Spekkoek

Direct naar het recept


Spekkoek is een Indische laagjescake. Spekkoek wordt ook wel spekkuk en kue lapis legit genoemd. Een andere naam is ‘Duizend Laagjescake’ door de vele laagjes waar de cake uit bestaat. Persoonlijk vind ik dat ze deze cake ook wel de bijnaam ‘Cake van Geduld’ mogen noemen, want het kost heel veel tijd om deze cake te maken. Afhankelijk van hoeveel laagjes je maakt kan het wel even duren voordat je klaar bent met het maken van deze cake. Een goede spekkoek heeft meer dan 18 laagjes. Elk laagje wordt apart gebakken onder de gril. Deze cake is dus echt met liefde gemaakt. Daarom is een stukje spekkoek best prijzig als je het in de winkel koopt.

Waar Komt Spekkoek Vandaan?

De naam ‘spekkoek’ is afkomstig van het uiterlijk van de cake. De donkere en lichte laagjes van de cake doet aan spek denken. In het Indonesisch wordt de cake ook lapis legit genoemd wat zoete laagjes cake betekend. Daarnaast wordt de cake ook wel duizend laagjescake genoemd. Een speciale spekkoekkruidenmengsel wordt gebruikt in de cake. De cake is ontwikkeld in het voormalig Nederlands-Indië.

In Nederland zien we vaak twee versies van spekkoek, de traditionele bruin/gele gelaagde versie en een groene versie waarbij pandan is toegevoegd aan de gele laagjes om deze groen te maken. Nu ik er over nadenk heb ik ook een chocolade versie gezien van spekkoek. In Indonesië zijn er meerdere versies van lapis legit, o.a. met amandelen, cashewnoten, pruimen en rozijnen om er maar een paar te noemen. Ik heb deze versies helaas nog niet kunnen proeven. (Bron: Wikipedia). Mijn recept is gebaseerd op een recept dat ik tegenkwam in m’n moeders kookboeken verzameling, het stond in een oud Albert Heijn kookboek.

Zelf Spekkoek Maken

Spekkoek: Ingrediënten: boter, suiker, bloem, eieren, spekkoekkruiden, koffiemelk, vanille extract en zout.

Om deze heerlijke spekkoek te maken heb je het volgende nodig: boter, suiker, bloem, eieren, spekkoekkruiden, koffiemelk, vanille extract en zout. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)

 

Spekkoek: Gesplitste eieren. Boter en suiker in kom. Vanille extract in boter mengsel. Romig gemixte botermengsel.

Begin met het splitsen van je eiwitten. Mix vervolgens je boter en suiker tot een romig geheel, voeg vanille extract toe en mix het geheel nogmaals door. Voeg een voor een de eigelen toe tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen.

 

Spekkoek: Eiwitten stijf geklopt. Eiwitten met spatel door botermengsel vouwen. Bloem en suiker zeven. Bloemmengsel door boter mengsel spatelen.

Klop in een een aparte kom de eiwitten stijf. Vouw de eiwitten door het botermengsel. Als al het eiwit volledig in het beslag is opgenomen kan je beetje bij beetje de bloem en zout zeven bij het beslag en met een spatel erdoor vouwen.

 

Spekkoek: Bloemmengsel zeven. Bloemmengsel spatelen door beslag. Koffiemelk toevoegen aan beslag. Koffiemelk door beslag mengen.

Blijf je bloem en zout beetje bij beetje toevoegen tot alles geheel is opgenomen. Voeg vervolgens de koffiemelk toe en vouw dit ook door het beslag tot het volledig is opgenomen.

 

Spekkoek: Beslag in twee porties verdeeld. Spekkoekkruiden toevoegen aan 1 portie. Spekkoekkruiden door beslag mengen. Eerste laag van geel cakebeslag toevoegen aan springvorm.

Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Voeg de spekkoekkruiden aan een deel van het beslag toe en meng het goed door tot alle kruiden volledig in het beslag zijn opgenomen. Je hebt dan een gelig beslag en een bruin beslag. Neem je met bakpapier beklede springvorm en verdeel ongeveer 2-3 eetlepels van het gele beslag op de bodem van de springvorm.

 

Spekkoek: Eerste laag geel cakebeslag verdeeld op bodem springvorm. Eerste laag bruin cakesbeslag uitsmeren op gebakken eerste laag. Meerdere lagen cakebeslag laag voor laag in springvorm verdeeld.

Zorg ervoor dat je je beslag gelijkmatig over de bodem verdeelt. Bak de eerste laag een paar minuten onder de grill. Je moet goed opletten hoe lang het duurt voor je laagje gaar is. Dit kan 1-3 minuten duren, afhankelijk van je grill. Gebruik een satéprikker om te kijken of je laagje gaar is. Als de gele laag klaar is neem je je springvorm uit de oven en verdeel je 2-3 eetlepels van het bruine beslag over de eerste laag. Bak de tweede laag onder de grill en verdeel 2-3 eetlepels van het gele beslag op de bruine laag. Plaats je springvorm eerst op de bovenste richel van de oven en, naarmate je steeds meer laagjes toevoegt, plaats je de springvorm steeds een richel lager. Dit zorgt ervoor dat het beslag niet alleen een kleurtje krijgt, maar ook gaar is van binnen.

