.
l
e
k
k
e
r