Pannenkoeken (Basisrecept)
Pannenkoeken zijn super makkelijk om zelf te maken. Er zijn heel wat ‘kant en klare’ mixen op de markt die gebruikt worden, maar zelfgemaakt is net zo makkelijk en lekkerder! Ik heb van huis uit al jong meegekregen hoe ik pannenkoeken moest bakken en ik maak het beslag altijd op gevoel. Laatst kreeg ik de vraag hoe ik pannenkoeken bak en hoeveel ik van alles gebruik, ik had daar niet zo snel een antwoord op. Ik ben dus weer wat pannenkoeken gaan bakken en heb meteen de verhoudingen opgeschreven. Hollandse pannenkoeken stonden nog niet op m’n site dus ik heb meteen wat foto’s gemaakt zodat ik dit makkelijke recept met jullie kan delen. Je kan zowel zoete als hartige pannenkoeken maken. Dit recept is een basisrecept dat je kan aanpassen naar jouw eigen smaak.
Zelf Pannenkoeken Bakken
Voor de pannenkoeken heb je bloem, melk, eieren, een snufje zout en wat olie nodig. Daarnaast kan je eventueel ook wat suiker en kaneel toevoegen. Dat doe ik meestal als ik ze maak. Ik gebruik dan vanillesuiker. (De volledige lijst van ingrediënten inclusief de hoeveelheden kan je in de receptkaart onderaan vinden).
Doe de bloem, zout, suiker en kaneel in een kom.
Meng de droge ingrediënten met een garde en maak een kuiltje in het midden. Voeg de eieren toe en voeg vervolgens al roerende met de garde de melk toe. Als alle melk is toegevoegd ga ik verder met een handmixer in plaats van de garde om ervoor te zorgen dat er echt geen klontjes meer in het beslag zitten.
Voeg de olie toe en meng het geheel nog even goed door tot alle olie in het beslag is opgenomen. Je hebt een vrij waterig beslag. Bedek de kom met het beslag met plastic folie en zet het ongeveer 30 minuten aan de kant.
Na een half uurtje zal je zien dat het beslag iets dikker is geworden. Het is nu tijd om de pannenkoeken te bakken, doe wat boter in een koekenpan. Voeg net genoeg beslag toe om de bodem van de pan te bedekken. Ik houd de pan altijd een beetje schuin terwijl ik met een soeplepel het beslag in de pan schenk. Je wilt geen hele dikke pannenkoek. Voeg daarom alleen meer beslag toe als je na het schuin houden van de pan niet genoeg beslag in de pan hebt om de hele bodem te bedekken.
Je zal zien dat het beslag op begint te drogen terwijl je aan het bakken bent. Als het beslag droog is van boven kan je de pannenkoek omdraaien en nog een minuutje aan de andere kant bakken. Als de pannenkoek aan beide kanten goudbruin is, is de pannenkoek klaar.
Serveer de pannenkoek warm of koud met stroop, suiker of iets anders wat je lekker vindt.
Uiteraard rol je de pannenkoek op voor je gaat eten.
Ik vind deze pannenkoeken super lekker. Hopelijk vind jij ze net zo lekker.
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 30 minuten |
Passieve Tijd | 30 minuten |
Porties |
pannenkoeken |
- 250 gram patent bloem
- snufje zout
- 2 theelepels vanillesuiker optioneel (1 zakje)
- 1/2 theelepel kaneelpoeder optioneel
- 2 eieren
- 500 mililiter melk
- 1/2 eetlepel olie optioneel
Ingrediënten
Pannenkoekbeslag
|
- Meng bloem, zout, suiker en kaneel in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg daar de eieren aan toe. Voeg vervolgens al roerende met een garde de melk toe.
- Zet de garde aan de kant en gebruik een handmixer om het beslag verder te mixen. Voeg de olie toe en mix het geheel tot je een glad beslag hebt. Bedek de kom met het pannenkoeken beslag met plasticfolie en zet het ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur aan de kant.
- Plaats een koekenpan op het fornuis met het vuur op medium hoogte en doe boter in een pan. Gebruik een soeplepel om het pannenkoeken beslag in de pan de schenken. Zorg ervoor dat je de pan een beetje schuin houdt terwijl je het beslag in de pan schenkt. Zorg er ook voor dat je de hele pan bedekt met een dun laagje van het beslag.
- Als de pannenkoek droog is van boven dan kan je de pannenkoek omdraaien. Bak de pannekoek aan beide kanten goudbruin.
- Blijf pannenkoeken bakken tot je geen beslag meer hebt.
- Je kan de pannenkoeken zowel warm als koud serveren.
- De kaneel en suiker in dit recept zijn optioneel.
- De olie in dit recept is optioneel. Het helpt te voorkomen dat de pannenkoek aan de pan blijft plakken.
- Als je geen tijd of zin hebt om het beslag 30 minuten te laten rusten, dan kan je de pannenkoeken ook meteen gaan bakken nadat je het beslag hebt gemaakt. De pannenkoeken bakken wel mooier als je het beslag minimaal 30 minuten laat rusten.