Placek z Sliwkami – Poolse Pruimentaart

Direct naar het recept


Gisteren vertelde ik dat ik als uitdaging de wereld rond zou bakken. Ik doe dit in willekeurige volgorde en vandaag maak ik een Pools gerecht. Een Poolse Pruimentaart.

Tijdens mijn onderzoek naar Poolse bakgerechten kwam ik in eerste instantie op het idee om pierogi te maken. Maar na een paar mislukte pogingen kwam ik toevallig terecht op een recept voor Poolse Pruimentaart op de website van Jamie Oliver. Het zag er goed uit en klonk heerlijk dus ik besloot het uit te proberen. De eerste test lukte meteen en het was heerlijk. Ik heb het recept iets aangepast met mijn eigen toevoegingen en wat tips die ik op andere websites ben tegengekomen. Ik zag dat er een aantal sites waren die een boter/kruidnagelmengsel gebruikten, en ik moet zeggen dat is een hele lekker toevoeging.

Deze Poolse Pruimentaart is heerlijk zacht en de boter topping smelt op de pruimen tijdens het bakken en eenmaal uit de oven verdwijnt dit verder in de taart. Een hapje van deze taart en geloof me, je wilt hem helemaal opeten.

Hier is mijn versie van Placek z Sliwkami (Poolse Pruimentaart)

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 0

Laten we eerst onze ingrediënten erbij pakken. Pruimen, boter, suiker, vanille extract, citroenrasp, kruidnagel, zure room, melk, eieren, bloem, bakpoeder en zout.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 1

Doe de boter in een kom.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 2

Voeg de suiker toe.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 3

Citroenrasp (Dat vage gelige stukje rechts moet citroenrasp voorstellen, het is niet echt duidelijk op de foto..)

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 4

Vanille extract. Ik gebruik mijn zelfgemaakte vanille extract 🙂

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 5

Mix dit tot een romig geheel.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 6

Als de boter romig is, voeg de eieren een voor een toe.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 7

Daarna kan zout worden toegevoegd. Meng tot alles is opgenomen.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 8

Voeg de gezeefde bloem beetje bij beetje toe.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 9

En de bakpoeder.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 10

Gevolgd door de melk.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 11

En de zure room.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 12

Meng tot je dit heerlijke romige beslag hebt.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 13

Neem je voorbereide bakvorm of ovenschaal erbij (ik ben een beetje vergeten te zeggen dat je dit klaar moest hebben staan… pak het er maar snel bij, komt goed :))

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 14

Schenk het beslag in de vorm en verdeel gelijkmatig.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 15

Druk de gehalveerde pruimen lichtjes in het beslag met de gesneden kant boven. Zet dit eventjes aan de kant terwijl we de boter topping maken.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 16

Doe voor het botermengsel de suiker in een kleine schaal.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 17

Voeg kruidnagel toe.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 18

Meng de suiker met kruidnagel.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 19

Voeg de boter toe.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 20

Neem twee mesjes en snijd de boter in de suiker en blijf hiermee doorgaan tot alles goed gemengd is. Ik heb geprobeerd dit eerst met m’n vingers te doen, maar die waren te warm en het werd een zootje. Deze methode met mesjes werkt perfect.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 21

Je zou moeten eindigen met een kruimelig boter mengsel.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Stap 22

Kruimel de boter op de pruimen en doe het geheel in de oven. Bak in ongeveer 40 minuten goudbruin. Als je met een satéprikker in de cake prikt en deze komt er schoon uit is de taart gaar.

 

Poolse Pruimentaart Recept - Eindresultaat

Je kan zien dat de pruimen in de taart zijn gezonken en gesmolten tot een soort jam. Deze Poolse Pruimentaart smelt gewoon in je mond. Alleen al door er nu over te schrijven krijg ik weer trek. Deze taart is perfect voor de zomer als het weer pruimen seizoen is.

Ik hoop dat jullie net zo van deze taart zullen genieten als ik 🙂

Placek z Sliwkami - Poolse Pruimentaart
Print
Placek z Sliwkami - Poolse Pruimentaart
Deze taart is heerlijk zacht en de boter topping smelt op de pruimen tijdens het bakken en eenmaal uit de oven verdwijnt dit verder in de taart. Een hapje van deze taart en geloof me, je wilt hem helemaal opeten.
poolse pruimentaart
Stemmen: 11
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Keuken Pools
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
taart
Ingrediënten
Beslag
Boter topping
Fruit
Keuken Pools
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
taart
Ingrediënten
Beslag
Boter topping
Fruit
poolse pruimentaart
Stemmen: 11
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
Voorbereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden.
  2. Vet een ovenschaal in van circa 20 x 30 cm en bekleed met bakpapier.
Beslag
  1. Mix boter, suiker, vanille en citroenrasp tot een romig geheel.
  2. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg zout toe en meng het geheel even door.
  3. Doe de mixer op een lagere stand en voeg beetje bij beetje de bloem en bakpoeder toe.
  4. Voeg de melk en zure room toe. Meng het geheel nog even goed door.
  5. Schenk het beslag in de ovenschaal en druk de gehalveerde pruimen lichtjes in het beslag.
Boter topping
  1. Neem 40 g boter, 50 g suiker en kruidnagel en meng dit met behulp van twee messen door elkaar.
  2. Kruimel het botermengsel over de gehalveerde pruimen.
Bakken
  1. Bak in ongeveer40 minuten goudbruin. De taart is klaar als je met een sateprikker erin prikt en deze schoon eruit komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home