Speculaasbrokken

Direct naar het recept


Speculaasbrokken zijn echt super lekker. Zodra het herfst wordt dan heb ik alweer zin in deze heerlijke lekkernij. Als je mijn blog al een tijdje volgt weet je dat ik van  bijna alles met speculaas hou, deze speculaasbrokken zijn zeker geen uitzondering.

Weet je dat het heel makkelijk is om zelf speculaasbrokken te maken? Je maakt eigenlijk gewoon een hele grote speculaas koek met wat amandelen erop en breekt deze in stukken (brokken).

Zelf Speculaasbrokken Maken

Speculaasbrokken ingrediënten

Om de speculaasbrokken te maken heb je het volgende nodig, speculaaskruiden, donkere basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, zout, boter, melk en geblancheerde, halve amandelen. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)

 

Seculaasbrokken process foto's van het maken van het deeg

Je kunt de ingrediënten in een kom doen, of stort het zelfrijzend bakmeel op een werkblad en maak een kuiltje in het midden. Voeg de suiker, speculaaskruiden en zout toe.

 

Seculaasbrokken process foto's van het maken van het deeg 2

Voeg de melk en boter toe en snijd de boter in de overige ingredienten tot je een kruimelig geheel hebt. Gebruik hiervoor twee messen of een deegmenger. Als het deeg kruimelig is gebruik dan je handen om deeg te vormen. Mocht het deeg erg droog zijn kan je nog een beetje melk toevoegen, mocht het deeg erg nat zijn, kan je wat meer zelfrijzend bakmeel toevoegen.

 

Seculaasbrokken process foto's van het maken van het deeg 3

Wikkel het deeg in plastic folie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Als het deeg heeft gerust kan je het uitrollen ofwel op een met bloem bestoven aanrecht en vervolgens overzetten op een met bakpapier beklede bakplaat. Of je kan het deeg direct op bakpapier uitrollen. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik.

Bestrijk het deeg met wat melk en druk de halve amandelen in het deeg. Ik plaats de amandelen altijd netjes in een rij zodat ik na het bakken makkelijk rondom de amandelen de speculaas kan breken zodat elke brok een stuk amandel heeft. Bak het geheel in de oven tot het goudbruin is.

 

Grote speculaas koek

Eenmaal gebakken heb je een super grote speculaas koek met amandelen er bovenop. Deze grote koek kan je nu in stukken breken zodat je speculaasbrokken krijgt.

 

Speculaasbrokken zijn echt super lekker en makkelijk zelf te maken. Je maakt gewoon een hele grote speculaas koek en breekt deze in stukken (brokken). #speculaasbrokken #speculaasrecept #speculaas

Serveer de speculaasbrokken met koffie of thee of eet ze lekker als tussendoortje. Ik kan ze de hele dag door wel blijven eten!

Speculaasbrokken zijn echt super lekker en makkelijk zelf te maken. Je maakt gewoon een hele grote speculaas koek en breekt deze in stukken (brokken). #speculaasbrokken #speculaasrecept #speculaas

Speculaasbrokken zijn echt super lekker en makkelijk zelf te maken. Je maakt gewoon een hele grote speculaas koek en breekt deze in stukken (brokken). #speculaasbrokken #speculaasrecept #speculaas
Speculaasbrokken zijn echt super lekker en makkelijk zelf te maken. Je maakt gewoon een hele grote speculaas koek en breekt deze in stukken (brokken). #speculaasbrokken #speculaasrecept #speculaas
Print
Speculaasbrokken
Speculaasbrokken zijn echt super lekker en makkelijk zelf te maken. Je maakt gewoon een hele grote speculaas koek en breekt deze in stukken (brokken).
Stemmen: 14
Score: 4.07
Jij:
Stem op dit recept!
Type Koekjes
Keuken Nederlands
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
brokken
Ingrediënten
Deeg
Garnering
Type Koekjes
Keuken Nederlands
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
brokken
Ingrediënten
Deeg
Garnering
Stemmen: 14
Score: 4.07
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Doe alle ingrediënten in een kom, of stort het zelfrijzend bakmeel op een werkblad en maak een kuiltje in het midden. Voeg de suiker, speculaaskruiden, zout, melk en boter toe.
  2. Snijd vervolgens de boter in de overige ingrediënten tot je een kruimelig geheel hebt. Gebruik hiervoor twee messen of een deegmenger. Als het deeg kruimelig is, gebruik dan je handen om deeg te vormen. Mocht het deeg erg droog zijn kan je nog een beetje melk toevoegen, mocht het deeg erg nat zijn, kan je wat meer zelfrijzend bakmeel toevoegen. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor tot 175°C.
  4. Als het deeg heeft gerust kan je het uitrollen ofwel op een met bloem bestoven aanrecht en vervolgens overzetten op een met bakpapier beklede bakplaat. Of je kan het deeg direct op bakpapier uitrollen. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik.
  5. Bestrijk het deeg met wat melk en druk de halve amandelen in het deeg. Paats de amandelen in een rij zodat je na het bakken makkelijk rondom de amandelen de speculaas kan breken en elke brok een stuk amandel heeft. Bak het geheel ongeveer 30-35 minuten in de oven tot het goudbruin is.
  6. Laat de speculaas koek afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je de speculaas brokken breken. Probeer een amandel op elke brok te hebben.
Notities

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home