Skúffukaka – lJslandse Brownies

Direct naar het recept


Skúffukaka - IJslandse Brownies

Tijdens mijn zoektocht naar een bakrecept voor IJsland kwam ik toevallig dit gerecht tegen, Skúffukaka, alleen de naam al was voor mij genoeg om een glimlach op m’n gezicht te krijgen. Toen ik vervolgens las dat het een soort IJslandse versie is van een brownie, was ik vastbesloten om deze uit te proberen. Volgens Wikipedia is Skúffukaka een cake, gebakken in een braadpan, bedekt met een chocolade glazuur en besprenkeld met gemalen kokos. Ik kwam een recept tegen op Andromeda’s Kitchen welke ik iets heb aangepast. Ik las dat elke IJslandse familie zo zijn eigen versie heeft van de Skúffukaka, en dit is mijn versie. Één van de dingen die ik heb toegevoegd is Skyr, een typisch IJslandse yoghurt. Ik vond zelf het beslag iets stijver dan mijn Bere-Slechte Brownies, maar eenmaal gebakken was de smaak nog steeds lekker.

Op een later moment ga ik het recept misschien hier en daar nog wat aanpassen, maar ik wilde alvast deze basis versie met jullie delen:

skúffukaka-01

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor de cake. Bloem, melk, Skyr, suiker, gesmolten boter, gesmolten chocola, eieren, cacaopoeder, warme koffie, kaneel, vanillesuiker en bakpoeder.

 

skúffukaka-02

Doe de bloem in een kom.

 

skúffukaka-03

Voeg de bakpoeder toe.

 

skúffukaka-04

Kaneel.

 

skúffukaka-05

En cacaopoeder.

 

skúffukaka-06

Neem een garde en meng het allemaal even goed door, tot alles is opgenomen. Zet je bloem mengsel aan de kant.

 

skúffukaka-07

Neem een andere kom en doe daar de suiker en vanillesuiker in. Ik weet dat je het bijna niet kan zien op de foto, maar geloof me, het is echt suiker wat ik daar in die kom gooi…

 

skúffukaka-08

Voeg vervolgens je eieren toe.

 

skúffukaka-09

En mix het allemaal goed tot het mooi romig is.

 

skúffukaka-10

Nu is het tijd om je mixer even op een lagere stand te zetten en je vloeibare ingrediënten toe te voegen. We beginnen met melk.

 

skúffukaka-11

Gesmolten boter.

 

skúffukaka-12

Gesmolten chocola.

 

skúffukaka-13

En warme koffie. Probeer niet te morsen zoals ik…

 

skúffukaka-14

Voeg vervolgens je bloem toe. Wees hier niet te langzaam mee, want je wilt niet dat je je beslag te veel door mixt.

 

skúffukaka-15

Voeg nu de Skyr toe en mix nog even 10 seconden de Skyr door het beslag en je bent klaar.

 

skúffukaka-16

Schenk het beslag in je bakvorm.

 

skúffukaka-17

En zorg dat je het gelijkmatig over de hele cake verdeeld. Plaats in de oven voor 30-40 minuten. Als de cake eenmaal klaar is, laat deze dan een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je hem overzet op een rek en volledig laat afkoelen.

 

skúffukaka-18

Terwijl je cake aan het afkoelen is kan je alvast aan de slag gaan met de topping. Je hebt nodig, poedersuiker, gesmolten boter die iets is afgekoeld, koude koffie, gemalen kokos, vanillesuiker en cacaopoeder.

 

skúffukaka-19

Doe de poedersuiker in een kom.

 

skúffukaka-20

Voeg de vanillesuiker toe.

 

skúffukaka-21

Cacaopoeder.

 

skúffukaka-22

Gesmolten boter.

 

skúffukaka-23

En als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke, de koffie. Mix dit goed door elkaar tot je een zachte, romige crème krijgt.

 

skúffukaka-24

Schenk de romige topping op je afgekoelde cake. Zorg ervoor dat je cake goed is afgekoeld anders smelt je topping. Verdeel de topping gelijkmatig over de cake.

 

skúffukaka-25

Besprenkel met gemalen kokos en laat de topping opstijven. Ik plaats mijn Skúffukaka meestal een paar minuten in de koelkast om het proces te versnellen. Je wilt dat de boter weer stevig wordt zodat je de cake makkelijk kan snijden.

 

skúffukaka-26

Snij in blokken, serveer en geniet! 🙂

Deze Skúffukaka is heerlijk met een kopje koffie of thee. Alhoewel ikzelf alleen maar kan spreken over de de thee, want ik drink geen koffie 😀

Ik heb dit recept gemaakt als onderdeel van mijn “Bak de Wereld Rond” uitdaging. Bekijk de “Bak de Wereld Rond” pagina voor meer recepten van landen over de hele wereld.

Een recept voor Skúffukaka, een lekker Ijslandse brownie met een zachte chocola/koffie glazuur laagje bestrooid met kokos.

Print
Skúffukaka - lJslandse Brownies
Een recept voor Skúffukaka, een lekker Ijslands cakeje met een zachte chocola/koffie glazuur laagje.
Skúffukaka - IJslandse Brownies
Stemmen: 7
Score: 4.71
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
blokken
Ingrediënten
Cake beslag
Glazuur
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
blokken
Ingrediënten
Cake beslag
Glazuur
Skúffukaka - IJslandse Brownies
Stemmen: 7
Score: 4.71
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Vet een bakvorm van 35cmx25cm in en bekleed met bakpapier.
  3. Meng de bloem, bakpoeder, kaneel en cacao in een kom. Zet aan de kant.
  4. Neem een andere kom en meng daarin de suiker, vanillesuiker, en eieren tot een romig geheel.
  5. Voeg de melk, boter, chocola en koffie toe.
  6. Voeg het bloemmengsel toe aan de natte ingrediënten en meng tot het net is opgenomen. Let op dat je niet te ver door mengt.
  7. Voeg de Skyr toe en meng maximaal 10 seconden even door.
  8. Giet het beslag in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. Plaats in de oven voor 30-40 minuten.
  9. Laat de cake afkoelen op een rek voor je de glazuur eroverheen giet.
Glazuur
  1. Doe de poedersuiker, boter, cacaopoeder, koffie en vanillesuiker in een kom en meng tot de vanillesuiker is opgelost en je een zacht en romig geheel hebt.
  2. Schenk het glazuur over de cake, verdeel gelijkmatig en besprenkel naar smaak met gemalen kokos.
Notities
  • Je kan de vanillesuiker vervangen met 1 tl vanille extract.
  • Je kan de Skyr eventueel vervangen met griekse yoghurt.
  • Om het opstijven van het glazuur te versnellen kan je de cake na het bestrijken met het glazuur en besprenkelen van kokos even in de koelkast plaatsen.

4 comments

  1. Nancy simons
    22 april 2019

    Superlekker en het wordt beter naarmate je het enkele dagen laat staan 🙂

    1. 24 april 2019

      Ik ben blij om te horen dat het in de smaak valt 🙂

  2. Nancy
    14 april 2019

    Hoi, we proberen je recept uit… maaar ….Hoeveel eieren?

    1. 14 april 2019

      Hi Nancy,
      Dank voor je berichtje, er zijn 2 eieren nodig. Dank voor je oplettendheid!
      Succes met het recept 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home