De Heerlijkste Pasteis de Nata – Portugese Custard Taartjes

Direct naar het recept


Voor mijn “Bak de Wereld Rond” uitdaging kwam ik voor Portugal Pasteis de Belem, ook wel Pasteis de Nata genoemd tegen. Ik heb ze uitgeprobeerd en het enige wat ik kan zeggen is dat deze ‘pasteis’ GE-WEL-DIG zijn. Ik ben er dol op! Ik begrijp waarom de Portugezen er van houden. De custard, op smaak gebracht met citroen, kaneel en vanille in combinatie met het knapperige deeg is een heerlijke combinatie. Simpele smaken met maximale smaak. Zeker één van mijn favoriete recepten.

Ik kwam dit recept tegen op Delicious en heb ‘m aangepast naar mijn smaak.

Pasteis de Nata maken

Het maken van Pasteis de Nata is op zich niet zo heel moeilijk, maar het kost wel tijd.

pasteis-de-nata-01
Je hebt nodig: bloem, suiker, melk, water, bladerdeeg, een paar eieren, schil van 1 citroen, 2 kaneelstokjes, 1 vanillestokje gehalveerd en het zaad eruit geschraapt. Een beetje boter om in te vetten en poedersuiker en kaneel om te strooien. (Een volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina).

 

pasteis-de-nata-02
Neem eerst je muffinblikken en vet deze goed in met boter. Plaats vervolgens de blikken in de koelkast.

 

pasteis-de-nata-03
Laten we nu beginnen met de custard. Doe de melk in een pan.

 

pasteis-de-nata-04
Voeg de helft van de citroenschil, één kaneel stokje en het vanillestokje en het zaad toe en breng het geheel aan de kook.

 

pasteis-de-nata-05
Zeef de melk in een kom.

 

pasteis-de-nata-06
Je wilt ervoor zorgen dat de citroenschil, het kaneel stokje en het vanillestokje eruit gezeefd zijn.

(Ik vind het fijn om de melk te zeven, maar als je liever de citroenschillen en het kaneelstokje op een andere manier uit de melk haalt is dat ook prima.) 

 

pasteis-de-nata-06a
Je houdt een heerlijk geurend melkmengsel over. De zwarte spikkels zijn van het vanille zaad en geven een heerlijke smaak.

 

pasteis-de-nata-07
Giet iets minder dan de helft van de melk bij je bloem.

 

pasteis-de-nata-08
Mix goed door tot alle bloem opgenomen is in de melk.

 

pasteis-de-nata-09
Giet de rest van de melk terug in een pan en breng aan de kook.

 

pasteis-de-nata-10
Haal de pan van het vuur en giet al roerende het melk/bloem mengsel bij de hete melk.

 

pasteis-de-nata-11
Meng tot een dik mengsel en zet aan de kant.

 

pasteis-de-nata-12
Het is nu tijd om de suikersiroop te maken voor de custard. Neem een steelpan en schenk het water erin.

 

pasteis-de-nata-13
Voeg de suiker toe.

 

pasteis-de-nata-14
En de overgebleven helft van de citroenschil en één kaneelstokje. Breng aan de kook en gebruik een thermometer om te kijken wanneer de siroop 108 ºC bereikt. Of doe onderstaande test.

 

pasteis-de-nata-15
Als je geen thermometer hebt, kook de suikersiroop ongeveer 5 minuten. Lepel na 5 minuten een beetje siroop op een bordje en laat dit afkoelen. Let op: suikersiroop is heet! Eenmaal afgekoeld doe een beetje van de siroop tussen je duim en wijsvinger. Als er een draadjes vormen dan is de siroop klaar. Zo niet, kook nog een paar minuten door en doe de test opnieuw.

 

pasteis-de-nata-16
Je eindigt met een heerlijke kaneel/citroen siroop.

 

pasteis-de-nata-17
Verwijder het kaneel stokje en de citroenschil.

 

pasteis-de-nata-18
Voeg al roerende de siroop toe aan het melkmengsel.

 

pasteis-de-nata-19
En de eieren en meng tot alles goed is opgenomen.

 

pasteis-de-nata-20
Zeef de custard in een kom.

 

pasteis-de-nata-21
Gebruik een spatel om het laatste beetje van de custard door de zeef te drukken.

 

pasteis-de-nata-22
Bedek met huishoudfolie die lichtjes tegen de custard aankomt.

Nu is het tijd om je oven voor te verwarmen tot 175ºC

 

pasteis-de-nata-23
Neem je bladerdeeg en snij cirkels uit voor je muffinblik.

 

pasteis-de-nata-24
De cirkels moeten groot genoeg zijn om in de gaten van je muffinblik te passen en iets over de rand komen.

 

pasteis-de-nata-25
Schenk de custard in de bladerdeeg cups tot ongeveer 3/4 vol. En plaats in de oven voor ongeveer 15 minuten.

