Placek z Sliwkami – Poolse Pruimentaart
Gisteren vertelde ik dat ik als uitdaging de wereld rond zou bakken. Ik doe dit in willekeurige volgorde en vandaag maak ik een Pools gerecht. Een Poolse Pruimentaart.
Tijdens mijn onderzoek naar Poolse bakgerechten kwam ik in eerste instantie op het idee om pierogi te maken. Maar na een paar mislukte pogingen kwam ik toevallig terecht op een recept voor Poolse Pruimentaart op de website van Jamie Oliver. Het zag er goed uit en klonk heerlijk dus ik besloot het uit te proberen. De eerste test lukte meteen en het was heerlijk. Ik heb het recept iets aangepast met mijn eigen toevoegingen en wat tips die ik op andere websites ben tegengekomen. Ik zag dat er een aantal sites waren die een boter/kruidnagelmengsel gebruikten, en ik moet zeggen dat is een hele lekker toevoeging.
Deze Poolse Pruimentaart is heerlijk zacht en de boter topping smelt op de pruimen tijdens het bakken en eenmaal uit de oven verdwijnt dit verder in de taart. Een hapje van deze taart en geloof me, je wilt hem helemaal opeten.
Hier is mijn versie van Placek z Sliwkami (Poolse Pruimentaart)
Laten we eerst onze ingrediënten erbij pakken. Pruimen, boter, suiker, vanille extract, citroenrasp, kruidnagel, zure room, melk, eieren, bloem, bakpoeder en zout.
Doe de boter in een kom.
Voeg de suiker toe.
Citroenrasp (Dat vage gelige stukje rechts moet citroenrasp voorstellen, het is niet echt duidelijk op de foto..)
Vanille extract. Ik gebruik mijn zelfgemaakte vanille extract 🙂
Mix dit tot een romig geheel.
Als de boter romig is, voeg de eieren een voor een toe.
Daarna kan zout worden toegevoegd. Meng tot alles is opgenomen.
Voeg de gezeefde bloem beetje bij beetje toe.
En de bakpoeder.
Gevolgd door de melk.
En de zure room.
Meng tot je dit heerlijke romige beslag hebt.
Neem je voorbereide bakvorm of ovenschaal erbij (ik ben een beetje vergeten te zeggen dat je dit klaar moest hebben staan… pak het er maar snel bij, komt goed :))
Schenk het beslag in de vorm en verdeel gelijkmatig.
Druk de gehalveerde pruimen lichtjes in het beslag met de gesneden kant boven. Zet dit eventjes aan de kant terwijl we de boter topping maken.
Doe voor het botermengsel de suiker in een kleine schaal.
Voeg kruidnagel toe.
Meng de suiker met kruidnagel.
Voeg de boter toe.
Neem twee mesjes en snijd de boter in de suiker en blijf hiermee doorgaan tot alles goed gemengd is. Ik heb geprobeerd dit eerst met m’n vingers te doen, maar die waren te warm en het werd een zootje. Deze methode met mesjes werkt perfect.
Je zou moeten eindigen met een kruimelig boter mengsel.
Kruimel de boter op de pruimen en doe het geheel in de oven. Bak in ongeveer 40 minuten goudbruin. Als je met een satéprikker in de cake prikt en deze komt er schoon uit is de taart gaar.
Je kan zien dat de pruimen in de taart zijn gezonken en gesmolten tot een soort jam. Deze Poolse Pruimentaart smelt gewoon in je mond. Alleen al door er nu over te schrijven krijg ik weer trek. Deze taart is perfect voor de zomer als het weer pruimen seizoen is.
Ik hoop dat jullie net zo van deze taart zullen genieten als ik 🙂
Prep Tijd | 20 minuten |
Kook Tijd | 40 minuten |
Porties |
taart |
- 125 g boter
- 150 g suiker
- 1 tl citroen rasp
- 1 tl vanille extract
- 3 eieren groot
- 5 g zout
- 300 g patent bloem gezeefd
- 10 g bakpoeder
- 185 ml melk
- 125 g zure room
- 40 g boter
- 50 gr suiker
- 1/4 tl kruidnagel gemalen
- 8-10 pruimen gehalveerd en ontpit
Ingrediënten
Beslag
Boter topping
Fruit
|
- Verwarm de oven voor tot 175 graden.
- Vet een ovenschaal in van circa 20 x 30 cm en bekleed met bakpapier.
- Mix boter, suiker, vanille en citroenrasp tot een romig geheel.
- Voeg één voor één de eieren toe. Voeg zout toe en meng het geheel even door.
- Doe de mixer op een lagere stand en voeg beetje bij beetje de bloem en bakpoeder toe.
- Voeg de melk en zure room toe. Meng het geheel nog even goed door.
- Schenk het beslag in de ovenschaal en druk de gehalveerde pruimen lichtjes in het beslag.
- Neem 40 g boter, 50 g suiker en kruidnagel en meng dit met behulp van twee messen door elkaar.
- Kruimel het botermengsel over de gehalveerde pruimen.
- Bak in ongeveer40 minuten goudbruin. De taart is klaar als je met een sateprikker erin prikt en deze schoon eruit komt.