Pindarotsjes

Direct naar het recept


Pindarotsjes zijn heel makkelijk te maken. Het is een simpele lekkernij die we maakten met overgebleven chocola toen ik een patisseriecursus volgde. De patisseriecursus was opgedeeld in verschillende modules en één van de modules ging over alles wat met chocolade te maken heeft, het maken van chocoladekunstwerken, gevulde chocoladebonbons etc. Na het werken met chocolade hadden we altijd wat getempereerde chocolade over. We voegden er dan gewoon wat pinda’s aan toe en maakte pindarotsjes. Op die manier werd er geen chocolade vermorst.

Zo Maak Je Pindarotsjes

6 kommen op een houten ondergrond. 3 kommen met pinda's, 1 kom met stukjes pure chocolade, 1 kom met stukjes witte chocolade, 1 kom met stukjes melkchocolade

Zoals je kunt lezen in m’n korte verhaaltje hierboven, kan ik dit niet echt een ‘recept’ noemen, het is namelijk zo makkelijk om te maken.  Je smelt wat chocolade, voegt pinda’s toe, schept het in kleine hoopjes op bakpapier, even laten afkoelen/uitharden en je bent klaar. Dat gezegd hebbende, als je de pindarotsjes echt goed wilt maken, zou je idealiter getempereerde chocolade moeten gebruiken. De reden waarom het “beter” is om chocolade te tempereren voordat het wordt verwerkt, is omdat tempereren de chocolade zal helpen om mooi uit te harden, waardoor het na afkoeling een mooie knapperigheid krijgt. Tempereren geeft chocolade ook een mooie glans. Soms ben ik echt niet in de stemming om chocolade te tempereren en vind ik de niet-glanzende / grijsachtige uitstraling niet erg. Het heeft geen invloed op de smaak. Traditioneel tempereer je gesmolten chocolade op een stuk marmer, maar je kunt ook de magnetron gebruiken. Voor dit recept voor pindarotsjes zal ik een snelle en gemakkelijke manier uitleggen om chocolade in de magnetron te tempereren.

Zo tempereer je chocola in de magnetron, de snelle manier

Doe 2/3 van de chocolade in een magnetronbestendige kom. Smelt de chocolade in intervallen van 15-30 seconden, roer tussen elk interval. Ga door totdat de chocolade is gesmolten. De temperatuur van de chocolade moet tussen de 45-50 °C zijn.

Neem de resterende 1/3 chocolade en voeg deze beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade. Roer tot de toegevoegde chocolade ook is gesmolten (doe de chocolade niet in de magnetron, de hitte van de gesmolten chocolade zou de toegevoegde chocolade moeten smelten). De toegevoegde chocolade zal de temperatuur van de chocolade verlagen, je zal merken dat de chocolade wat dikker wordt en glad en glanzend wordt. Zodra de temperatuur van de chocolade de juiste temperatuur heeft bereikt voor uw chocolade naar keuze, is deze klaar voor gebruik. Zie ‘Opmerkingen’ op de receptenkaart onderaan de pagina voor de juiste temperaturen.

Dat is alles.

Nu hoef  je alleen nog de geroosterde pinda’s toe te voegen en te mengen tot alle pinda’s zijn bedekt met chocola.

fotocollage met 3 foto's waarbij elke foto een kom met pinda's bevat die wordt geroerd door gesmolten chocolade (puur, melk en wit).

Schep een flinke theelepel vol met het mengsel van chocolade en pinda op een stuk bakpapier. Laat afkoelen en uitharden.

collage van 2 foto's. 1 foto heeft pindarotsjes die op bakpapier uitharden. 1 foto heeft pindarotsjes in een serveerschaal op een houten oppervlak.

Eenmaal afgekoeld hebben ze rotsjes  gevormd en zijn ze klaar om te serveren.

pure, melk en witte chocolade pindarotsjes op een witte schaal

pure, melk en witte chocolade pindarotsjes op een witte schaalpure, melk en witte chocolade pindarotsjes op een witte schaal

 

Print
Pindarotsjes
Pindarotsjes zijn heel makkelijk te maken. Smelt gewoon chocolade en voeg pinda's toe. Tempereer de chocolade voor een nog beter resultaat.
pure, melk en witte chocolade pindarotsjes op een witte schaal
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Type Snacks
Keuken Overig
Keyword pindarotsjes
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 10 minuten
Porties
pindarotsjes
Ingrediënten
Type Snacks
Keuken Overig
Keyword pindarotsjes
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 10 minuten
Porties
pindarotsjes
Ingrediënten
pure, melk en witte chocolade pindarotsjes op een witte schaal
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
Tempereer Chocola Snel & Makkelijk
  1. Doe 2/3 van de chocolade in een magnetronbestendige kom. (als je geen chocoladruppels gebruikt, zorg er dan voor dat je de chocolade in kleine stukjes breekt / hakt. Hierdoor zal de chocolade gemakkelijker smelten.)
  2. Smelt de chocolade in intervallen van 15-30 seconden, roer tussen elk interval. Ga door totdat de chocolade is gesmolten. De temperatuur van de chocolade moet tussen de 45-50 °C zijn.
  3. Voeg de resterende 1/3 chocolade beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade en roer tot alle chocolade is gesmolten. Voeg pas meer chocolade toe als de voorgaande stukjes chocolade zijn gesmolten. Doe de chocolade niet meer in de magnetron, door de hitte van de gesmolten chocolade zou de toegevoegde chocolade moeten smelten. De toegevoegde chocolade zal de temperatuur van de chocolade verlagen, je zult merken dat de chocolade dikker wordt en glad en glanzend wordt.
  4. Zodra de temperatuur van de chocolade de juiste temperatuur heeft bereikt voor uw chocolade naar keuze, is deze klaar voor gebruik. Pure chocolade: 31-32 °C Melkchocolade: 30-31 °C Witte chocolade: 27-28 °C
Maak Pindarotsjes
  1. Neem de gesmolten chocolade naar keuze, voeg de geroosterde pinda's toe en meng tot alle pinda's bedekt zijn met de chocolade.
  2. Schep een flinke theelepel vol met het chocolade-pinda mengsel op een stuk bakpapier. Maak verschillende hoopjes tot het mengsel op is.
  3. Laat afkoelen en uitharden. Eenmaal afgekoeld hebben ze rotsjes gevormd en zijn ze klaar om te serveren.
Notities
  • Met dit recept kun je ongeveer 10-15 pindarotsjes maken
  • Als je de chocolade niet tempert, zal de chocolade minder hard worden en sneller smelten wanneer je de pindarotsjes oppakt. Ze zijn echter even lekker, dus als je de chocolade niet kunt tempereren, is dit de snelste en gemakkelijkste manier om de pindarotsjes te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home