 

pasteis-de-nata-26
Als de bladerdeeg goud bruin is kunnen de pasteis uit de oven worden gehaald. Laat ze een paar minuten afkoelen in het blik.

 

pasteis-de-nata-27
Als ze een beetje afgekoeld zijn, haal ze uit het blik en plaats ze op een rek. Bestrooi met poedersuiker.

 

pasteis-de-nata-28
Gevolgd door een beetje kaneel.

 

pasteis-de-nata-29
En je eindigt met deze heerlijke kleine pasteis.

 

pasteis-de-nata-30
Hier wil je toch meteen je tanden inzetten?? Ik kan niet stoppen met foto’s maken!

 

pasteis-de-nata-31
Oké. Laatste foto. Deze pasteis zijn zeker de moeite waard om te maken. Ze zijn het lekkerste om op de dag te eten dat je ze maakt. Liefst zijn ze zelfs nog een beetje warm. Je kan ze eventueel bewaren, maar ik betwijfel dat je er überhaupt nog een paar over zal hebben. Als ik ze maak zijn ze binnen een mum van tijd op!

Ik zou zeggen, probeer het en laat me weten wat je er van vindt. Wordt dit ook een van jouw favoriete recepten?

De Heerlijkste Pasteis de Nata - Portugese Custart Taartjes
Print
De Heerlijkste Pasteis De Nata (Portugese Custardtaartjes)
Deze 'pasteis' zijn GE-WEL-DIG. Ik ben er dol op! Ik begrijp waarom de portugezen er van houden. De custard, op smaak gebracht met citroen, kaneel en vanille in combinatie met het knapperige deeg is een heerlijke combinatie. Simpele smaken met maximale smaak. Zeker één van mijn favoriete recepten.
De Heerlijkste Pasteis de Nata - Portugese Custardtaartjes - Recept
Stemmen: 6
Score: 4.83
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 40 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
mini pasteis
Ingrediënten
Custard
Suikersiroop
Overig
Prep Tijd 40 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
mini pasteis
Ingrediënten
Custard
Suikersiroop
Overig
De Heerlijkste Pasteis de Nata - Portugese Custardtaartjes - Recept
Stemmen: 6
Score: 4.83
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
Voorbereiding
  1. Neem 2 mini muffinblikken en vet deze goed in met boter. Plaats in de koelkast.
Custard
  1. Doe de melk in een pannetje met de citroenschil, kaneel en vanille. Verwarm de melk zachtjes en laat het afkoelen, verwijder de citroenschil, kaneel en vanille.
  2. Meng iets minder dan de helft van de melk met de bloem in een kleine schaal en roer goed door tot alles is opgenomen.
  3. Verhit de rest van de melk tot het kookt en haal van het vuur. Schenk het bloem/melk mengsel voortdurend roerend met een garde door de hete melk tot het dik is geworden. Zet aan de kant.
  4. Doe de suiker, het water, het kaneel stokje en de citroenschil in een pan en breng deze aan de kook. Kook ongeveer 5 minuten, tot de siroop 108 ºC bereikt. Gebruik een thermometer om dit te testen. Als je geen thermometer hebt, lepel dan een beetje van de suikersiroop op een bordje en laat dit afkoelen. Let op: suikersiroop is heet!! Eenmaal afgekoeld doe een beetje van de siroop tussen je duim en wijsvinger. Als er een draadjes vormen dan is de siroop klaar. Zo niet, kook nog een paar minuten door en doe de test opnieuw. Verwijder de citroenschil en het kaneel stokje.
  5. Giet al roerende de suikersiroop door het melkmengsel. Het geeft niet als er klontjes in zitten.
  6. Voeg al roerende het eigeel toe en meng tot alles goed is opgenomen.
  7. Zeef de custard en bedek met huishoudfolie. Laat de huishoudfolie lichtjes tegen de custard aan komen.
  8. Verwarm de oven voor tot 175 ºC
  9. Neem je bladerdeeg en snij cirkels. Bekleed de beboterde muffin bakvorm met het bladerdeeg. Druk voorzichtig het bladerdeeg in de vormpjes met je vingers zodanig dat de rand er even boven uitsteekt.
  10. Schenk de custard in de bladerdeegbakjes tot ongeveer 3/4 vol. Plaats in de oven en bak ze af in ongeveer 15 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  11. Laat de pasteis een paar minuten in het muffinblik afkoelen. Verwijder ze vervolgens en plaats ze op een rek. Bestrooi met poedersuiker, gevolgd door een beetje kaneel en serveer ze. De pasteis zijn het lekkerste op de dag dat ze gemaakt worden.
Notities

De pasteis kunnen het beste gegeten worden op de dag dat ze gemaakt worden. Mocht je ze toch willen bewaren, dan kan dat maximaal 2 dagen in een luchtdichte bak. Doe ze weer even 3 tot 5 minuten in de oven om ze weer knapperig te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home