 

Spekkoek: Laagje cakebeslag in springform. Springvorm gevuld met laagjes beslag. Springvorm afgedekt met aluminium folie. Cake uit springvorm.

Blijf steeds laagje voor laagje bakken tot al het beslag op is of je springvorm vol is. Als de laatste laag gaar is kan je de cake uit de oven halen en ongeveer 30 minuten afdekken met aluminiumfolie.

 

Spekkoek: Randjes van de cake afsnijden.

Als je wilt kan je de randjes van de cake afsnijden zodat je de laagjes al mooi aan de buitenkant ziet.

 

Spekkoek: Plakjes gesneden spekkoek op schaal.

Spekkoek is een vrij zware cake en wordt geserveerd in kleine stukjes.

 

Spekkoek is een Indische laagjescake. Spekkoek wordt ook wel spekkuk en kue lapis legit genoemd. Zelfgemaakte spekkoek is tijdrovend maar super lekker. | Spekkoek Recept | #recept #recepten

Ik vind spekkoek heerlijk en ben altijd weer supertrots als ik het weer een keer zelf  heb gemaakt.

 

Spekkoek is een Indische laagjescake. Spekkoek wordt ook wel spekkuk en kue lapis legit genoemd. Zelfgemaakte spekkoek is tijdrovend maar super lekker. | Spekkoek Recept | #recept #recepten

Print
Spekkoek
Spekkoek is een Indische laagjescake. Spekkoek wordt ook wel spekkuk en kue lapis legit genoemd. Zelfgemaakte spekkoek is tijdrovend maar super lekker.
Stemmen: 13
Score: 3.77
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 3 uur
Porties
stukjes
Ingrediënten
Spekkoek
Extra benodigdheden
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 3 uur
Porties
stukjes
Ingrediënten
Spekkoek
Extra benodigdheden
Stemmen: 13
Score: 3.77
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
 1. Bedek de bodem van je sprinvorm met bakpapier. Maak een kom schoon met citroensap en veeg de kom droog met een stuk keukenpapier. Het citroensap verwijdert alle vet die eventueel nog in de kom is. Gebruik ook een beetje van het citroensap om de garde waar je de eiwitten mee gaat kloppen schoon te maken.
 2. Splits je eieren. Mix vervolgens je boter en suiker tot een romig geheel, voeg vanille extract toe en mix het geheel nogmaals door. Voeg één voor één de eigelen toe tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen.
 3. Klop in een een aparte kom (vetvrij gemaakt met citroensap) de eiwitten stijf. Vouw de eiwitten door het boter/eimengsel. Als al het eiwit volledig in het beslag is opgenomen zeef je beetje bij beetje de bloem en zout bij het beslag en met een spatel erdoor vouwen. Blijf je bloem en zout beetje bij beetje toevoegen tot alles geheel is opgenomen.
 4. Voeg vervolgens de koffiemelk toe en vouw dit ook door het beslag tot het volledig is opgenomen.
 5. Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Voeg de spekkoekkruiden aan een deel van het beslag toe en meng het goed door tot alle kruiden volledig in het beslag zijn opgenomen. Je hebt dan een gelig beslag en een bruin beslag.
 6. Verwarm de grill van je oven voor tot 175 °C graden.
 7. Neem je met bakpapier beklede springvorm en verdeel ongeveer 2-3 eetlepels van het gele beslag op de bodem van de springvorm. Zorg ervoor dat je je beslag gelijkmatig over de bodem verdeelt. Bak de eerste laag een paar minuten onder de grill. Je moet goed opletten hoe lang het duurt voor je laagje gaar is. Dit kan 1-3 minuten duren, afhankelijk van je grill. Gebruik een satéprikker om te kijken of je laagje gaar is. Als de gele laag klaar is neem je je springvorm uit de oven en verdeel je 2-3 eetlepels van het bruine beslag over de eerste laag. Bak de tweede laag onder de grill en verdeel 2-3 eetlepels van het gele beslag op de bruine laag.
 8. Plaats je springvorm eerst op de bovenste richel van de oven en, naarmate je steeds meer laagjes toevoegt, plaats je de springvorm steeds een richel lager. Dit zorgt ervoor dat het beslag niet alleen een kleurtje krijgt, maar ook gaar is van binnen.
 9. Blijf steeds laagje voor laagje bakken tot al het beslag op is of je springvorm vol is. Als de laatste laag gaar is haal je de cake uit de oven en ongeveer 30 minuten afdekken met aluminiumfolie.
 10. Als je wilt kan je de randjes van de cake afsnijden zodat je de laagjes al mooi aan de buitenkant kan zien.
 11. Spekkoek is een vrij zware cake en wordt geserveerd in kleine stukjes.
Notities
 • Je kan je eigen Spekkoekkruiden maken, bekijk hiervoor mijn Spekkoekkruiden recept op de site.
 • In plaats van spekkoekkruiden kan je ook speculaaskruiden gebruiken.
 • Blijf in de buurt van je oven als je de laagjes cake aan het grillen bent. Elke oven is anders, bij sommige ovens zal het langer duren dan anderen. Check om de 1-2 minuten of je laagje niet brandt.
 • Sommige ovens hebben geen graden voor grill standen, maar kunnen alleen kiezen uit stand 1, 2, 3. Gebruik in dat geval de laagste stand en verhoog dit alleen als het nodig is.
 • Spekkoek wordt geserveeerd in kleine stukjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home