Orechovnik (Slowaakse Notenrol)
Orechovnik is een notenrol of notenbrood. Een heerlijk zoet brood met een notenvulling. Orechovnik is een favoriet in menig Oost-Europees land. Notenbroden zijn bekend onder verschillende namen in meerdere landen. Voor dit recept heb ik ervoor gekozen om mij te richten op de Slowaakse versie. Notebroden worden traditioneel vaak gegeten tijdens feestdagen zoals Kerstmis en Pasen en andere speciale gelegenheden.
Ik kwam dit recept tegen terwijl ik op zoek was naar iets lekkers om te maken voor Slowakije voor mijn ‘Bak De Wereld Rond‘ uitdaging.
Het concept van een licht zoet brood met een notenvulling klonk mij goed in de oren dus ik besloot het te proberen. Ik heb een recept gebruikt van de website Slovak Cooking de auteur van de website heeft daar het recept van haar oma gedeeld. Oma’s maken altijd de lekkerste dingen dus ik besloot haar recept te proberen.
Zelf Orechovnik Maken
Voor het deeg heb je nodig, bloem, melk, olie, vanillesuiker, bakpoeder, droge gist en een beetje water. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Voor de vulling heb je nodig walnoten, suiker en melk.
Doe de bloem in een kom.
Voeg de bakpoeder toe.
Voeg de vanillesuiker toe.
Voeg de gist toe.
Voeg de melk toe.
En voeg de olie toe.
Meng alles goed door tot een deeg begint te vormen. Voeg een klein beetje water toe tot het deeg niet meer blijft plakken aan de kom. Voeg niet meer dan een eetlepel per keer toe.
Je moet een mooi glad deeg zoals dit krijgen.
Bestuif je kom met wat bloem en plaats het deeg in de kom. Bedek met plasticfolie en laat ongeveer 2 uur rijzen. Ja, 2 uur, dit deeg is met liefde en geduld gemaakt.
Terwijl je wacht op het deeg kan je alvast met de vulling aan de slag. Doe de walnoten in een blender.
Maal de walnoten fijn.
Doe de gemalen walnoten in een kom.
Voeg de suiker toe aan de walnoten.
Meng de suiker met de walnoten.
Voeg melk toe aan het mengsel.
Voeg voldoende melk toe tot je een dikke, smeerbare consistentie hebt. Dek de kom af en zet het aan de kant.
Neem het deeg na 2 uur uit de kom en plaats het op een met bloem bestoven werkblad. Maak het deeg plat met je handen.
Bestrijk vervolgens het deeg in met wat olie.
Vouw het deeg door de helft.
Maak het deeg weer plat en bestrijk weer met wat olie.
Vouw het deeg nogmaals om.
Kneed vervolgens het deeg goed door tot alle olie in het deeg is opgenomen.
Op dit punt kan je ervoor kiezen om het deeg in twee te gelijke delen te delen om twee kleine orechovnik’s te maken of één grote.
Neem (een van de stukken) deeg en maak er een rechthoek van.
Rol het deeg vervolgens uit.
Rol het uit tot en groot plat stuk deeg (zorg ervoor dat het qua breedte nog op je bakplaat past).
Neem de walnoten vulling en smeer dit op het deeg.
Zorg ervoor dat overal op het deeg wat vulling is tot ongeveer 1 cm van de rand van het deeg.
Met de lange kant naar jou toe kan je vervolgens het deeg strak oprollen. Duw de zijkanten naar binnen.
Je hebt dan een mooie strakke, stevige rol zoals dit.
Plaats de orechovnik op met bakpapier bekleede bakplaat, zorg dat de naad aan de onderkant is. Bestrijk met wat olie en laat nog 30 minuten rijzen alvorens je het in de oven gaat af bakken.
Bak de orechovnik in minder dan 30 minuten af, tot een diepe goudbruine kleur.
Snij in schuine stukken om te serveren.
Prep Tijd | 20 minuten |
Kook Tijd | 30 minuten |
Passieve Tijd | 2 1/2 uur |
Porties |
broden |
- 1 tl droge gist 4 g
- 125 ml melk lauwwarm
- 3 el vanillesuiker 15 g
- 250 g patent bloem
- 10 ml olie
- water zoveel als nodig
Ingrediënten
Deeg
|
- Doe de bloem, bakpoeder, suiker, gist, olie en melk in een kom. Meng alles goed door tot een deeg begint te vormen (dit kan je met een mixer met deeghaak doen of met de hand). Voeg een klein beetje water toe tot het deeg niet meer blijft plakken aan de kom (of aan je handen). Voeg niet meer dan een eetlepel per keer toe.
- Bestuif je kom met wat bloem en plaats het deeg in de kom. Bedek met plasticfolie en laat ongeveer 2 uur rijzen.
- Maal de walnoten fijn. Doe de gemalen walnoten in een kom en voeg hier de suiker aan toe en voldoende melk tot je een dikke, smeerbare consistentie hebt. Dek de kom af en zet het aan de kant.
- Neem het deeg na 2 uur uit de kom en plaats het op een met bloem bestoven werkblad. Maak het deeg plat met je handen. Bestrijk vervolgens het deeg in met wat olie.
- Vouw het deeg door de helft en maak het weer plat en bestrijk weer met wat olie.
- Vouw het deeg nogmaals om en kneed het vervolgens goed door tot alle olie in het deeg is opgenomen.
- Op dit punt kan je ervoor kiezen om het deeg in twee te gelijke delen te delen om twee kleine orechovnik's te maken of één grote.
- Neem (een van de stukken) deeg en maak er een rechthoek van. Rol het vervolgens uit. Rol het uit tot en groot plat stuk deeg (zorg ervoor dat het qua breedte nog op je bakplaat past).
- Neem de walnoten vulling en smeer dit op het deeg. Zorg ervoor dat overal op het deeg wat vulling is tot ongeveer 1 cm van de rand van het deeg. Met de lange kant naar jou toe kan je vervolgens het deeg strak oprollen. Duw de zijkanten naar binnen.
- Plaats de orechovnik op met bakpapier beklede bakplaat, zorg dat de naad aan de onderkant is. Bestrijk met wat olie en laat nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor tot 200°C.
- Als de 30 minuten voorbij zijn kan je de orechovnik in de oven plaatsen en in minder dan 30 minuten af bakken tot een diepe goudbruine kleur. Je kan eventueel de oven iets lager doen zodra het een lichte, goudbruine kleur heeft.Als de orechovnik klaar is kan je het uit de oven halen en nogmaals met olie bestrijken. Dit zorgt ervoor dat de korst wat zachter wordt.Laat het afkoelen. Snij in schuine stukken om te serveren.